Mimring til et år på Friluftsliv-linja

Noen ganger tar det litt tid å skjønne hva man har vært med på og opplevd. Vi har bedt tidligere Friluftsliv-elev Maja om å mimre tilbake til sitt folkehøgskoleår.

Maja Lay

Alder: 22 år 
Bosted: Oslo
Elev på Friluftsliv 2019/2020

Hei og hopp! Mitt navn er Maja og jeg gikk Friluftsliv-linja 2019/2020. Det er et av de beste årene i mitt liv!

Hva slags grunnlag for friluftsliv la du mens du var her?
Man lærer så mye av å gå på friluftsliv. Ulike teknikker for å tenne bål når du kun har et par fyrstikker, matoppskrifter med masse næring og langvarig energi som ikke tar så mye plass i sekken, hvordan bruke stormkjøkken, sette opp telt, holde deg varm i kulda, pakke sekken (Jepp, pakke sekken! Nope, du vet ikke hvordan man pakker sekken), navigering og bruk av kart og kompass, ulike teknikker for å lage ly og soveplass når du ikke har telt, smøre og slipe ski og masse, masse annet gøy.

Så hvis det blir zoombie apokalypse, så kommer nok vi friluftere best ut 😉 

Hvordan praktiserer du friluftsliv nå?
Jeg er bosatt i Oslo og går 2. året på sykepleien, så for å praktisere friluftsliv i dag tar jeg på meg sekken og telt på ryggen og sover én natt under stjerne når jeg trenger å komme meg litt bort fra byen og studier. Nordmarka, Østmarka og Lillomarka er favoritter! Jeg fikk også en hengekøye til jul som jeg gleder meg veldig til å ha med meg neste gang jeg skal på tur. Jeg er også veldig glad i å stå på langrenn og da er det bare å ta banen straka vegen opp til Sognsvann eller Frognerseteren og ta seg en tur. I fjor var det så mye snø i Oslo at jeg gikk fra Frognerseteren og hjem til Majorstuen. 

Det er deilig og komme seg bort en dag, men det beste jeg vet er å planlegge lange turer. Disse turene varierer, men helst 3-5 dager i fjellet, da er jeg superhappy. Dette krever litt planlegging, men det er ikke så mye planlegging man kanskje skulle trodd. Ta et lite google søk og se hvor du kunne tenkt deg å reise, ta kollektivt eller bil hvis du har mulighet til det, pakk sekken med klær, sovepose, mat, kart og kompass og GOD TUR!

Da jeg gikk friluftlivslivlinja var jeg så heldig å få muligheten til å ta jegerprøven, noe som har gitt meg utrolig mye glede og moro. Å gå på jakt er kjempegøy og man får jo gått masse i skauen! I tillegg er jeg veldig glad i å fiske med flue, så jeg og faren min reiser ofte ut på dagsturer for å fiske, og hvis vi er på hytta på Sørlandet er vi nesten borte hver eneste dag for å fiske noen timer.

Hvilke minner og høydepunkter vil du trekke frem?

De beste minnene jeg har må være fra tur.

Vi hadde det bare så gøy med lange gåturer i fantastisk natur, åtte pers i ett telt for å spille boms og president i mange timer, hvem som kunne banne høyest der ingen kan høre, stå på slalåm i Trysil, isfjellklatring og masse annet.

Les mer om Friluftsliv-linja

Det var også veldig mye annet gøy som skjedde på skolen. Alle mann reiste opp til Glitterheim i de første ukene og det var kjempegøy å bli kjent og gå en veldig kul tur du an skryte av senere 😉

Fisketur på Steinbuvannet ved foten av Glittertind i Jotunheimen.

Vi hadde ball, Folkhighschoolympics der du får muligheten til å isbade blant annet (dette anbefales på det sterkeste!), hyggelig kvelder i peisestua med musikk og karaoke, pepperkakehuskonkurranse og for ikke å snakke om smileykveldene da 😛

Hvordan var en typisk uke på friluftslinja?
En typisk uke på Friluftsliv-linja begynte med et møte i peishytta, der vi tenner i peisen, slår av en prat og planla hva vi skulle gjøre den uken. Om det var gåtur, skitur, kanotur, sykkeltur eller andre morsomme aktiviteter.

På hvilken måte ble du utfordret?
Jeg ble utfordret på mange måter. Det var ganske nytt for meg å utøve friluft på denne måten.

Tålmodigheten min ble satt på prøve da man kan bli sliten i dårlig vær, men man kommer frem til slutt og det er verdens beste følelse.

Også er det litt deilig å gå i rufsevær også. Kondisjon og styrke blir utfordret, jeg har aldri vært så god form som da jeg gikk på Friluftsliv.

Å bruke kroppen på denne måten føles fantastisk, hvert fall kombinert med fin natur. Vi har felles korøvelse og det er en utfordring hvis du ikke er så vant med sang. Jeg ble utfordret ved å ta valgfag jeg kanskje ikke hadde sett for meg å drive med som Knivmaking, Djembe og Zumba-timer. 

Hvilke valgfag hadde du?
Jeg hadde valgfagene Strikking, Djembe, Dans, Yoga, Zumba, Styrke, Knivmaking, Keramikk og Jegerprøven.

Hvilke tips har du til nye elever?
Mitt tips til deg er vær åpen og ha respekt for dem du møter. Folkehøgskole er for alle og jeg lover deg at hvis du møter alle med et åpent sinn kommer du til å få deg venner du ikke så får deg at du kunne bli venn med. Utfordre deg selv ved å synge høyt, velg valgfag DU har lyst til å prøve ut, ikke de vennene dine skal på. Du har kanskje bare en sjanse i livet til å lære å spille djembetrommer, så gjør det 😉 Er du litt sjenert så møt opp på de aktivitetene du kan. Det er litt skummelt, men du vil ikke angre. 

Hvordan havnet du på Elverum Folkehøgskole?
Jeg havnet på Elverum folkehøyskole fordi jeg ønsket å se mer av mitt eget land i tillegg til et miljøvennlig år. Det er mange friluftslivlinjer som kombinerer en utenlandsreise og det var jeg ikke interessert i. Jeg ville ut i den norske skogen og de norske fjellene og det lover jeg deg var verdt.

Vil du oppleve et år som Maja sitt?

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund