Afrika – Bistand/Kultur

I 2024 drar 24 elever til Uganda for å jobbe frivillig i 3-6 måneder.

I januar og februar reiser 24 elever fra skoleåret 22/23 ned til Kasese for å jobbe frivillig ved bistandsprosjektene våre.16 fra Elverum og 8 fra Romerrike! Hils på

Synne W. Rustad

Alder: 21 år 
Kommer fra: Nesodden, Viken

Madeleine Guttormsen

Alder: 21 år 
Kommer fra: Kråkstad, Viken

Møt Madeleine og Synne som begge gikk på Afrika-Bistand/Kultur . I januar2023 reiste de og fire andre fra kullet 21/22 til Kasese for å ha en meningsfylt «jobbeferie.» Men hvordan hadde de det på skolen, på linja, på internatet – og lært de noe? Senere vil dere få høre mer om hvordan det var å bo i Uganda, men nå et tilbakeblikk på skoleåret:

Hvordan opplevde dere første uka og møtet med Afrikalinjen? 
M: Oj, litt blackout vil jeg si, sier Madeleine og forklarer: Fatter ikke at jeg kunne bli så trygg og husvarm så fort! Etter ei uke tenkte jeg at nå har jeg vært her i en måned og har blitt så glad i mange.

Det første bildet som finnes av Madeleine og Synne sammen?

S: Og jeg glemte alt jeg hadde vært stressa for og at andre sikkert også var det. Jeg ble ganske sikker på at jeg hadde valgt rett med en gang.

En liten tur på «Elverums-rivieraen» for å bli kjent i oppstarten av skoleåret.
Hyttetur hos linjelærer!

Hvordan vil dere beskrive en vanlig dag på Afrika-linja? 
S: Walk’n’Talk – hvor vi gikk tur og stoppet for nødvendige infopauser, om f.eks studieturen til Uganda. Fin måte å ikke sitte å drukne i info, sier Synne.

S: Vi startet hver dag med fellessamling for hele skolen med «Ord for dagen» og en sang. Det var en kjempefin start på dagen.

S: På «Afrika» hadde vi ofte diskusjoner med artige caser hvor vi må reflektere over egne verdier, eller en dokumentar som trigger følelsene våre. Så kan det være noen dager med Swahilikurs (Swahili er det mest brukte språket i Øst-Afrika, hvor vi reiser på studietur) eller kokkelering av afrikansk mat.

S: Et viktig tema var «Pedagogikk for de rike», hvor vi fokuserte på vårt eget forbruk, og vi hadde gruppediskusjoner med «Gylne Øyeblikk»-temaer. Som eksempel «Hva ønsker du at vennene dine skal gjøre for hverandre?».

M: Ååå jeg elsker slike oppgaver. Ikke glem drama og rollespill eller «skriv og brenn», hvor vi kunne skrive og få utløp for ting vi tenkte på, før vi brente lappene og la det bak oss. Vi har også hatt gruppearbeid om å planlegge en drømmereise i Afrika.

S: Ja ikke ikke alt dette på samme dag, men vi synes vi fikk prøvd mye, sier Synne og ler. Og jeg synes hele gjengen levde under mottoet « Vi bjudar på».

Les mer om Afrika-linja

I hvilken grad fik du utfordret deg selv på EFHS? 
M+S: På veldig mange gode måter. Tvangssosialisering høres ille ut, men det var bare gøy, svarer begge ganske så synkront.

S: Særlig i Temaukene, da traff vi mange på tvers av linjer og internat. Det handlet egentlig bare om å bli litt JA-menneske, kaste seg med på alle arrangement og programkvelder. Det at vi bodde tett på så mange var litt utfordrene, men veldig hyggelig, sier Madeleine. Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å digge å si JA!

Hvorfor søkte dere Elverum folkehøgskole og Afrika-linja? 
M: Først og fremst fordi det var mange linjer og valgfag – da vil du jo treffe veldig mange forskjellige folk.

S: Jeg ble fascinert av skolens bistandprosjekt i Uganda. Jeg har nok alltid ville lære mer om det. Og derfor drar både Madde og jeg ,pluss to til fra Afrika og to fra Foto ned til Kasese igjen i januar 2023. Lions Elverum støtter bistandsprosjektet slik at vi får en billig og forhåpentligvis fantastisk 3 måneders «ferie» med masse frivillig hjelpearbeid.

S: Og så var skolen så fint plassert, med kort vei til bowling, euro padel, skog med skiløyper og turterreng, svømmehall og kino. Sentrum er nært, med kaféer og butikker. Og så kan vi jo se Champions Leauge-kamper i håndball! Dessuten synes jeg det er veldig fint at vi var «venn i hverdagen» for enslige eldre mennesker. Vi hadde veldig mange gode samtaler og vi fikk høre at denne praten var super for de gamle.

Hva var lærerikt på Afrika-Bistand/Kultur?
M: Først og fremst hvor lite som skal til for å hjelpe andre – i skoler/barnehager i Afrika og Norge, besøke eldre ensomme mennesker. Og hvor lett vi kan skaffe mange midler til prosjektene våre.

S: Enig, og jeg har blitt mer takknemlig  og klar over det jeg har. Og så ble vi flinkere til å diskutere både interne konflikter og andre viktige samfunnsspørsmål. Og så vanvittig mye spennende nytt-her på skolen og på studieturene i Afrika og Norge.

Hva mener dere er god bistand og hvilke metoder brukte dere for å samle inn penger?
S: Jeg synes naturlig nok det vi gjorde her var bra. 100% av pengene ble brukt på prosjektene, det er veldig kult. Og så fikk vi jo se med egne øyne hvordan pengene ble brukt i Kasese. Også en grunn til at vi vil ned igjen

S: Prosjektene er ikke større  enn at folkehøgskolen hadde kontroll over f.eks korrupsjon. Jeg likte også at vi prøvde å handle det meste av varer og utstyr i Kasese for å styrke infrastrukturen, i stedet for å ta med B-varer fra Norge.

M: «Aktiv for Andre» er en av de største inntektskildene våre. Det er et bistandsløp for barneskolene i Elverum.

M: Vi hadde også et eget bistandsmaraton på skolen der elevene samlet sponsorer og jobber med en aktivitet i 28 timer. På ett døgn fikk vi inn over 230 000kr- bare ved å ha det gøy-!

M: Og så hadde vi på linja en egen Spleis og fikk med en ny skole fra en annen kommune på Aktiv for andre. De var bare 18 elever men de samlet inn 30 000 kr. Kult! Og så likte jeg at vi hadde teateret «Nissejakten» for barnehager før jul, og åpnet julegata i Elverum med utdrag fra teaterstykket.

S: Dessuten solgte vi annerledes julegaver for over 25 000 kr.Slik som myggnett, høner,geiter for å nevne noen.

Vi har samlet inn mer enn en halv million kroner! Jeg synes det er bra jeg.

M: Ja, vi har jo pantet flasker fra skolen for over 10 000 kr!

Har dere noe å si om skolens valgfagtilbud?
M: Det var et veldig stort tilbud av fag. Jeg hadde Jegerprøve, Yoga, Dans, Keramikk, Kompis, Mørkerom, Pilates, Språkkafé, Filmklubb og Ski/snowboard…

S: Og jeg hadde Glassfusing, Kor, Styrke, Fotball, Strikking, Hekling og mange av de som Madeleine sa. Jeg ble ikke proff i noen av dem, men du får prøvd så mye forskjellig.

Noen nye søkere er spente på om de er flinke nok til denne linja?
S: Så lenge du har litt engasjement og tar din del av «dugnaden» så NULL STRESS! Du trenger ingen forkunnskaper. Her var ingen dumme og det føltes bra å bry seg litt. Det er såklart en fordel at du har lyst til å gjøre noe hyggelig for andre…
 

Har dere noen gode tips til årets elever og nye søkere?
S: Bli med på ting! Møt opp! Du kommer så langt med engasjement – null stress. Og søk tidlig-da er du nesten garantert plass.

M: Vær åpen for nye opplevelser, du får alltid en ny erfaring. «Bjuda på» – det var mottoet vårt! Husk at skumle ting kan bli veldig bra. 
 
Noe annet dere verdsetter på skolen?
S: Føler vi si lærerne, hehe. Men jeg mener det alvorlig. Vi ble veldig trygge på alle, og de var så forskjellige, men også så like. Kanskje litt spesiell humor av og til?

M: Og vi skjønner at de vil oss vel, avslutter Madeleine.

IOskrivende stund er det 40 dager til fire elever fra Afrika-Bistand/Kultur og to fra Foto reiser ned til Kasese for å jobbe frivillig i tre måneder. Så kommer årets gjeng ned og sammen drar vi ut til Lamu – denne muslimske idylliske og bilfrie øya i Det indiske hav. Vi som går her i år gleder oss til å møte alle seks for å høre hvordan de har hatt det. God tur Madeleine og Synne!

Vil du oppleve et år som Synne og Madeleine sitt?

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur