Hvordan spise mer bærekraftig mat?

Line Gilberg (Framtiden i våre hender) sine beste tips for å spise mer bærekraftig mat!

Nordmenns matvaner blir stadig mindre bærekraftige. Hvert år kaster vi mer enn 300.000 tonn spiselig mat. Vi spiser mer av det som har aller høyest klimaavtrykk: Siden 1990 har kjøttforbruket vårt økt med 50 %. Matproduksjonen står ovenfor en rekke miljøutfordringer, som forurensning og tap av biodiversitet.

Line Gilberg fra Framtiden i våre hender, hadde foredrag for Elverum Folkehøgskule om bærekraftig mat.

Spis mer plantebasert
Reduser kjøttforbruket ved å spare kjøttet til helg og fest. La grønnsaker, frukt, belgvekster og korn spille hovedrollen på tallerkenen. Lek deg med nye oppskrifter, krydder og smaker. Det finnes så mye godt! Har du prøvd squash på pizzaen, falafel på vei hjem fra byen, bønnenachos eller nydelige indiske supper?

Verdsett maten og spis opp
Matens verdi er ikke bare prisen i kroner og ører på butikken. Dens verdi må også måles i at bøndene har brukt masse tid og innsats, dyra har beita og stått på og det kreves ressurser som gjødsel, vann og disel. Alt dette er matens verdi og alt dette går til spille dersom vi kaster den. Når jeg minner meg selv på dette, synes jeg det er lettere å redusere matsvinn. Jeg øver på å lukter/se/smake i stedet for å stole på best før datoen. Jeg øver også på å planlegge innkjøp med utgangspunkt i det jeg allerede har og samler middagsrestene gjennom uka til en egen restetapasmiddag som nesten lager seg selv. Kanskje kan skolen også ta inn krokete gulrøtter og andre snåle grønnsaker som bøndene sliter med å få solgt?

Gjør det sosialt
Allier deg med andre! Jeg synes det er mye enklere og morsommere å endre vaner sammen med noen. Dessuten har våre klimahandlinger lett for å være litt smittsomme hvis vi inkluderer andre i dem, gjør det til en positiv greie, inspirerer og heier på hverandre. Da blir summen av våre handlinger også større! Meld deg gjerne på Klimadugnad på framtiden.no, da får du en påminnelse om at når mange nok gjør litt, blir det overraskende mye til sammen. Gjennom kampanjen viser vi også politikerne våre at vi er mange som bryr oss og signaliserer at de må gjøre mer for klima og miljø.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur