Livet på skolen

Hvordan «være tilstede» på folkehøgskole

Åtte tips som hjelper deg å få mest mulig ut av folkehøgskoleåret – og livet?

Et folkehøgskoleår kommer ikke igjen, og mange lurer på hvordan de skal utnytte tiden, oppleve mest mulig og få nye venner og minner for livet.

Vi øser av vår årelange erfaring som folkehøgskolelærere, og krydrer med tips fra nåværende og tidligere elever. I tillegg er tipsene basert på gode råd for å bedre din psykiske helse, som du kan lese mer om i bunn av artikkelen.

Oppsøk fellesrom

I stedet for å legge deg på rommet og scrolle, sett deg i peisestua og legg vekk telefonen slik at folk skjønner at du er åpen og ønsker å møtes. Hvis du skal henge med flere, kan dere vurdere å gjøre dette i et fellesområde. Inviter andre med, og vis at det er plass til flere. De kullene som klarer å etablere peisestua som et aktivt fellesrom har alltid en hyggelig, sosial og inkluderende base der det alltid skjer noe, og hvor hvem som helst kan møte opp og føle seg velkommen.

Unge mennesker spiller kort

Begrens bruken av sosiale medier til 30 min pr. dag

Dette tipset fronter flere psykologer, og organisasjonen «Verdensdagen for psykisk helse». Gode tips for å få det til:

  • Ring mer, send færre meldinger og snapper. Da slipper du å sjekke telefonen hele tiden og kan være mer tilstede, og du får oppdatert deg på familie og venner mer effektivt.
  • Slutt å følge kanaler eller personer som tilbyr tidsfordriv og morsomt, men hjernedødt innhold. Det samme tipset gjelder for folk du ikke kjenner og influensene/kjendiser – hvor går grensen mellom innhold som inspirerer, og innhold som får deg til å føle at du burde prestere bedre?
  • Slett apper som tar tid og fokus, som avhengighetsskapende spill.
  • Skru av varslinger og de røde prikkene med tall som gjør at man bare MÅ inn og sjekke en app.
  • Sett appgrenser for hvor mye du ønsker å bruke en app hver dag. Logg ut på telefonen, og sjekk f. eks. Instagram på PC-en i stedet. (Nå kan man til og med poste på Insta fra datamaskin. Crazy, I know).
  • Legg deg og stå opp uten telefon. Legg telefonen utenfor rekkevidde fra senga hvis fristelsen blir for stor. Mange apper er designet for å holde oss på skjermen, og tilbyr endeløs scrolling og foreslår hele tiden nytt innhold. Dette er appene du bør sky som pesten, spesielt på kvelden. (Og du vil mest sannsynlig få bedre søvn i bonus).
  • Bruk nyhetssider som ikke også tilbyr underholdning. (Tips: Bokmerk https://www.nrk.no/urix/ eller https://www.nrk.no/norge/, for å komme til tjenester uten distraksjoner).
  • Spør deg selv: hvilken nytte har du av innholdet du har scrollet gjennom på en dag?

Velg valgfag du selv ønsker

…ikke de fagene vennene dine tar. Hvis du har fått en vennegjeng er det supert – men ved å ta et selvstendig valg av valgfag kommer du i grupper der du blir nødt til å snakke med nye mennesker – med folk du allerede deler en interesse eller nysgjerrighet med. Dere har jo valgt samme fag av en grunn!

Bli med på elevkvelder og programkvelder

Noen ganger frister kanskje en rolig filmkveld, og det er selvsagt lov. Men vi anbefaler å bli med på de sosiale kveldene som arrangeres. Jo flere som blir med, jo bedre motivasjon får de som arrangerer kvelden til å finne på noe kult. Og jo flere ønsker å komme. Og så blir kveldene enda bedre. Og så vil flere komme… Du skjønner greia 🙂 I tillegg er opplegget ofte designet for at man skal bli kjent på en ny måte, og legger til rette for at man møter flere fra andre linjer.

Si hei til nye folk

På mystisk vis etableres grupper, og hvem man sier hei til. Hvis du møter noen du av en eller annen grunn ikke hilser på bør du gå i deg selv. Hvorfor? Utfordre deg selv til å si hei, og ikke gi deg før du får hei tilbake.

Dra i gang turneringer og leker

Bordtennis, hjørnefotball, biljard, sandvolleyball, ishockey, hurtigsjakk, poker, dart. Turneringer gjør spillet morsommere og kan åpne for at flere blir med. Det går an å få med hele skolen på mafia, capture the flag, filmmaraton, hemmelig venn (uvenn?) eller prankesisten for litt ekstra spenning i hverdagen. Uansett, ikke vent på at andre skal dra igang noe gøy. Gjør det selv!

Lær bort noe du kan

Er du god til å sjonglere, kan løse rubiks kube, kan korttriks, er god til å stå på henda eller strikker gensere på løpende bånd? Lag et kurs for medelevene dine.

Føkk FOMO

Ja, dette rådet er litt selvmotsigende. Men det er faktisk ikke mulig å få med seg alt på folkehøgskole – som ellers i livet. Det er lov å ta pauser, lade batteriene og la verden seile videre uten at man sliter seg ut for å være med på alt, eller for å prestere maks på alle plan. Øv på at ting er godt nok som de er.

Og hvis du følger rådene over vil du få bedre utbytte av tiden din, og kan ha god samvittighet for å melde deg ut iblant.

Utfordring

Gjett hvor mye tid du bruker på telefonen hver dag. Hvor mye tid bruker du i de ulike appene? Skriv ned hvor mye tid du synes er greit å bruke hver dag.

Sjekk skjermtiden din. Er den høyere enn du trodde, og høyere enn det du synes er greit? Mange opplever at den er det.

Gang gjerne den daglige skjermtiden din med 30 dager pr. mnd., og så med 9 mnd i et folkehøgskoleår for å se hvor mange dager av året som går til mobilen.

EKS: 2,5t pr. dag*30*9=675 timer i løpet av et fhs-år.

Hvis man er våken 18 timer pr. døgn betyr det at 37,5 dager – godt over en måned) av skoleåret går til mobilbruk 😳.

Flere tips?

Hva er dine beste tips? Send de gjerne til eivind@elverumfhs.no eller finn oss på sosiale medier. (Hvis du har mer igjen av dine daglige 30 minutter da 😅).

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur