Livet på skolen

Hvordan snu motgang til medgang? Seminar om psykisk helse

Marius Løken overlevde det som blir omtalt som «Halloween-drapet» i 2011. I dag holdt han foredrag for Elverum Folkehøgskule om veien tilbake til en god hverdag etter en ekstremt traumatisk hendelse og hvordan få en bærekraftig god psykisk helse.

Da Marius Løken var 22 år gammel fikk han livet snudd på hodet. En helt vanlig lørdags kveld med to kompiser ble til det som i media ble omtalt som «Halloweendrapet». Den ene kompisen havnet i akutt psykose og gikk til angrep på dem. Marius overlevde, men den andre kompisen mistet livet. Etter 20 knivstikk, 3 operasjoner og 11 dager i koma startet den vanskeligste perioden i hans liv.

Ta tilbake hverdagen

Med humor og glimt i øyet fortalte Marius om sin reise fra da verden hans falt i grus til hvordan han kjempet seg tilbake til hverdagen. På denne reisen gjorde han seg mange erfaringer, refleksjoner og skaffet seg nyttige verktøy for å få en god og bærekraftig psykisk helse.

Vær åpen og raus mot de du møter. Det kommer til å gagne deg.

Marius Løken

Tre punkter som er et minimum for å få en god og bærekraftig psykisk helse

Disse punktene er ofte noe av det første som forsvinner når man møter motgang eller er i en stressende, vanskelig eller tøff periode i livet. De er også de grunnleggende nøkkelpunktene som må på plass for å komme seg opp igjen.

Fysisk aktivitet

Samspillet mellom fysisk og psykisk aktivitet er sterkt knyttet sammen! Du trenger ikke bli maratonløper, men et minimum av fysisk aktivitet er nødvendig for at den psykiske helsen skal være god.

Rutiner

Verdien av å etablere solide rutiner er godt for psyken og hverdagen generelt.
Gjør minst en ting hver eneste dag som gir deg en god følelse! Det er flest hverdager, selv om mange av oss er veldig fokuserte på helg og ferie.

Sosialt nettverk

Et godt sosialt nettverk vil hjelpe deg forbi de fleste utfordringer.
Sammen er vi sterkere! Vi er flokkdyr og det å ha et sosialt nettverk er et forebyggende verktøy når livet går en imot. Ikke forvent det samme av alle vennskap, ulike venner kan ha ulike funksjoner i ditt liv. Løft blikket og si hei! Er du hyggelig mot andre, så vil andre være hyggelige mot deg.