Mat

På Elverum folkehøgskole er vi opptatt av å gi deg variert og god mat – om du er veganer, vegetarianer, har diett eller ikke.

Alle måltider er inkludert i prisen, og det serveres fire måltider hver dag i ukedagene: frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Det koster ikke noe ekstra for vegetar/vegan, eller andre dietter.

I helgene er det senere frokost så du kan dra deg litt lenger. Lørdag serveres frokost, varm lunsj og middag.  Søndag serveres skikkelig søndagsfrokost, søndagsmiddag og kvelds.

Frokost og kveldsmat serveres med hjemmebakt brød, knekkebrød, frokostblandinger, havregrøt og et godt utvalg av pålegg.  I tillegg får du kaffe, te og melk. I matsalen står det mikrobølgeovn og brødrister.

Til lunsj serveres varm suppe, og ferske rundstykker på skolen. Linjer som er utenfor skolen på dagen smører med seg lunsj fra frokosten.

Middagene varierer mellom alt fra norsk husmannskost  til taco og pizza.

Allergi, vegetar, vegan og flexitarianer

Kjøkkenet har god erfaring med å tilberede allergi- og diettmat. Det legges tilrette for vegetarianere, veganere, glutenfritt, laktosefritt og ellers andre behov. Våre kokker Silje og Ketil lager avtaler med deg dersom du har dietter eller allergier.

På utflukter og studieturer er det linjelærer som organiserer mat, og vi prøver så langt det lar seg gjøre å tilrettelegge for alle behov og ha en åpen dialog så alle blir mette.

I løpet av skoleåret vil det bli mulighet for å prøve seg som «flexitarianer». Da spiser man vegetarisk i ukedagene, men kan spise kjøtt i helgene. På den måten kan du være med å redusere ditt kjøttforbruk, og yte litt ekstra for klima, miljø og dyrevelferd.

Eksempel på ukesmeny

Mandag
Kokt laks med kokte poteter, agurksalat, persillesmør og sitron.
Vegetar/vegan: Falaffel med hjemmelaget humus, salat med linser, bønner og tomat, samt ris pilaf

Tirsdag
Hjemmelagde kjøttkaker med kokte poteter, nyrørte tyttebær, broccoli, hjemmelaget kålrotstappe og saus.
Vegetar/vegan: Grønnsaksburger med kokt potet, grønnsaks-saus, hjemmelaget kålrotstappe og broccoli.

Onsdag
Spanske kjøttboller med byggrynsris, salat og pikant tomatsaus.
Vegetar/vegan: Spanske grønnsakskjøttboller med salat, kokt byggrynsris og pikant tomatsaus.

Torsdag
Hjemmelaget fiskegrateng med kokte poteteter, lettkokt gulrot og smeltet smør.
Vegetar/vegan: Indisk grønnsaksgryte med karry- og kokossaus og ris.

Fredag
Taco med kjøttsaus, paprika, agurk, mais, løk, jalapenos, salsa, Røros-rømme og tortillalefser.
Vegetar/vegan: Taco med kidneybønner, mais, salat, tomat, agurk, lefse, salsa og vegansk rømme.

Lørdag
Varm lunsj: Risengrynsgrøt, lys lapskaus eller bifflapskaus.
Vegetar/vegan: Grøt eller grønnsakslapskaus,
Middag: Bakt potet med Røros-rømme, mais, hjemmelaget hvitløksmør og ost.
Vegetar/vegan: Bakt potet med hvitløkssmør, mais, soyaost, rørosrømme eller soyarømme.

Søndag:
Oksestek med kokt potet, saus, nyrørte tyttebær og sesongens grønnsaker.
Vegetar/vegan: Grønnsakslasagne med salat.
Dessert eller kake.