Bli med inn på Keramikk valgfag sitt verksted

Du kan velge keramikk valgfag på høstsemesteret eller på vårsemesteret. En gang i uka har du tre timer inne på keramikkverkstedet. Her har vi arbeidsrom og et brennerom/tørkerom. De første gangene lærer du grunnteknikkene innen arbeid med leire, slik at du har ferdighetene du trenger til å lage det du selv ønsker.

2 typer leire

Vi bruker to forskjellige leiretyper. Begge typene er hvit leirgodsleire. I rå/fuktig tilstand er leiren grå og plastisk, men etter at den har tørket blir den hard og lysere i fargen. Tørketiden er på ca 1 uke, men det kan variere ut fra hvor tykt eller tynt du former leira. Vi bruker:

  • Hvit leire med chamotte – denne leira er god å jobbe med, men den inneholder bittesmå korn som gjør at den føles grovere. Denne egner seg godt til litt verker som må holde mer vekt eller har mer avanserte konstruksjoner.
  • Hvit leire uten chamotte – denne leira er veldig plastisk og lett å jobbe med. Den inneholder ikke korn og den føles my. Fordelen med denne leira er at du kan lage små og detaljerte detaljer.

Verktøy

Vi har et bredt utvalg av verktøy som kan hjelpe deg med å forme, skulpturere, beskjære og dekorere. Treverktøy egner seg godt til leire fordi leira ikke fester seg fast, samtidig som det er hardere enn hendene våre.

Ovn /kiln

Brenneovnen bygges opp med tre etasjer. Den brenner to typer «branner».

  • Råbrann/ første brenning: Da brennes tørre produkter på rundt 980 grader celsius. Når produktene kommer ut har fargen blitt helt hvit, fuktighet har gått ut, produktet har krympet noen få prosenter og produktet er helt hardt og holder formen sin.
  • Glasurbrann/ andre brenning: ca 1020 grader celsius. Nå har råbrente produkter fått et lag glasur på seg. Glasuren («malingen» for keramikk) ser ut som et tynt lag med pulver. Det er viktig å ikke ha noe glasur på bunnen av produktet for da kan det brenne fast i ovnen! Når glasurbrannen er ferdig og ovnen åpnes har produktene fått en helt ny farge. Glasuren har nå blitt helt glatt, vanntett og ser ut som et tynt lag med glass.

Teknikker

  • Tommelfingerteknikk
  • Pølseteknikk
  • Plateteknikk
  • Skulptur