Livet på skolen

Alt du trenger å vite hvis du skal søke på Elverum folkehøgskole!

Vi har laget en guide til deg som har søkt, eller vurderer å søke.

«Det beste året i ditt liv», «et friår», «et år med nye venner», «et år man vokser på»…

Det finnes mange beskrivelser av folkehøgskole, og skoleåret har ulik betydning for ulike mennesker. Men et «friår» er det ikke – dagene er fulle av fag, aktiviteter og sosiale happenings.

Noen velger folkehøgskole for å vokse, noen for å få være barnslige. Noen velger å fordype seg i et fag, mens andre prøver noe helt nytt og ukjent. Hva som er riktig for deg må du kjenne på.

Et vårsemester på ett minutt. Litt av det folkehøgskole kan by på.

Våre linjer

Du søker først og fremst på en linje. Hvis du ønsker å søke på flere linjer legger du inn 1. valg, 2. valg osv i søknadsskjemaet.

Klikk på en linje for å se innhold, bilder, filmer og studieturer.


Valgfag

Vi har ca 30 valgfag hvert år som du kan velge fra. Man velger fag for ett semester av gangen, så du får prøvd noe før jul, og noe annet frem til sommeren.

I tillegg til valgfag har vi fellesfag som er obligatoriske for alle elever, og en temauke hvert semester der alle elevene er med på ett prosjekt.


Hvordan ser det ut på internatene, på skolen og området rundt?

Elverum folkehøgskole stod ferdig i 1928 og har alltid vært folkehøgskole. Skolebygningene er fulle av historie og gammel sjarm, men vi har de siste årene totalrenovert og pusset opp de fleste internater og internatrom.


Hvordan søker jeg, og hvordan foregår opptaket?

Alle søknader sendes via folkehogskole.no. Der finner du også fullt av nyttig informasjon om det å gå på folkehøgskole, og info om alle skoler og linjer.

Første februar starter vi med å sende ut tilbud om skoleplass til så mange vi har plass til på hver linje. Det er derfor lurt å søke så tidlig som mulig.

VIKTIG: Det er ingen søknadsfrist. Vi tar opp elever så lenge det er plass, så bare søk gjennom våren og sommeren!

Les mer detaljert om søknad og opptak i artikkelen under:


Hva er folkehøgskole?

  • Eksamensfritt
  • Karakterfritt
  • Internatskole – du bor på skolen
  • Du får vitnemål og to studiepoeng

Det overordnede målet for folkehøgskolene er danning. Danning er alt det som er med på å forme oss til mennesker som mestrer hverdagen, deltar aktivt og positivt for de rundt oss og som reflekterer over verden og vår plass i den.

Vi vet, det høres stort ut. Og det stemmer, for danning inngår i alt vi gjør på linja, på internatet, når vi har romvask, når vi reiser på studietur og må finne metroen i en storby eller når vi oppdager nye sider ved oss selv. Vil du vite mer? Les artikkelen under.


Hva koster det?

Fullt lån og stipend for skoleåret 2023/2024 er på 125 370 kr. Stipend utgjør 40%, altså 50 148kr.

Våre linjer koster i snitt 140 000 kr. Hvis man trekker fra 50 148 kr i stipend koster et år på Elverum folkehøgskole i snitt 89 850 kr

Hvis du synes folkehøgskole virker dyrt, anbefaler vi deg å sette opp et lite regnestykke på hva det koster å bo hjemmefra. Her er et eksempel:

HvaPr. mnd.Ni måneder
Husleie5 000,-45 000,-
Strøm1000,-9 000,-
Internett500,-4 500,-
Mat3 000,-27 000,-
Transport1 500,-13 500,-
Kostnad, bo hjemmefra11 000,-99 000,-
Kostnad, folkehøgskole9 983,-89 850,-

I dette eksempelet har vi vært forsiktige. Mange betaler vesentlig mer for husleie, strøm, internett, mat og transport – og utgiftene kan variere fra måned til måned.

Mer om pris og økonomi i denne artikkelen:


Helt til sist…

Visste du at vi har en egen klimaavtale for å bli en grønnere skole? Eller at du kan prøve deg som fleksitarianer mens du er elev her? Er du nysgjerrig på reglene våre eller skolens bistandsprosjekter i blant annet Uganda? Besøk samlesiden vår for informasjon og klikk deg videre på alt av artikler.

Lykke til med søknaden din. Håper vi sees neste skoleår!

Er du klar for å søke?

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur