Afrika – Bistand/Kultur

Madeleine og Synne om sitt år på Afrika – Bistand/Kultur

Møt Madeleine og Synne som begge går på Afrika-Bistand/Kultur. Hvordan har de det på skolen, på linja, på internatet – og lærer de noe?

Synne W. Rustad

Alder: 19 år 
Kommer fra: Nesodden, Viken

Madeleine Guttormsen

Alder: 19 år 
Kommer fra: Kråkstad, Viken

Hvordan opplevde dere første uka og møtet med Afrikalinjen? 
M: Oj, litt blackout vil jeg si, sier Madeleine og forklarer: fatter ikke at jeg kunne bli så trygg og husvarm så fort! Etter ei uke tenkte jeg at nå har jeg vært her i en måned og har blitt så glad i mange.

Det første bildet som finnes av Madeleine og Synne sammen?

S: Og jeg glemte alt jeg hadde vært stressa for og at andre sikkert også var det. Jeg ble ganske sikker på at jeg hadde valgt rett med en gang.

En liten tur på «Elverums-rivieraen» for å bli kjent i oppstarten av skoleåret.
Hyttetur!

Hvordan vil dere beskrive en vanlig dag på Afrika-linja? 
S: Walk’n’Talk – hvor vi går tur og stopper for nødvendige infopauser, om f.eks studieturen til Uganda. Fin måte å ikke sitte å drukne i info, sier Synne.

S: Vi starter hver dag med fellessamling for hele skolen med «Ord for dagen» og en sang. Det er en kjempefin start på dagen.

S: På «Afrika» har vi ofte diskusjoner med artige caser hvor vi må reflektere over egne verdier, eller en dokumentar som trigger følelsene våre. Så kan det være noen dager med Swahilikurs (Swahili er det mest brukte språket i Øst-Afrika, hvor vi reiser på studietur) eller kokkelering av afrikansk mat.

S: Et viktig tema er «Pedagogikk for de rike», hvor vi arrangerer en urettferdig middag for resten av skolen for å bevisstgjøre om verdens urettferdighet. Vi fokuserer også en del på vårt eget forbruk, og vi har gruppediskusjoner med «Gylne Øyeblikk»-temaer. Som eksempel «Hva ønsker du at vennene dine skal gjør for hverandre?».

M: Å jeg elsker slike oppgaver. Ikke glem drama og rollespill eller «skriv og brenn», hvor vi kan skrive og få utløp for ting vi tenker på, før vi brenner lappene og legger det bak oss. Vi har også hatt gruppearbeid om å planlegge en drømmereise i Afrika.

S: Ja ikke ikke alt dette på samme dag, men vi synes vi får prøvd mye, sier Synne og ler. Og jeg synes hele gjengen «bjudar på».

Les mer om Afrika-linja

I hvilken grad har du fått utfordret deg selv på EFHS? 
M+S: På veldig mange gode måter. Tvangssosialisering høres ille ut, men det er bare gøy, svarer begge ganske så synkront.

S: Særlig i Temaukene, da treffer vi mange på tvers av linjer og internat. Det er egentlig bare å bli litt JA-menneske, kaste seg med på alle arrangement og programkvelder. Det å bo så tett på så mange er litt utfordrene, men veldig hyggelig, sier Madeleine. Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å digge å si JA!

Hvorfor søkte dere Elverum folkehøgskole og Afrika-linja? 
M: Først og fremst fordi det var mange linjer og valgfag – da vil du jo treffe veldig mage forskjellig folk.

S: Jeg ble fascinert av skolens bistandprosjekt i Uganda. Jeg har nok alltid ville lære mer om det.

S: Og så var skolen så fint plassert, med kort vei til bowling, euro padel, skog med skiløyper og turterreng, svømmehall og kino. Sentrum er nært, med kaféer og butikker. Og så kan vi jo se Champions Leauge-kamper i håndball! Dessuten synes jeg det er veldig fint at vi er «venn i hverdagen» for enslige eldre mennesker. Vi har veldig mange gode samtaler.

Hva har vært mest lærerikt på Afrika-Bistand/Kultur?
M: Først og fremst hvor lite som skal til for å hjelpe andre – i skoler/barnehager i Afrika og Norge, besøke eldre ensomme mennesker. Og hvor lett vi kan skaffe mange midler til prosjektene våre.

S: Enig, og jeg har blitt mer takknemlig  og klar over det jeg har. Og så har vi blitt flinkere til å diskutere både interne konflikter og dokumentarer/filmer vi ser på linja. Og så vanvittig mye spennende nytt-her på skolen og på studieturene i Afrika og Norge.

Hva mener dere er god bistand og hvilke metoder bruker dere for å samle inn penger?
S: Jeg synes naturlig nok det vi gjør her er bra. 100% av pengene blir brukt på prosjektene, det er veldig kult. Og så får vi jo se med egne øyne hvordan pengene blir brukt når vi reiser på studietur.

S: Prosjektene er ikke større  enn at folkehøgskolen har kontroll over f.eks korrupsjon. Jeg liker også at vi prøver å handle det meste av av varer og utstyr i Kasese for å styrke infrastrukturen, i stedet for å ta med B-varer fra Norge.

M: «Aktiv for Andre» er en av de største inntektskildene våre. Det er et bistandsløp for barneskolene i Elverum.

M: Vi har også et eget bistandsmaraton på skolen der elevene samler sponsorer og jobber med en aktivitet i 28 timer. På ett døgn samla vi inn over 230 000kr!

M: Og så hadde vi på linja en egen Spleis og fikk med en ny skole fra en annen kommune på Aktiv for andre. De er bare 18 elever men de har samlet inn 30 000 kr. Kult! Og så likte jeg at vi hadde teateret «Nissejakten» for barnehager før jul, ogåpnet julegata i Elverum med utdrag fra teaterstykket.

S: Dessuten solgte vi annerledes julegaver for over 25 000 kr.

Til nå, rett før Uganda-turen, har vi samlet inn mer enn en halv million kroner! Jeg synes det er bra jeg.

M: Ja, vi har jo pantet flasker fra skolen for over 10 000 kr!

Har dere noe å si om skolens valgfagtilbud?
M: Det er et veldig stort tilbud av fag. Jeg har Jegerprøve, Yoga, Dans, Keramikk, Kompis, Mørkerom, Pilates, Språkkafé, Filmklubb og Ski/snowboard…

S: Og jeg har Glassfusing, Kor, Styrke, Fotball, Strikking, Hekling og mage av de som Madeleine sa. Du blir jo ikke proff i noen av dem, men du får prøvd så mye forskjellig.

Noen nye søkere er spente på om de er flinke nok til denne linja?
S: Så lenge du har litt engasjement og tar din del av «dugnaden» så NULL STRESS! Du trenger ingen forkunnskaper. Her blir ingen dumme og det er bra å bry seg litt. Det er såklart en fordel at du har lyst til å gjøre noe hyggelig for andre…
 
Har dere begynt med fremtidsplaner?
M: Jepp, vi skal begge to reise tilbake til Kasese og jobbe frivillig med skolens bistandsprosjekt neste år i 2-3 måneder. Det er en kjempemulighet til å få masse livserfaring før alvor og studier begynner.

S: Ønsket mitt for resten av skoleåret nå er å bli enda bedre kjent med folk, være i øyeblikket og få en fantastisk tur til Uganda.

Har dere noen gode tips til nye elever?
S: Bli med på ting! Møt opp! Du kommer så langt med engasjement – null stress.

M: Vær åpen for nye opplevelser, du får alltid en ny erfaring. «Bjuda på» – det er mottoet vårt! Husk at skumle ting kan bli veldig bra. 
 
Noe annet dere verdsetter på skolen?
S: Føler vi si lærerne, hehe. Men jeg mener det alvorlig. Vi er veldig trygge på alle, og de er så forskjellig, men også så like. Kanskje litt spesiell humor av og til? (Linjelæreren skjønner at det hintes mer enn tydelig mot han).

M: Og vi skjønner at de vil oss vel, avslutter Madeleine.

Vil du oppleve et år som Synne og Madeleine sitt?

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund