Livet på skolen

Mørkerom – og lysere tider. Hva skjer på fotolinja våren 2024?

Som tittelen lover blir det ordspill – men Foto/Opplevelser har heldigvis (mye) mer på planen dette semesteret!

Januar

For å begynne på starten – heeeelt på starten – går vi tilbake til fotografiets vugge, hvis det går an å si?

Vi skal jobbe med analog foto. Elevene har tatt bilder i København før jul og endelig skal vi få se bildene. Vi må bare ta ut filmen, tre den på spoler i komplett mørke, blande og helle på ulike kjemikalier og la den 30 minutter lange prosessen gjøre underverker.

Så kan vi ta ut filmen, tørke den noen timer og se resultatet – som negativer.

Deretter må filmen bare scannes til en data. Eller enda bedre, kopieres på papir i mørkerommet. Under det rødlige lyset puttes filmen i forstørrelsesapparater, lysømfintlig papir belyses og dyppes i ulike kjemikaliebad, og så er bildet klart!

Analog foto og mørkeromsarbeid er et skikkelig håndverk. Det er spenning, forventninger og mestring. Det er tidkrevende – men det kule er at teknikkene man lærer både om kameraet og fremkallingen øker forståelsen for digital fotografering.

Man blir rett og slett en bedre helhetlig fotograf!

Visit Øst-Norge

Videre i januar skal vi sammen med innholdsskaper Andreas Kokkvoll i Visit Øst-Norge jobbe med å vise frem lokalområdet vårt gjennom film og bilder.

Andreas jobber med å skape innhold som viser frem mangfoldet av reiseliv, kultur, uteliv og forretningsmuligheter i regionen og vil sammen med elevene utvikle og realisere ideer som viser fram noe av det Elverum har å by på – og det er ikke lite.

Februar

I februar venter en periode med fordypning, der elevene selv skal velge et område innen foto de vil utforske mer. Det kan være film, studio, mote, compositing eller noe annet de vil bli bedre på, eller prøve ut.

Prosjektet legger til rette for å samarbeide med andre linjer eller elever på skolen, og lar elevene teste eget initiativ – en viktig faktor hvis man tenker å fortsette som fotograf.

Matfoto

Matfoto gir masse rom for kreativitet, samarbeid, kokkelering, eksperimentering med fototeknikk og ulike objektiver. Fotograf Kine Bakke veileder elevene og gir de et skikkelig crash-course i lyssetting som kan anvendes til langt mer enn matfoto.

Foto: Kine Bakke

Vi forventer et smakfullt resultat, både på kamera og når settet må ryddes!

Folkhighschoolympics

I løpet av måneden arrangeres temauka «Elverum folkhighschoolympics», og vi tar et lite avbrekk med vinterferie.

Mars

I mars reiser vi til Lofoten med tog for å jakte vill natur, nordlys, havørn og prøve eksotisk surfing blant snødekte fjelltopper.

Lofoten tar seg ekstra bra ut i mars. Det er nok lys til å utnytte dagen, men nok mørke til å jakte nordlys. I år er forventningene litt ekstra høye da prognosene for nordlys er skyhøye. Aktiviteten så langt i vinter har vært stor, så vi krysser fingrene hardt!

Film fra havørnsafari fra Svolvær til Trollfjorden.

Etter Lofoten-turen samler vi det beste av det beste og lager en offentlig utstilling med prints til salgs.

Action

Mars rommer også samarbeid med Snowboard/Freeski og Backpacker/Ekstremsport om å ta actionbilder i Trysil. Vi benytter selvsagt anledningen til å kjøre brett og ski i Norges største skisenter selv også. En perfekt kombinasjon av Foto og opplevelser.

Hvem melder seg frivillig til å være modell?

Påsken kommer tidlig, men før den tid begynner vi så smått å planlegge interrail, så vi får laget en best mulig rute, finner bra overnatting og kule severdigheter!

April

Vi må dessverre på påskeferie også (ja, folkehøgskole følger alle «skoleferier». Høst-, jule-, vinter- og påskeferie). Når vi kommer tilbake fortsetter vi å planlegge Europatur. Vi skal reise sammen med Musikk – Band/Vokal og oppleve en rekke land fra Zagreb i Kroatia til Berlin.

I april er det også en ny temauker: Rare Eventyr. Hele skolen er med på å sette opp kjente norske folkeeventyr i ny og (veldig!) rar drakt og spille de for barnehage- og skolebarn i området.

Vi rekke også en gjenbruksmoteshoot med Afrika – Bistand/Kultur. Fancy ord på et fancy prosjekt som gir fancy bilder. Vi samarbeider med en gjenbruksbutikk som driver veldedig arbeid. Vårt bidrag er at skolen kjøper antrekk som brukes i moteshooten, og elevene får beholde antrekket. Hvis elevene i tillegg blir frista til å handle mer second hand fordi bildene beviser at de ser freshe ut, så er det vinn-vinn-vinn.

Så reiser vi ut i Europa for å oppleve kultur, se konserter, snakke med mennesker, se severdigheter, bruke buss og tog, sjekke inn og ut av overnattingssteder og få maksimalt med impulser før året er over.

Mai

Europaturen strekker seg et stykke inn i mai. Vi kommer hjem fra tur og bearbeider alle bilder og filmer. De beste blinkskuddene fra hele skoleåret blir med på elevenes digitale portefølje – som er det siste vi rekker før skoleåret er over og vi skal klemme, gråte og skrive hyggelige årbokhilsener en hel uke 😭.

Tillegg fra fotolæreren

Dette er en «høydepunktsbasert» og overfladisk oppramsing. Gjennom prosjektene i denne lista er mitt mål at elevene skal bli bedre fotografer og håndtere digitale verktøy, så vel som det analoge håndverket.

Men de skal også lære å gi konstruktive tilbakemeldinger, strukturere og utarbeide prosjekter på en selvstendig måte, samarbeide med andre kjente og mindre kjente, ta initiativ, få nye opplevelser som påvirker dem og utfordrer deres etablerte holdninger.

Jeg vil at de skal oppleve mestring, og at ukene er innholdsrike og meningsfylte. Jeg vil at de skal oppleve det som givende å legge ned en skikkelig innsats. Og jeg vil at tiden vi tilbringer sammen åpner for gode samtaler og meningsutveksling som gjør oss litt mer forståelsesfulle og åpne.

Jeg ønsker at elevene etter skoleåret har et nettverk og et erfaringsgrunnlag som gjør det litt tryggere å ta steget videre ut i voksenlivet.