Temauke

28 timer bistandsmaraton

I teori er oppgaven enkel: velg en aktivitet. Gjør den så lenge du klarer. Skaff sponsorer. I praksis er det 28 timer med moro, slit overtrøtthet og kreativ bistand. Og det er langt fra enkelt å holde tiden ut.

Mange bekker små…

08.30 mandag morgen bæres lassevis med energidrikk, snacks og utstyr febrilske rundt på skolen. Elevene har valgt seg én av de følgende aktivitetene, og skal holde på så lenge de klarer – maks 28 timer.

  • Dataspill
  • Brettspill
  • Filmproduksjon
  • Dans
  • Studieforberedende
  • Strikking/hekling
  • Tegning/maling
  • Musikk
  • Ski

Målet er ikke bare å se hvor utholdende man kan være. Dette er et bistandsmaraton, og hver elev har på forhånd skaffet sponsorer blant venner, kjente, familie og bedrifter. Sponsorene bidrar med mellom 1–20 kr pr. time. De kan også gi et fastbeløp uavhengig av hvor lenge eleven sitter.

Resultatet er et bevis på at «mange bekker små…». Når startskuddet går 09.00 har elevene en samlet timelønn på 6907kr. Midlene skal gå til våre bistandsprosjekter.

Kreativ bistand

Elverum folkehøgskule har etablert Rwenzori Elverum Education Center (REEC) i Kasese, vest i Uganda. I tillegg hjelper vi på sjette året en skole i Bwera, nærmere Kongo og har bygget en skole/barnehage for Sanfolket i Namibia.

I dag er det nærmere 800 elever ved de tre avdelingene på R.E.E.C. – nursery, primary og secondary, og ca 200 elever på Rena School (Bwera). Til sammen er det ca. 40 ansatte. I tilknytning til R.E.E.C. er det også bygget et idrettsanlegg med aktiviteter for hele Kasese. Det drives et fotballag – F.C. Bronken – som også har aktiviteter for døve. De siste årene har vi etablert et omfattende jordbruksprosjekt i tilknytning til skolen med 30 nye arbeidsplasser. 100% av de innsamlede midlene hvert folkehøgskoleår går til disse prosjektene. Alle administrasjonskostnader og lignende dekkes av Elverum folkehøgskule.

Årets mål er ny vanntilførsel til kulturprosjektene i fjellene, oppussing av internatet for secondary school med senger og madrasser, samt nytt matlager og varebil til landbruket. Afrika-linja ved folkehøgskolen besøker Kasese i mars 2021.

Maraton

Elevene er fordelt på hver sine «baser». Hver time er delt i 50 minutter jobb, og 10 minutter pause. Måltidene serveres også i pausene. For anledningen er frokost, lunsj, middag og kvelds supplert med to runder nattmat: vårruller og pølser.

De første timene går unna. Det er musikk og god stemning. Det er lyst ute. Kl 17..00 er det samlet inn over 50 000 kr.

Når kvelden kommer, merker flere at det begynner å bli mer slitsomt å motivere seg. Gruppene pusher hverandre og setter inn ulike tiltak. Når natta er i gang går kaffekannene unna. Noen løper barbeint rundt skolen i pausa. Noen dypper seg i snøen for å våkne. Kl 00.00 er beløpet steget til over 100 000kr!

Når dagslyset kommer tilbake etter natta får mange en ny boost. Det er bare 7 timer igjen. 4 timer igjen. Klokka 12.00 er beløpet 177 000 kr.

Ferdig!

13.00 kan vi slippe jubelen løs. Over 100 av elevene har stått tiden ut. Totalt er det samlet inn 233 000 kr.

Det er bare å ta av seg hatten – og stupe til sengs. Takk, og sov godt.

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund