Norwegian Culture/ Adventure i Tromsø og Lofoten

Norwegian, Culture and Adventure linja reiser til Tromsø. Første kveld spaserer vi over broa til Ishavskatedralen.

Neste dag besøker vi Polaria Akvarium hvor vi lærer om selene de har der og annet plante – og dyreliv som lever i havet. Vi får også se en film om Svalbard og Nordlys.

På Polarmuseet lærer vi om Fritjof Nansen og Roald Amundsens polferder og andre ekspedisjoner som de tok.

Vi får en fantastisk opplevelse med Tromsø Arctic Reindeer team som kjører oss til en sameleir hvor vi blir med og mater 300 reinsdyr, kjører reinsdyrslede og får servert den samiske retten Bidos. Vi blir instruert og får prøve å kaste lasso, noen var bedre enn andre må sies. Vi får et interessant foredrag hvor vi lærer om samenes historie, kultur og hvordan samene lever i dag. Vi lærer om joikens betydning for samene og får også høre en joik.

Vi har tenkt å ta fjellheisen opp til toppen over Tromsø by, men denne blir stengt på grunn av vind. Vi får likevel en fin utsikt over byen.

Vi får tid til å besøke planetariet på Nordnorsk Vitensenter hvor guide Anne Bruvold forteller oss om Norrøn og samisk stjernehimmel mens hun viser oss filmen «Northern skies» og vi ser filmen «Extreme Aurora» der vi får en opplevelse av å være under åpen himmel og se Nordlys i all sin prakt.

Etter tre dager fulle av opplevelser, går vi om bord på Hurtigruta MS Nordlys og vender nesa mot Lofoten og Svolvær. Vi har enda mange spennende opplevelser i vente.

Etter en god natts søvn i Svolvær er vi klare for nye eventyr. Vårt første stopp er vikingegården på Borg, Lofotr Vikingmuseum. Her lærer vi om hvordan man oppdaget at det hadde vært en stor vikingegård her, vi får se verktøy, bruks- og pyntegjenstander som de har funnet og vi lærer om hva man tror har skjedd her i vikingetida. At det var en svært rik vikinghøvding forstår man da det ble funnet mange rester etter glass og keramikk, noe som var veldig dyrt på den tida. Størrelsen på huset, støtter opp om denne antagelsen. Vi får også gå inn i huset som er bygget som en kopi og her får vi ta på og prøve det utstyret som finnes.

På Ballstad slip ser vi verdens største veggmaleri som er malt av Scott Thoe.  Det er 3000 kvadratmeter stort og dekker hele tre vegger.

I Nusfjord får vi et inntrykk av hvordan fiskerne kunne søke ly for vær og vind i gamle dager og levere fisken de fanget til dette lille idylliske fiskeværet.

Vi besøker glasshytta i Vikten og så på de flotte glassarbeidene som kunstneren hadde laget i løpet av vinteren.

Om kvelden besøker vi Rob og Theresa på Polarlyssenteret i Laukvika. Vi får en grundig innføring om Nordlyset. Rob snakker også om hvor viktig han synes det er at vi alle finner vår lidenskap, noe vi kan brenne for. Han er et levende eksempel på nettopp dette og hans entusiasme smitter over på oss tilhørere. For å toppe det hele får vi oppleve et fantastisk Nordlys nettopp denne kvelden rett utenfor hans hus.

Opplevelsene kommer på rekke og rad når vi er i Lofoten. Denne morgenen «mønstrer» vi på «Symra» – fiskebåten til XXLofoten.  Vi skal lære om Skreifiske og søke fiskelykken. Denne gangen blir det dessverre kun noen småsei og en torsk- ikke for det, elevene blir veldig glade for denne fisken også. Været er imidlertid helt supert. Nesten ingen vind, flat sjø og sol bra klarblå himmel.

Vi tar fisken med oss til Kalle på «Full steam». Her serverer han oss stekt torsketunge, rogn direkte fra rognposen og en fiskegryte. Han er snill og koker vår egen fiskefangst så elevene får smake på den også. Full stem er ikke bare en restaurant, men også et museum og vi lærer historien om tørrfiskproduksjonen og hva som skjer fra fisken kommer inn til kai og til den blir eksportert som tørrfisk noen måneder etter.

Før vi forlater Lofoten, rekker vi en tur til med XXLofoten. Denne gangen tar de oss med på Havørnsafari. Vi fordeler oss i to hurtiggående ribber og får en «one in a lifetime» opplevelse. Været er fantastisk, Havørnene er svært sultne og vi får se mange titalls ørner på nært hold. Turen går også til den berømte Trollfjorden. 

Nå er det tid for å forlate Lofoten for denne gang. Vi går på Hurtigruta MS Polarlys som tar oss langs den vakre norskekysten til Trondheim. Man kan lese og se bilder av vår lange kystlinje, men ingenting slår å oppleve dette med sine egne øyne.