Norwegian, Culture/
Adventure-linja i Ålesund, Flåm, Vatnahalsen, Gudvangen og Bergen

-bli med oss på resten av turen da vel!

I Ålesund går vi opp til fjelltoppen Aksla, hvor vi nyter utsikten over byen og dens omgivelser. Susan  forteller oss at hun synes dette er Norges vakreste by, og mange er enige.

Vi besøker Jugendstilsenteret og lærer om Ålesunds historie og vi får også en innføring i Jugendstilen som største delen av byens hus ble bygget i etter bybrannen i 1904.

Etter noe fritid kjører vi til Atlanterhavsparken hvor vi, lærer om livet i sjøen i området utenfor Ålesund. Vi er tilskuere til foring av fiskene i Stortanken, oterne, pingvinene og selene mens dyre-/ fiskepasserne forteller om dyrene på en levende, morsom og underholdende måte.  

Neste stopp er Runde miljøsenter. Her losjerer vi oss inn i supre leiligheter før vi får en guidet omvisning inne på senteret. Vi hører om Rundeskatten og ser filmen «Havets sølv» som tar for seg økosystemet og hvor sårbare Lundefuglene blir hvis ikke fisken kommer til rett tid i forhold til klekking. Vi lærer også hva forskjellige fugler heter på norsk. Det får vi bruk for når vi går opp til Runde fuglefjell og får se alle fuglene som er der oppe.  Vi blir imponert over hvor nær de kommer.

Susan blir imponert av elevene som holder humøret på topp til tross for vind og regnvær på turen opp og hun blir rett og slett rørt når elevene sier at dette været gjør bare at de føler seg mer levende. Etter dette hevder Susan at hun har med seg 14 vitaminpiller i form av elevene på tur!!!

Vel hjemme tømmer vi støvlene for vann og lager middag i gruppene.

Neste morgen går turen videre til Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten, i Fjærland. Her møter vi Pål som ønsker oss velkommen og gir en kort introduksjon før vi ser en panoramafilm om Jostedalsbreen og -nasjonalpark. Videre får vi lære mer om isbreer i det interaktive museet. Vi går gjennom utstillingen «Klima i endring – fra fortid til framtid»- om naturlige og menneskeskapte klimaendringer. Dette gir oss en gyllen mulighet til mye refleksjon.

Vi avslutter besøket med å bli kjent med mammutene som er utenfor museet. Fy søren så gøy vi har det!

Vi må videre for å rekke toget fra Flåm som skal ta oss opp til Vatnahalsen hotell hvor vi skal overnatte. Flåmsbanen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner og går fra Flåm opp til Myrdal hvor den møter Bergensbanen som går fra Oslo til Bergen. På vei opp får vi høre om togets historie både på engelsk, tysk og norsk.

Toget tar en fem minutters stopp ved Kjosfossen der vi går ut på plattformen og tar et gruppebilde.

Vi storkoser oss på det ærverdige gamle hotellet som vi har lest om før turen. Vel nede i Flåm neste dag kjører vi til Gudvangen Vikingelandsby- Njardarheimr. Her møter vi mennesker som bor og jobber i landsbyen. En smed viser oss hvordan han lager redskaper og andre nyttige ting, vi får se hvordan dagliglivet artet seg i vikingetiden.  Vi får prøve øksekast, skyte med pil og bue, lære et ballspill, se hvordan de tovet og spant garn og laget tøy og mye mye mer – en superinteressant opplevelse.

» Vikinglandsbyen Njardarheimr skal vere ein stad for gode opplevingar, lærdom og aktivitetar gjennom deltaking og møter med mennesker som i dag lever ut denne tidsepoka»

Nest siste stopp er Bergen. På vei opp til Fløybanen møter vi Marianne Børhaug, ei koselig, blid og snill dame som jobber på bakeriet «Godt brød Fløyen». Hun står på fortauet med et brett med de deiligste økologiske rosinbollene som hun deler ut. Alle elevene fikk hver sin bolle. Snakk om å ha gullhår!

Vi tar Fløybanen opp til toppen og får en flott utsikt over byen samtidig som vi får oppleve solnedgangen. Etter «ordrer» fra Susan går elevene til Bryggene i Bergen som jo er et must, de får i oppgave å lese om dette historiske stedet og selv undersøke og finne ut andre steder de vil se.  

Etter en overnatting og noe fritid i Bergen kjører vi til Troldhaugen hvor vi blir bedre kjent med en av våre største komponister, Edvard Grieg. Vi får komme inn i hans hjem hvor mye av det originale interiøret fortsatt finnes. Vi besøker gravplassen til han og hans kone Nina, og vi får se inn i komponisthytta.

Nå er det på tide og vende nesa hjemover til vår alles kjære Elverum Folkehøyskole. Vi stopper på Gjøvik hvor vi spiser kinesisk på Peking Palace. Vel hjemme og etter en innholdsrik tur, skal det smake godt med sin egen seng igjen. Takk for turen!