#fhsliv

Se Elverum folkehøgskole i «Kongens Nei»

På fredag har storfilmen «Kongens Nei» førpremiere for et fullsatt Terningen Arena, men allerede nå er filmen valgt som Oscar-kandidat. På lerretet kan du se Elverum folkehøgskole.

De første anmeldelsene av filmen har kommet, og det er utelukkende gode kritikker å finne. Kongens Nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie, og det er nettopp på Elverum folkehøgskole Kongen ga sitt nei i april 1940.

Kongen møter Hitlers sendebud Curt Bräuer i andre etasje på hovedbygget på Elverum folkehøgskole. (Kilde: YouTube)

Da krigen brøt ut i 1940 flyktet regjeringen til Elverum folkehøgskole. Elevene måtte avslutte skoleåret, og ble kastet ut fra skolen. Da filmen ble spilt inn i 2014, ble elevene på nytt kastet ut. Et plaster på såret er at elevene nå får billetter til førpremieren. Og da får vi se skolen vår på det store lerretet – satt tilbake til de dramatiske dagene i 1940. Et glimt av skolen får vi allerede 1:29 inn i traileren.

Historie i veggene

«Kongerommet» har av Norges høyest dekorerte borger Gunnar «Kjakan» Sønsteby blitt omtalt som «Norges viktigste historiske rom». På folkehøgskolen markerer flere minnesmerker de historiske hendelsene – en stor bauta og informasjonstavle på skoleplassen, minnesmerke i teatersalen (Stortingssalen) og en plakett i kongerommet. I forbindelse med avduking og markeringer har vi hatt besøk besøk av både Kong Olav, Kong Harald og to stortingspresidenter – Olemic Thommessen og Dag Terje Andersen.

Anmeldelser og artikler

Produksjonen har fått god mediedekning, og svært gode anmeldelser:

Stort «ja!» til «Kongens nei»!

VG

Førsteklasses skuespill, gjennomført tidskoloritt, fotografi og effekter av høy kvalitet og dramaturgi med klare linjer og konflikter gjør at Kongens nei blir en svært solid skildring av en avgjørende del av norsk krigshistorie.

-NRK Filmpolitiet

Les mer om Kongens Nei og Elverum folkehøgskoles rolle i aprildagene 1940

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund