Livet på skolen

Norwegian: Kanotur ved Kynna, gapahuk og nying

Hvordan setter man opp to telt til 16 personer? Hvordan holder man seg varm, selv om det er kjølig temperatur og regn? Hvilken mat bør man spise når man er på tur? Hvordan holder man stemninga oppe, selv om regnet pøser ned?

Dette er spørsmål Norwegian – Culture/Adventure fant svarene på i løpet av de to turene de dro på i forrige uke. Den første turen gikk til Kynna, et vassdrag i Finnskogen.

Kanotur til Kynna

Vi lastet vi opp bussen med utstyr, mat, kanoer, telt, ovner, ved, soveposer og liggeunderlag. Været var kjølig og grått, men humøret var på topp! Det første elevene gjorde var å sette opp teltene. To store telt, der åtte skulle sove i hvert. Elevene la presenning i bunnen, satte så inn ovn før de tok inn liggeunderlag, soveposer og sekker.

Når teltene var oppe kjørte vi et stykke unna med kanoene. Elvene bar kanoene ned til vannet, gikk uti og padlet tilbake mot camp.
Tilbake på camp tilberedte de suppe med kjøtt.

Norwegian Culture and Adventure learning how to put up tents 😎

Posted by Elverum folkehøgskule on Wednesday, 23 October 2019

Gapahuk og nying i skogen  

Tur nummer to gikk til skogen i Elverum, ikke så langt fra skolen. Vi mener det er viktig å bruke nærområdet, for man trenger ikke dra langt for å få fine naturopplevelser! Der lærte elevene å sette opp gapahuk og nying. Elevene satte opp to gapahuker mot hverandre og lagde en nying på langs i mellom. Utover natta hadde de fortelt vakter, der to og to hadde ansvar for å passe på bålet.

En gapahuk er en konstruksjon som gir deg ly for regn og vær. Tradisjonelt pleide man å dekke gapahuken med granbar, men i dag er det vanligere å bruke en tarp eller presenning. Tarp/presenning er vanntett og skåner skogen i større grad enn om man bruker granbar.

Nying er et slags bål med flere tømmerstokker plassert opp på hverandre, slik at det brenner i hele gapet mellom dem. 

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund