Backpacker/Ekstremsport

Intervju med Johanne og Trym på Backpacker / Ekstremsport

«Et av høydepunktene hittil har helt klart vært surfeturen til Jæren! Da lå vi alle sammen på samme hytte, noe som var begynnelsen på et veldig bra fellesskap i klassen» Johanne Kristoffersen Svendsen.

Johanne K. Svendsen

Alder: 19 år 
Kommer fra: Bergen

Trym Selfors

Alder: 19 år 
Kommer fra: Mandal

Hvilke aktiviteter har du fått prøve til nå?
J+T: Vi har fått prøve juving, wakeboard, rafting, surfing, isbrevandring, ski/snowboard, terrengsykling, kiting, telttur, skredkurs, interrail i Norden, reiseplanlegging, skøyter og samarbeid på tvers av klassene.

Har du fått prøve noe du vil drive mer med etter fhs-året?
J: Jeg kunne tenke meg å fortsette med snowboard og surfing.

T: Jeg tenker det samme. Surfing og ski/snowboard. Trolig fordi det er det vi har gjort mest av og man ser en fremgang. Juving var kult, men kanskje en engangsgreie. Isbrevandring også. Mulig jeg finner på å gjøre det igjen, men blir trolig ikke så ofte.

Hva har vært høydepunktene?
J+T: Vi må vel si at turene har vært de største høydepunktene. Spesielt Jæren, hvor vi alle lå på samme hytte. Det var begynnelsen på et veldig bra fellesskap i klassen. Også var det veldig gøy å surfe.

J+T: Klitmøller må også nevnes. Det er gøy å reise over landegrensa å få oppleve Danmark og kulturen der. Små ting som stemningen på fergeturen med 50/50 prosent høy musikk og soving er noe som sitter igjen.

J: Jeg likte interrailturen i Norden veldig godt. Det var spennende og lærerikt å planlegge togreisa og hva vi skulle gjøre, men også litt stressende å få ferdig alt og tilrettelagt før avreise. Vi fikk mulighet til å se mange nye steder og oppleve litt andre kulturer.

Les mer om Backpacker/Ekstremsport-linja

Hvordan er en typisk uke på linja?
J+T: før jul gikk det mye i vannaktiviteter som surfing, rafting, juving, wakeboard, kano og en del turplanlegging, mens etter jul har det vært mer fokus på vinteraktiviteter som ski/snowboard, skredkurs, kiting og planlegging av turer.

På hvilken måte blir du utfordret?
J: Jeg prøver ut ting jeg aldri har prøvd før, som kiting og snowboard. Det er lettere å gjøre ting man er god på, da man ofte tenker «hva om jeg ikke får det til». Men det er bare å kaste seg ut i det og ikke være redd for å gjøre «feil».

T: Jeg blir utfordret på både stort og smått, som fra å holde ord for dagen for klassen til å lage egne mål for hva jeg ønsker å forbedre meg på innen ski/brett.

Hvordan trives du på linja? Hva gjør at du trives?
J: Jeg trives veldig godt! Det er folkene som gjør det. Når man gjør opplever noe spennende og gøy sammen skaper det et bra samhold.

T: Jeg liker at vi tidvis har noen frie tøyler til å velge selv hvordan vi vil løse en oppgave ut ifra de kriteriene som blir satt. På den måten kan jeg sette egne mål og utfordre meg på det jeg ønsker.

Hvilke tips har du til nye elever?
J+T: Bruk mye tid i begynnelsen til å bli kjent med folk. Si ja! Ikke vær redd for å gå bort til folk. Sitt i peisestua.

Ikke vær redd for å gjøre feil eller drite deg ut, det går bra!

Vi anbefaler også nye elever å bli med på valgfaget Moro med Marius.

Hvordan havnet du på Elverum Folkehøgskole?
T: Jeg hadde bestemt meg for å gå på folkehøgskole fordi jeg ville utvikle meg selv og ikke bare tenke på karriere. Jeg stod imellom to skoler, men jeg endte på Elverum fordi de tilbydde årskort i Trysil, i tillegg til at den er frilynt.

Hvordan synes du det er å bo på internat?
J: Jeg elsker det. Det er deilig å bare kunne gå ut døra også er det noen der. Jeg føler jeg kan gå til hvem som helst på internatet.

Hva gjør du når du har fritid?
J+T: Jeg tar en tur i treningsrommet, spiller spill (kort, brettspill, biljard, bordtennis, dart), er med folk på rommene, slapper av, tar en kaffe i peisestua og drar til Trysil.

Er det noe annet du verdsetter på skolen?
J: Det er veldig deilig å få god mat servert hver dag. Også setter jeg pris på været i Elverum, for her er det en mer stabil vinter sammenlignet med Bergen. I tillegg hadde vi mye sol hele høsten.

Viktig å holde varmen på kitecamp…

T: Jeg setter pris på elevkveldene vi har hatt. Mange gøye opplegg der.

Trym leker ikke programkveld…

Hva har du gjort på FHS som du ikke trodde på forhånd?
J+T: jeg har lært 10 nye kortspill, sittet på spark og gått på miniski. Jeg har spilt brettspill i 28 timer og vært med på Eventyruka hvor vi holdt en revy for de andre på skolen. Og vi har gjennomført et «helvetesdøgn» på linja. Det var tøft, men gøy å ha gjennomført. Også har vi bygd snøslott og hatt svingkurs.

Hvilke planer har du når skoleåret er over?
T: Jeg skal studere markedsføring.

J: Jeg skal i militæret, nærmere bestemt artilleribataljonen i Bardufoss. Jeg har også søkt medisin.

Vil du oppleve et år som Johanne og Trym sitt?

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur