Keramikk valgfag har laget fat og jobber med form og funksjon

Keramikk er et materiale og en teknikk som er over 30 000 år gammel. Her på skolen bruker vi hvit lergodsleire for å lage ulike produkter. Vi har eget keramikkverksted med arbeidsbord, keramikkovn, forskjellige glasurer og en rekke ulike verktøy. Elevene lærer de fire grunnleggende teknikkene i faget:

  • Pinch / tommelfingerteknikk
  • Skulptur
  • Coiling /pølseteknikk
  • Plateteknikk

Første time i januar laget elevene et fat. For å lage fatene brukte vi plateteknikk, som vil si at vi kjevler ut leire i jevn tykkelse før vi skjærer ut ønsket form. Denne gangen skar alle ut form etter mal av bladet på en monsteraplante.

Etter at formen er ferdig formet, må den tørke i en uke eller mer. Leira må være helt tørr før man brenner det i ovnen, hvis ikke kan det bli ødelagt. Det er viktig at leira har relativt lik tykkelse over hele produktet fordi det krymper bitte litt når det tørker og fuktighet forlater leira. Hvis en del er tynnere og en annen tykkere, så vil den tynneste delen tørke først og kanskje knekke av.

Så blir produktet brent i ovnen. Da brennes leira på 960 grader celsius. Dette kalles råbrann. Da kommer produktene ut av ovnen og har blitt både helt hardt og fargen har gått fra lysegrå til helt hvitt. Det er nå klart for å glaseres.

Her på skolen benytter vi oss mest av dyppeglasusrer. Det er dette som er fargen og overflatebehandlingen vi tar på produktene. Da må man røre godt i bøtta med glasur, sjekke flytetall (instrument for å se at det er riktig mengde vann og glasurpulver), holde produktet med en tang og dyppe det nedi. Siden må man fjerne glasur på undersiden, slik at det ikke brenner fast i ovnen. Når vi brenner produkter med glasur kalles dette glasurbrann og da brenner vi på 1020 grader celsius.

Denne uka jobber elevene med en oppgave som går ut på å lage noe de trenger i sitt framtidige hjem. Det skal være både funksjonelt og ha en form som er estetisk pleasing å se på. Form og funksjon, hånd i hånd.

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur