Musikk – Band/Vokal

Musikk på rundreise med egenproduserte låter på turné rundt i Norge

En liten dagbok fra Musikk-elevenes liv på veien – med musikklærerens kommentarer

Starten på begynnelsen

Mandag 14.03 – Skjeberg FHS, Sarpsborg (238 km)

Mandag var første dag av vår turné, og vi brukte formiddagen på å pakke bilen full av utstyr sammen med linjelærer Arild og lyd- og lystekniker Kjell Roger. Da vi dro hadde vi et lite mini stopp fordi vi måtte ha boller, Leon hadde ikke husket på lommeboken sin så vi måtte være hans bank i mellomtiden. Første stedet på reisen var Skjeberg, et lite sted i nærheten av Sarpsborg.

Vi var veldig spente og kanskje litt nervøse, så første konsert ble litt «hulter til bulter» med litt glemming av tekst og akkorder. Men vi tok oss inn etter hvert og konserten ble likevel til noe bra uansett.

På Skjeberg fikk Arild, vår fortreffelige lærer, snakket med kjente kollegaer, mens jeg og Leon ble kjendiser for en dag og ble kjent med mange nye folk.

Etter konserten ble vi vist rundt på skolen av de elevene vi ble kjent med og fant på masse kos og sprell. Leon endte opp å spille med dem til utpå natten, mens jeg called it a day.

Note to self, dag 1

  • Pugg tekst
  • Pugg tekst
  • Pugg tekst
  • Ikke stopp, stå i det og fullfør

Teachers corner

Denne konserten krevde mange ukers forberedelser, først og fremst på det å produsere opp nok egne låter til å fylle konserten. Vi jobbet også iherdig med workshops i låtskriving, sangundervisning og samspill i uka før turnéen og hadde en flott pre-produksjons prøve med full opprigg, lydsjekk, konsertgjennomgang og nedrigg med full refleksjonsrunde etterpå.

Dette la grunnlaget for at konsertene skulle gå så bra som mulig…men det er jo en ting å gjøre det i trygge rammer her hjemme på skolen og en annen å gjøre det live foran publikum. Det ble den mest nyttige erfaringen etter denne første konserten, og en utrolig viktig erfaring.

Turnéruta – 1300km

«En lysende bakke»

Tirsdag 15.03 – Solbakken FHS (167 km)

Tirsdag våknet vi på Skjeberg, spiste frokost og ble med på ord for dagen. Etter en omvisning måtte vi rydde inn i bilen, og fikk hjelp av nye kjente på Skjeberg. Til tross for veldig hyggelig besøk så måtte vi komme oss til neste «gig»: Solbakken FHS på Skarnes.

Ved ankomst startet vi med å pakke ut av bilen og rigge opp utstyr på scenen. Etter det var vi velfortjent slappfisker og tok livet med ro på sofaen.

Denne konserten gikk mye bedre. Publikum var ekstremt livlige og heiet og klappet gjennom hele konserten.

Også i dag var det veldig hyggelig å snakke med folkehøgskoleelever etterpå. Som en bonus slo vi vår egen «nedrigg-rekord», da vi bare brukte en halvtime fra første kabelsnurr til alt var i bilen.

Note to self, dag 2

  • Det hjelper å få en konsert «under beltet»
  • Alltid hyggelig å møte folk
  • Sett pris på et godt publikum!

Teachers corner

Å spille turné handler om tilpasning og det å lære fra feila fra i går. Dette ble en helt annen setting, med langt mindre publikum, mer intim setting og et lokale med ganske dårlig akustikk. Feila fra i går ble tillært og eliminert i stor grad. Publikumet var helt med, også takket være at de som var på scenen var mer tilstede og kunne inkludere publikummet inn i sin verden. Akustikken ordnet seg med litt fler folk i lokalet og en god lydtekniker.

Dermed ble dette den konserten med det beste kunstneriske innholdet. Stolt lærer… 🙂

Les mer om linja:

Beste konserten hittil 

Onsdag 16.03 – Peder Morset FHS, Selbu (389 km)

Neste turnédestinasjon var Selbu, et lite sted i nærheten av Trondheim. Dette var kanskje den lengste kjøreturen hittil både for sjåfør og passasjerer, men vi tok oss god tid og fylte på med road-food. På turen fikk vi sett veldig mye flott landskap og kulturminnebyen Røros (godt med søvn ble det også).

Vi ble godt mottatt da vi ankom Selbu, og vi gikk i gang med å pakke ut og rigge opp. Nå gikk det veldig effektivt, og vi har fått god rutine.

Formen til oss musikerne var ikke på topp da tiden var inne for konsert, men «the show must go on» så jeg sa «fuck it», tok en Paracet for hodet og drakk masse vann.

Konserten gikk kjempebra og egentlig mye bedre enn forventet!

Da vi i tillegg fikk hjemmelaget saft og kake etter konserten var kvelden fullkommen. Som avslutning satt vi med Arild og Kjell Roger i en sofa og bare pratet sammen og hadde det hyggelig, til vi omsider måtte legge oss.

Note to self, dag 3

  • The show must go on
  • Ikke spis laktose hvis du ikke tåler det
  • Skal du spille turné må du forberede deg på noen timer i bil

Teachers corner

Det er litt slitsomt med reising. Cluet er å bruke disse timene godt. Forberede seg mentalt på ny konsert, gå over usikre momenter og kanskje sjekke om gitaren fortsatt er riktig justert etter noen dager i bil. Det handler også om å ta så godt vare på egen helse som overhodet mulig på disse turene, ellers så kan det bli en utfordring slik det da ble her.

Men det er også god læring i at det er fullt mulig å levere godt kunstnerisk selv på en litt dårlig dag. Det handler om rett fokus. Det er også veldig gøy å se når alt praktisk med rigging og pakking har automatisert seg. Det er gøy å jobbe, når man vet hva man skal!

The end

Torsdag 17.03 – Trondheim–Elverum (412 km)

Nå var det igjen tid for å spise frokost og pakke bilen – denne gangen dessverre for hjemreise.

På veien besøkte vi Trondheim, hvor vi blant annet var på Rockheim, så Nidarosdomen og spiste middag i Tyholt-tårnet (creds til lydmann Kjell Roger som ble med til tross for høydeskrekk).

Da vi endelig kom oss hjem igjen til Elverum pakka vi ting ut av bilen og inn til bandrommet og storsalen. Etterpå fikk vi lov til å være med Kjell Roger til lageret hans og bære de siste tingene dit. Og med det var det slutt på en veldig hyggelig turné, med de hyggeligste folka jeg kunne hatt en turné med.

Ida

Note to self, dag 4

  • Skal du kjøre langt – lag en tur av det
  • Lydteknikere er mennesker de også
  • Øving funker – du blir bedre for hver konsert

Teachers corner

Dette har vært en lang prosess. Det har blitt mange nye kunnskaper og erfaringer på veien, som vil være nyttige i utviklingsarbeidet det er å bli en så komplett musiker man kan bli. Elevene sitter igjen med:

  • Komponere en melodi med akkorder
  • Utarbeide en tekst som fungerer, og som har mening
  • Arrangere låta for flere instrumenter
  • Hvordan spille inn backingtracks
  • Sangteknikk og tilstedeværelse på scenen
  • Logistikk, pakking, opprigg og nedrigg
  • Forberedelser til hva som skjer før, under og etter konsert
  • Livekonserter skjer i nuet, og krever fullt fokus
  • Turnélivet er krevende, men gøy