Friluftsliv

Intervju med Keston og Kai på Friluftsliv

Disse to friluftsliventusiastene er både romkamerater og klassekamerater.

Kai Galvan

Alder: 21 år
Kommer fra: San Fransisco
Linje: Friluftsliv

Keston Cornwall

Alder: 19
Kommer fra: London
Linje: Friluftsliv

Hvordan startet din interesse for friluftsliv?
Kai: Det startet da jeg var barn kanskje, da var jeg mye ute i skogen og lekte med vennene mine. Vi kunne gjøre hva vi ville der med masse frihet.
Keston: I løpet av livet har jeg vært og vokst opp mest i byer og bymiljøer. Jeg hadde vært i national trust parks, men oppholdt meg stort sett alltid i byen. Friluftsliv er helt det motsatte og jeg hadde skikkelig lyst til å prøve noe helt nytt. Komme ut av komfortsona mi.

Hvorfor søkte du på Elverum FHS?
Kai: Jeg valgte Elverum fordi jeg likte Friluftslinja best. Og så liker jeg lokasjonen skolen er på, det er utenfor byen men ikke så langt unna Oslo likevel. Og så så det veldig morsomt ut.
Keston: Jeg ville gjerne gå halvårskurs og i år hadde Elverum det tilbudet. Før jeg begynte snakket jeg med linjelærer på friluftsliv, Per, og han var veldig vennlig og inkluderende. Så jeg tenkte at det reflekterte miljøet på skolen også.

Hva er din beste friluftslivopplevelse?
Kai: Det er så mange gode opplevelser å velge fra! Men om jeg skal velge bare èn må det bli fra turen til Femundsmarka. Vi var der på en tur over fem dager og hadde kommet oss gjennom fjellpasset på dag 4. Det hadde vært veldig mye vind og minus 20 grader celsius, så det var helt nydelig å komme ned til skogen igjen. Da satte vi camp der, laget bål og drakk varm kakao.
Keston:Jeg hadde tenkt å si nøyaktig det samme. Det var siste kveld av turen og det var en så fet følelse å sitte der og drikke kakao, med følelsen av at vi hadde fullført noe sammen som gruppe. Det var en skikkelig god følelse.

Hva pakker dere alltid i sekken?
Begge: Kamera. Vi har begge alltid med kamera for å ta bilder av alle de vakre stedene vi ser. Prøver alltid å ta de beste bildene jeg kan.Hvordan er det å være elev på EFHS? Hva lærer du?
Kai: Kjempefint. Folk er veldig vennlige og jeg har hatt mange opplevelser der folk kommer bort og introduserer seg bare for å prøve å bli bedre kjent. Lærerne er også veldig hjelpsomme. Det skjer mye på dagen og det er ganske travelt, men det er en god balanse mellom å slappe av likevel.
Lærer mye om andre kulturer fra mange mennesker fra rundt omkring i verden. Filmfotografi, kickboxing, mørkerom, lærer norsk, knivmaking, tegning og maling. Og ikke minst personlig utvikling.Hvordan er det å være både romkamerater og klassekamerater?
Det er veldig fint! Vi har mer tid til å bli godt kjent og det ville ikke vært det samme uten. Båndet vårt er sterkere enn om vi ikke hadde vært romkamerater også.

Hva har du lært på Friluftslinja?
Kai: Veldig mye! Blant annet at det å gidde å bruke tid på å koke opp vann og ha i en varmeflaske for å ha den i soveposen når det er minus 20. Det er det mest komfortable du kan gjøre når du er kald. 100% verdt det.

Keston: Gleden ved å jobbe hardt med noe du gjør, som når du går på ski og tar deg tid til å se rundt deg på den vakre naturen. Når noe er både vanskelig og spennende på samme tid. Vi har også lært mye om «outdoor winter skills». Jeg har lært å gå på ski, bygge ulike bål, sove ute på vinteren uten telt – som gapahuk og snøhule og å lage god mat utendørs med få ingredienser.

Keston og Kais beste friluftslivtips:

  • Jobb for å ha et godt humør! Så lenge du er i et godt humør og har en god innstilling, så blir enhver situasjon bedre. Børst av deg eventuelle feiltrinn og gå videre.
  • Gå på do før du legger deg, så slipper du å kle på deg og gå ut på natta.
  • Friluftsliv passer for alle og du trenger ikke masse erfaring fra før. Jeg hadde ingen erfaringer fra før, alt var nytt for meg og jeg har lært så mye siden jeg startet.
  • Kvikk lunsj er din beste venn.
  • «If you have to go to the bathroom, go find the most beautiful mountainside and you might just have the most glorious poop of your life»