Romkamerater

Hvem blir din romkamerat? Kommer dere til å gå overens? Hvordan blir det å bo sammen med noen du ikke kjenner? Hvordan ser rommene ut? Dette var spørsmål de fleste stilte seg før skoleåret startet i august. Vi har spurt fire elever om starten og hvordan det har gått.

Sunniva og Camilla er romkamerater og bor på internatet som kalles Solbakken. De går begge på Foto/opplevelser-linja. De kjente ikke hverandre før skoleåret startet, slik som de aller fleste andre romkamerater heller ikke gjorde.

Husker dere første gangen dere møttes?
– Vi ble kasta litt ut i det! Rektor viste oss rommet og mens vi pakka ut stilte vi hverandre noen generelle spørsmål, som hvor kommer du fra, har du søsken og så videre. Det var litt skummelt i starten, men vi ble mye bedre kjent da vi lå oppe til langt på natt og snakket de første ukene.

Hvor god kjenner dere hverandre nå?
– Vi kjenner hverandre ganske godt! Vi går i samme klasse, i tillegg til at vi bor sammen og vi har ganske mye med hverandre å gjøre hver dag. Når det er ferier kjører vi sammen på veien hjem, siden vi ikke bor så langt fra hverandre.

Hva har dere lært av å være romkamerater?
– Vi har funnet ut at vi er ganske like. Vi roter begge to og vi rydder begge to. Begge er yngst i søskenflokken. Vi har lært hvordan det er å bo sammen, tilpasse oss og respektere «personal space».

Fordeler/utfordringer?
– Det er alltid litt liv, alltid noen å snakke med. Vi har hatt mange dype samtaler på kveldene. Vi har aldri kjent noen slik som vi kjenner roomien, i positiv forstand!

Eneste ulempen kan være at det er litt vanskelig å holde styr på hvem tingene tilhører – sokker er en utfordring!

Lars Jørgen og Olav Isak er også romkamerater. De er to av veldig få som kjente hverandre før de startet skoleåret. De bor på internatet som kalles Eidsvoll og begge går på Snowboard/freeski-linja.

Hva tenkte dere på da dere skulle bli romkamerater på Elverum Fhs?
– Vi har kjent hverandre siden barneskolen, så vi kjente hverandre ganske godt fra før. Vi var godt vant til å være mye sammen, så vi tenkte at vi kunne skrive i søknaden at vi gjerne ville bo på samme rom. Vi visste at vi kom til å klare å bli bedre kjent med andre her på skolen, selv om vi kjente hverandre fra før og bor sammen. Vi henger egentlig ganske lite sammen og har forskjellige liv på en måte, sånn på kvelden.

Hva har dere lært av å ha romkamerat?
– Man lærer mye basic som egentlig sier seg litt selv. Når man bor alene kan man la rotet stå en stund før man tar det, men når man har romkamerat så vil jeg ta rotet mitt med en gang, så det ikke går utover den andre. Selv om jeg ikke er strøken på det, så har jeg blitt mye flinkere. Dere bestemmer 100% hvordan rommet skal se ut.

– Man lærer å respektere den man bor sammen med. Kanskje er den ene gira på å være ute til 11, men den andre vil legge seg kl 9. Da sier man ifra, løser det og lærer seg til å gå stille inn døra. Folk, om det er romkameraten eller naboen, har helt forskjellige dager og timeplaner og det må man respektere.

Tips til nye søkere som er spente på romkameraten?
– Kom med den innstillingen om at du vil respektere romkameraten. Tørr å si fra om det er noe, snakk sammen, bli kjent med romkameraten og vær en kompis – så løser alt seg. Å gå på folkehøgskole er en egen vibe – her er det alltid noen å snakke med eller henge med. Grip den sjansen, for sånn kommer det aldri til å være igjen etter året er ferdig.

Les mer om livet på skolen, området og klasserom her.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur