Livet på skolen

Tegning/Maling valgfag sine beste tips for å øke dine tegneferdigheter


Tegning/maling er ett av mange valgfag du kan velge på Elverum Folkehøgskule. Vi jobber med ulike teknikker og materialer, øker ferdigheter og har selvstendig prosjekt. Her er Tegning/maling valgfag sine beste tips til hvordan du kan øke dine ferdigheter!

  • Aldri sammenligne dine egne arbeider med andres! Du utvikler ditt eget uttrykk og alle får en forskjellig stil. Hvor flinke du synes alle andre er, er ikke relevant for din prosess og din utvikling. Får du et kompliment? – Si takk uten å bortforklare eller å snakke ned ditt eget arbeid.
  • Tegn ting du ikke er god på! Synes du det er vanskeligere å tegne en hel kropp enn det er å tegne ansikt/portrett? Da bør du fokusere på hele kroppen! En måte å øve på er å tegne kroki (croquis) med svært kort tid per skisse. Dette er en rask skissemetode der du tegner en modell og må få hele kroppen ned på arket på tilmålt tid, for eksempel 5 minutter, 3 minutter, 1 minutt, 30 sekunder og 15 sekunder.
  • Å tegne er å se – flytt blikket fra arket og til modellen eller referansebildet ditt ofte, gjerne hvert 5. – 10. sekund. Ofte tegner vi ut fra eget hode eller eget minne i stedet for å analysere og se hva vi skal gjengi på papiret. Ved å flytte blikket ofte kan man minske dette gapet.
  • Tren opp ferdigheter med små øvelser som å for eksempel tegne med feil hånd. Dette tvinger deg til å flytte blikket oftere enn du pleier og du styrker koplingen mellom øyne – hjerne – håndmotorikk.
  • Sett deg mål og legg deg på et ambisjonsnivå som gir deg en god balanse mellom utfordring og mestring.
  • Legg merke til strekene dine – tegner du mange små og lette eller færre og hardere? Prøv det motsatte av det du pleier innimellom.
  • Tegn med lett hånd (svakt) i starten og tegn mange streker. Visk ut strekene som blir feil, før du tegner med hardere trykk når du er fornøyd med formen.
  • Finn ut og lokaliser hvor det mørkeste og hvor det lyseste er. Jobb med overgangene (også kalt valørene). La de små og aller lyseste punktene forbli helt hvitt.
  • Se på tutorials, følg kjente og ukjente kunstnere på sosiale medier, la deg inspirere og del tips med andre.

Under kan du se eksempler fra øvingsoppgaver der elevene har tegnet blindkontur med en sammenhengende linje.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur