Alt du trenger å vite hvis du skal søke på Elverum folkehøgskole!

Opptaket starter 1. februar, og vi har laget en guide til deg som har søkt, eller vurderer å søke.

«Det beste året i ditt liv», «et friår», «et år med nye venner», «et år man vokser på»…

Det finnes mange beskrivelser av folkehøgskole, og skoleåret har ulik betydning for ulike mennesker. Men et friår er det ikke – dagene er fulle av fag, aktiviteter og sosiale happenings.

Noen velger folkehøgskole for å vokse, noen for å få være barnslige. Noen velger å fordype seg i et fag, mens andre prøver noe helt nytt og ukjent. Hva som er riktig for deg må du kjenne på.

Et vårsemester på ett minutt. Litt av det folkehøgskole kan by på.

Våre linjer

Du søker først og fremst på en linje. Du kan velge å søke på kun én, eller flere hvis du vil. Klikk på en linje for å se innhold, bilder, filmer og studieturer.


Valgfag

Vi har mellom 30 og 40 valgfag hvert år som du kan velge fra. Man velger fag for ett semester av gangen, så du får prøvd noe før jul, og noe annet frem til sommeren.

I tillegg til valgfag har vi fellesfag som er obligatoriske for alle elever, og en temauker hvert semester der alle elevene er med på ett prosjekt.


Hvordan ser det ut på internatene, på skolen og området rundt?

Elverum folkehøgskole stod ferdig i 1928 og har alltid vært folkehøgskole. Skolebygningene er fulle av historie og gammel sjarm, men vi har de siste årene totalrenovert og pusset opp de fleste internater og internatrom.


Hvordan søker jeg, og hvordan foregår opptaket?

Alle søknader sendes fra folkehogskole.no. Der finner du også fullt av nyttig informasjon om det å gå på folkehøgskole, og info om alle skoler og linjer.

Første februar starter vi med å sende ut tilbud om skoleplass til så mange vi har plass til på hver linje. Det er derfor lurt å søke så tidlig som mulig. Les mer detaljert om søknad og opptak i artikkelen under:


Hva er folkehøgskole?

Folkehøgskole er et skoleslag uten eksamener, med fokus på danning. Danning er alt det som er med på å forme oss til mennesker som mestrer hverdagen, deltar aktivt og positivt for de rundt oss og som reflekterer over verden og vår plass i den.

Vi vet, det høres stort ut. Og det stemmer, for danning inngår i alt vi gjør på linja, på internatet, når vi har romvask, når vi reiser på studietur og må finne metroen i en storby eller når vi oppdager nye sider ved oss selv. Vil du vite mer? Les artikkelen under.


Hva koster det?

Linjene våre koster i gjennomsnitt 133 000 kr. Lånekassen gir stipend på 49 000kr, så totalen blir egentlig 84 000kr. Dette er for internatrom, strøm, internett, alle måltider, transport, valgfag, utflukter, sosiale arrangementer og alle studieturer på den linja du velger gjennom hele skoleåret på ni måneder.

Vi har satt opp et eksempel som viser hva det koster å bo hjemmefra til sammenligning.

HvaPr. mnd.Ni måneder
Husleie5 000,-45 000,-
Strøm500,-4 500,-
Internett500,-4 500,-
Mat3 000,-27 000,-
Transport1 500,-13 500,-
TOTALT10 000,-94 500,-

Mer om pris og økonomi i denne artikkelen:


Bekymret for Covid-19?

Det forstår vi godt. Pandemien gjør det vanskelig å planlegge for fremtiden, men folkehøgskolene kan faktisk drive ganske som normalt.

Vi kan ikke reise nøyaktig som før, men vi finner gode alternativer der det sosiale og faglige opplegget blir minst like godt. I hverdagen er vi én kohort, og linjefag, valgfag, fellesfag, måltider og sosiale arrangementer går som de pleier.

Vi kan ikke spå nøyaktig hvordan høsten blir, men av årets skoleår har vi lært at det går fint an å drive folkehøgskole under en pandemi, og vi har laget gode og trygge rutiner i samråd med smittevernansvarlig i kommunen.


Helt til sist…

Visste du at vi har en egen klimaavtale for å bli en grønnere skole? Eller at du kan prøve deg som fleksitarianer mens du er elev her? Er du nysgjerrig på reglene våre eller skolens bistandsprosjekter i blant annet Uganda? Besøk samlesiden vår for informasjon og klikk deg videre på alt av artikler.

Lykke til med søknaden din. Håper vi sees neste skoleår!

Bistand Bærekraft fhsliv freeski Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowboard Studietur