Foto/Opplevelser

Nybegynnerguide til analog foto og mørkerom

Går du med en drøm om å fremkalle dine egne analoge bilder? Her er en komplett guide til hva du trenger – og hvor du finner det – for å starte ditt eget svart/hvit mørkerom i kjelleren, garasjen eller boden.

1. Kamera

Det første du trenger er et kamera. Jeg anbefaler Canon EOS 1000f, men du kan bruke et hvilket som helst 35mm kamera. Fordelen med Canon EOS 1000f er at det er lett å bruke og relativt lett og billig å få tak i. Søk på Finn og lagre søket, så får du varsel når er nytt kamera dukker opp. Jeg ville ikke gitt så mye over 500-600 kr, med mindre det følger med flere linser osv.

NB: Kameraet bruker 2CR5 batteri, som kan kjøpes f. eks. Clas Ohlson, Fotoimport, Scandinavian Photo, Batterionline eller Batteriexperten.

Les om fotolinja på Elverum folkehøgskole:

2. Film

Denne guiden er for svart/hvit film. Du kan bruke fargefilm i kameraet også, men da kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med fremkallingen (men det kan Japan Photo eller Oslo foto).

Jeg bruker film fra Fomafoto. Bra film, og svært god pris. Når man tar analoge bilder er det en fast ISO på filmen. Jeg anbefaler ISO 100 hvis du skal ta bilder ute i dagslys, eller i fotostudio. ISO 200 hvis du skal ha en litt mer allsidig film. Med ISO 400 kan du ta bilder også innendørs eller på kvelden, men ikke til det er bekmørkt… Det er 36 bilder per rull, så det er lurt å kjøpe flere av gangen.

35mm film, ISO 100, 36 bilder
35mm film, ISO 200, 36 bilder
35mm film, ISO 400, 36 bilder

3. Filmfremkalling

Når du har en ferdig film, må den fremkalles. Da trenger du et HELT mørkt rom, gjerne med tilgang på vann (alternativet er en mørkeromspose). Ellers trenger du følgende:

4. Papirkopiering / papirforstørring

Når filmen er fremkalt har du en rull med «negativer». Bilder der det svarte og hvite er «invertert» – motsatt. Nå kan du scanne den inn på en datamaskin med en scanner, eller avfotografere den med ulike apper på mobilen som inverterer bildet og gir deg et «positiv», et riktig bilde.

Hvis du vil gå «all in» kan du etablere et mørkerom. Det er dette som føles som magi, og det bør oppleves. Da trenger du følgende:

Jeg anbefaler å gjøre et søk på Finn.no etter «analog foto», «mørkerom», «durst», «fremkalling», «paterson», «forstørrer» eller bruk stikkordene fra «handlelisten» over. Der kan du være heldig å få mye utstyr – enten gratis eller til en god pris.

Lykke til, og gi gjerne en lyd fra deg hvis denne guiden har fått deg i gang med analog fotografering og mørkeromsarbeid!

Fotointeressert? Ta et år på folkehøgskole!

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur