Musikk – Band/Vokal

Intervju: Seks uker på Musikk – Band/Vokal

Vilde er 18 år, fra Karmøy og går Musikklinja, med sang som hovedinstrument. Det første jeg husker er at hun med stort engasjement viste meg et lite, kompakt videokamera og lurte på hva jeg syntes om det. –Lite, sa jeg, og fornærmet henne grovt.

Når kommer jeg på Instagram?

Litt senere ble det lagt ut bildegalleri fra musikklinja på Instagram. Det var ingen bilder av Vilde. Mistanken om at fotolæreren hadde noe mot henne vokste.

Vilde: Når får jeg komme på Instagram?
Fotolærer Eivind: Vi kan godt lage et intervju og legge det ut?
Vilde: Avtale!

Og sånn ble dette intervjuet til. Flaks, for Vilde har noen veldig gode betraktninger på den første tiden sin på folkehøgskole.

Følg gjerne folkehøgskolen på Instagram for å se om det kommer flere bilder av Vilde eller gå rett til hennes egen insta @vildeher_.

Hva gjorde at du valgte Elverum FHS?

Det var flere grunner til at jeg valgte Elverum FHS. Jeg fikk fort inntrykket om at skolen ville gi mye mer for meg enn andre skoler jeg søkte på. Selve skoleområdet er fint, ryddig og veldig hjemmekoselig. Internatene virket også utrolig bra.

Jeg går Musikk – Band/Vokal, og mye av grunnen til at jeg valgte denne linjen her var det at jeg som vokalist kan lære mye av både lærere, men også klassekameratene mine som spiller andre instrumenter. Jeg har allerede erfart at man lærer mye av hverandre.

Jeg har allerede erfart at man lærer mye av hverandre.

Noe annet som vekket stor interesse er turene linjen min drar på. Vi skal blant annet til London i høst, interrailing etter vinter, og en tour rundt i Norge hvor vi skal spille på andre folkehøgskoler.

Hvordan har du opplevd skoleåret til nå?

Skoleåret mitt har vært veldig bra så langt. Som en ekstrovert har jeg lært at det å mestre å være alene er en veldig viktig ting siden du er rundt folk hele tiden. Jeg har fått mye mer selvinnsikt og lært mye om meg selv, selv om det bare har gått litt over en drøy måned. Også har jeg endelig lært å vaske mine egne klær – til en viss grad 😉

Jeg har fått mange fine vennskap som jeg håper kommer til å vare livet ut. Man blir veldig fort kjent når man er så nær, og det føles som om det er vennskap som har vart i mange år.

Vilde, med musikkelev Sidas – og nevnte videokamera på «Aktiv for andre». Foto: Gabriella Soyland.

Jeg er utrolig fornøyd med lærerne, som behandler oss som om vi er vennene deres og ikke bare elever. Klassen klikket sammen veldig fort. Det føles som om vi er en liten familie med linjelærer Arild som pappa 🙂

Pappa Arild. Foto: Gabriella Soyland.

Les mer om Musikklinja >

Hva vil du trekke frem som høydepunkter?

De største høydepunktene for min del har vært de nye vennene jeg har fått og konsertene på Glitterheim-turen (felles skoletur til Jotunheimen etter en uke) som var helt magisk – i hvert fall når vi så nordlys sent på natten.

Foto: Eivind Høimyr @fotolarer

Også «Aktiv for andre»-konsertene. Hele Aktiv for andre, to dager med bistandsløp for lokale skolebarn der vi spilte konsert for 1500 elever, var egentlig et høydepunkt. Jeg gleder meg veldig til å skape nye høydepunkter ila dette året.

Hva driver dere med på linja nå?

Så langt spiller vi ekstremt mye musikk og produserer kule ting sammen. Vi har brukt mye tid til å øve på konserten vi hadde på Aktiv for andre, og generelt bare lært mye av hverandre og læreren vår (Pappa Arild). Vi har vært innom musikkteori– og produksjon og det å spille inn låter, noe vil skal gå dypere inn i utover skoleåret. Dette gleder jeg meg mye til.

Vi har vært innom musikkteori– og produksjon og det å spille inn låter, noe vil skal gå dypere inn i utover skoleåret. Dette gleder jeg meg mye til.

Hva skal dere i linjeuka etter høstferien?

Etter høstferien skal musikklinjen dra til London i fire dager, noe vi alle gleder oss utrolig mye til. Vi skal bo i Camden, og vi har selv fått ansvar for å lage frokost, lunsj og middag da vi er der. Blir utrolig gøy og givende å gjøre slike oppgaver sammen som en klasse.

Vi skal på musikal, og konsert i Europas mest kjent jazz-klubb, og besøke Abbey Road, gata med studioet der Beatles spilte inn mye av musikken sin. Som jeg sa, Elverum FHS har de beste turene 😉

Hvilke tips/råd/erfaringer har du til folk som vurderer å søke folkehøgskole?

Gjør det. 100%. Jeg vil virkelig anbefale alle å gå på folkehøgskole. Jeg har kun gått her i litt over en måned, men allerede fått utrolig mange gode venner, lært mye og gleder meg til å lære mer.

Gjør det. 100%. Jeg vil virkelig anbefale alle å gå på folkehøgskole.

Tips jeg har er å ikke forvente så mye før du starter. Jeg hadde ingen forventninger og da ble starten og generelt skoleåret mye mer spennende grunnet at jeg ikke hadde bygget opp en forventning eller et håp om hvordan året skal/skulle bli.

Prøv å ikke tenk på folkehøyskole som en plass hvor du kun lærer en spesifikk ting. Du lærer mye mer enn du tror om både det å forholde seg til alle mulige mennesker, andre kulturer og det å virkelig finne seg selv.