Afrika Bistand/Kultur – foredrag med Anders Bronken

«Fra spøk til skole»

Tilfeldighetenes spill har vært et viktig stikkord for arbeidet med Elverum folkehøgskole sine bistandsprosjekter i Uganda. Enten det er gjelder skoleanlegget, landbruket, turist/kulturprosjektet eller fotballen. En viktig mann for fotballprosjektet er Anders Bronken. Etter 16 måneder i jobb ved ambassaden i Kampala kom Anders til Afrika-Bistand/Safari med sitt foredrag «Fra Spøk til skole».

Historien starter allerede i 2007. Elverum Håndball slo for første gang Drammen HK og dermed tapte sportsjournalisten Bronken et veddemål – og måtte gå fra Elverum til Drammen i februar. Masse oppmerksomhet fra media gjorde at sponsorene sto i kø for å støtte Anders økonomisk på den seks dager lange turen.
Han hadde et stort ønske om å kanskje kunne lage en skole for fattige barn et sted, og det var formålet med pengene som kom inn -175 000 NOK. Han kontaktet flere av de store bistandsorganisasjonene, men til slutt var det Elverum folkehøgskole som viste størst evne til samarbeid. Afrika-Bistand/safari samlet også inn rundt 200 000 NOK og sammen med Anders åpnet vi i 2009 en ny Primary School ved vårt eksisterende skoleanlegg.

Dette var starten på et nært og godt samarbeid som var som en omvendt pyramide: Flere og flere følte nærhet til vårt lille kontrollerbare prosjekt. Det at en skole skulle drive et eget bistandsprosjekt i Kasese, Uganda var spennende for våre elevers danning.

Etter at Anders var med som reiseleder noen år satset vi på å lage et eget fotballanlegg med egen klubb og et utviklingsprogram for barn og unge i Kasese District. Anders brukte sin fartstid i fotballen og alle sine kontakter på å lage et solid anlegg som baserte seg på erfaringer fra datidens Kulturdepartement og Fotballforbundet i Norge.

Hensynet til regntid og tørkeperioder førte til at vi fikk en av de beste gravel dust-banene i Uganda. Undertegnede utfordret Anders til å ta et skoleår i Kasese for å realisere denne fotballdrømmen. I dag er dette et anlegg og en klubb som blir lagt merke til i FUFA (Federation of Uganda Football Associations). Elverum folkehøgskole samler inn over en halv million norske kroner hvert år. Lønn til 6 personer i SC Bronken er noen av de faste støttesummene – inntil vi finner flere måter å skaffe lokale sponsorer og inntektskilder. Pr dags dato er det over 1000 unger som tar del i fotballprogrammet hvor Anders Bronken har gitt trenerkurs til et trettitalls kvinner og menn. Ungene deltar i seriespill og en topp var når vi sendte tre lag til East African Cup i Tanzania sommeren 2019.

Alt dette har ført til at vi har et flott samarbeid med Elverum fotball (arbeidsgiver for Bronken de siste årene) og Elverum håndball. Drakter og utstyr som er vanskelig å skaffe rimelig i Uganda har blitt fraktet til Uganda de siste åtte årene. Det var en fornøyd afrikagjeng som hørte på Anders sitt foredrag og mange skjønte verdien av å skaffe seg et mål, ha en positiv innstilling og respekt for «tilfeldighetenes spill»

Elverum folkehøgskole er stolte av hva vi har fått til i Kasese og at vi bruker 100% av innsamlede midler på prosjektene. Les mer om Afrika Bistand/Safari her.

-Geir Prøven

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur