Livet på skolen

Foto-to-to – Hva skjer på fotolinja våren 2022?

Som tittelen lover blir det ordspill, men Foto/Opplevelser har heldigvis (mye) mer på planen dette semesteret!

Januar

For å begynne på starten. De tre føre skoleukene av 2022 har allerede passert, og vi har jobbet i ytterpunktene.

Altså, vi startet med å lære avanserte teknikker i Photoshop for å få ting til å fly.

Emma Moen Kristensen – Levitation

Deretter bevegde vi oss helt over til den andre kanten av fotofaget og tilbragte to dager i analog-land, hvor vi satte i stand gamle analoge kameraer vi fikk donert fra en lokal entusiast som hadde ryddet i kjelleren, samt kameraer som fotolæreren hadde samlet opp over mange år. God lærdom for å forstå mer kamerateknikk, og et godt grunnlag for leke med ulike kameraer og lage portretter i mørkerommet på større papir enn vi har brukt tidligere.

Gjennom skoleåret samarbeider vi med mange av de andre linjene. Uka som gikk tilbragte vi i studio og håndballhallen med Håndball-linja. Vi tok action-bilder i hall og kreative spillerportretter i studio der Photoshop-ferdighetene ble satt på prøve og med grafiske elementer og nye bakgrunner – på fagspråket kalt compositing.

Februar

I februar venter en periode med fordypning, der elevene selv skal velge et område innen foto de vil utforske mer. Samtidig skal vi samarbeide med Kunst og levere portretter de skal bruke som grunnlag for oljemaleri-selvportretter.

I løpet av måneden arrangeres temauka «Elverum folkhighschoolympics», og linja har kjøkkentjeneste i tre grupper som har en uke hver.

Mars

I mars reiser vi til Lofoten med tog for å jakte vill natur, nordlys, havørn og prøve eksotisk surfing blant snødekte fjelltopper.

Film fra fjorårets havørnsafari fra Svolvær til Trollfjorden.

Uka etter skal vi en tur til Oslo for å oppleve kontrasten den moderne arkitekturen gir til rorbuer og fiskevær nordpå. Dagen rundes av på innspilling av Nytt på nytt.

Mars rommer også flere samarbeid. Først skal vi gjøre stop motion-animasjon med Kunst, før vi tar actionbilder i Trysil med Snowboard/Freeski og Backpacker/Ekstremsport. Vi benytter selvsagt anledningen til å kjøre brett og ski i Norges største skisenter selv også.

Ung kvinne lager animasjonsfilm

April

I april gjør vi en gjenbruksmoteshoot med Afrika – Bistand/Kultur. Fancy ord på et fancy prosjekt som gir fancy bilder. Vi samarbeider med en gjenbruksbutikk som driver veldedig arbeid. Vårt bidrag er at skolen kjøper antrekk som brukes i moteshooten, og elevene får beholde antrekket. Hvis elevene i tillegg blir frista til å handle mer second hand fordi bildene beviser at de ser freshe ut, så er det vinn-vinn-vinn.

Vi må dessverre på påskeferie også (ja, folkehøgskole følger alle «skoleferier». Høst-, jule-, vinter- og påskeferie). Når vi kommer tilbake planlegger vi Europatur (vi har fått covid-kjepper i toghjulene dette semesteret dessverre). Destinasjonen avhenger av hva verden tillater av grensepasseringer og sykdomsrisiko. Det vi vet er at vi skal reise sammen med Musikk – Band/Vokal og spille inn musikkvideoer mens vi er på tur.

Mai

Vi kommer hjem fra tur og bearbeider alle bilder og musikkvideoer. De beste blinkskuddene fra hels skoleåret blir med på avsluttningsutstillingen – som er det siste vi rekker før skoleåret er over og vi skal klemme, gråte og skrive hyggelige årbokhilsener en hel uke 😭.

Tillegg fra fotolæreren

Dette er en «høydepunktsbasert» og overfladisk oppramsing. Gjennom prosjektene i denne lista er mitt mål at elevene skal bli bedre fotografer og håndtere digitale verktøy, så vel som det analoge håndverket.

Men de skal også lære å gi konstruktive tilbakemeldinger, strukturere og utarbeide prosjekter på en selvstendig måte, samarbeide med andre kjente og mindre kjente, ta initiativ, få nye opplevelser som påvirker dem og utfordrer deres etablerte holdninger.

Jeg vil at de skal oppleve mestring, og at ukene er innholdsrike og meningsfylte. Jeg vil at de skal oppleve det som givende å reise med tog fremfor fly. Og jeg vil at tiden vi tilbringer sammen åpner for gode samtaler og meningsutveksling som gjør oss litt mer forståelsesfulle og åpne.

Jeg ønsker at elevene etter skoleåret har et nettverk og et erfaringsgrunnlag som gjør det litt tryggere å ta steget videre ut i voksenlivet.

Les veldig gjerne følgende artikkel, hvis du er av den oppfatning at folkehøgskole bare er gøy og fjas.

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund