Ord for dagen

Motstandsdyktighet og silver linings

Å være motstandsdyktig fra et psykologisk perspektiv er å kunne møte motgang og komme ut av det sterkere.

Gjennom livet møter vi mange ulike utfordringer. En fireåring kan kanskje føle at det er verdens undergang at han glemte igjen kosebamsen sin, når kvelden kommer og han skal legge seg. En tiåring kan kanskje føle at det er verdens undergang at hun ikke fikk lov av foreldrene til å reise på en konsert. En femtenåring kan kanskje føle at det er verdens undergang at han fikk en dårligere karakter enn han hadde håpet på, på mattetentamen. En nittenåring kan kanskje føle at det er verdens undergang at hun ikke kom inn på studiet hun ønsket – i den byen hun ville bo i. En trettiåring kan kanskje føle at det er verdens undergang at forholdet tok slutt. Eller at han bulka bilen på vei ut av parkeringsplassen etter å ha hamstret toalettpapir. En syttifireåring kan føle det som verdens undergang at sin livspartner gjennom femti år får kreftdiagnose.

Hva vi ser på som store utfordringer og vanskelig motgang endrer seg gjennom livet. Ting du synes var vanskelig for noen år siden, synes du kanskje ikke er like ille i dag. Ting du syns er utfordrende nå, synes du kanskje ikke er like utfordrende om noe år.

Mange av oss er frustrerte fordi vi ikke får lov til å dra på skole, jobb, konserter, arrangementer, fester og sammenkomster. Det er første gang nordmenn opplever slike restriksjoner siden andre verdenskrig. Vår frie hverdag er snudd litt opp ned.

Ingen ønsker seg motgang. Og ingen ønsker at de man bryr seg om skal oppleve motgang. Erfaring viser derimot at det er umulig å unngå å møte motgang her i livet.

De sterkeste menneskene jeg kjenner har en filosofi jeg beundrer. Flere av dem kan finne på å si ting som at «jeg visste ikke hvor sterk jeg var, før jeg ikke hadde noe annet valg». Det vil si at de trodde ikke at de ville klare å komme seg gjennom det som var vanskelig, men de kom seg gjennom det likevel og oppdaget at de var sterkere enn de trodde.

Resiliens er psykologisk motstandskraft, de faktorer som har sammenheng med at man beholder en psykisk styrke og helse til tross for stress og påkjenninger. Å være resilient vil si at man er robust. (snl.no/resiliens)

Noen ganger funker det å si «bare tenk litt mer positivt!». Andre ganger er setningen «Tenk positivt!» den mest irriterende setningen man kan tenke seg. Og da må man kanskje heller tenke at «ting er kjipt nå, men det kommer ikke til å vare evig!». For det finnes ikke noen storm som ikke går over.

Definition – Silver lining: when you want to emphasize the hopeful side of a situation that might seem gloomy on the surface. The common expression “every cloud has a silver lining” means that even the worst events or situations have some positive aspect. (vocabulary.com)

Kanskje er «the silver lining» med all motgang man møter, at man kan bli mer motstandsdyktig og robust, til neste utfordring og neste motstand man møter?

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur