Kunst/Opplevelser

Fantastiske Finnmark

Kunst/Opplevelser fikk i år mulighet til å være med Norwegian – Culture/Adventure på en reise så langt Nord-Øst i Norge som du kommer!

Vi ble bergtatt!

Den første dagen strålte solen fra en klar himmel da vi sto og matet reinsdyr i Kirkenes.

Turen inn på snøhotellet skapte store øyne og høy ‘wow-faktor’. Der var alt hugget ut av is og snø: vegger og tak, resepsjonen, peis, stoler, benker, bar, bilder, senger og sengegavler og diverse skulpturer og dyr. Den store issleden i ‘Santas juleverksted’ var et fint sted for gruppebilde.

Utenfor hotellet var det en liten akebakke med store gummihjul til disposisjon, mens andre henga seg til 130 huskier som fikk masse kos og oppmerksomhet denne dagen.

Bussen tok oss videre til De nedlagte gruvene i Bjørnevatn, hvor vi først fikk se alt ovenifra, så en tur inn i en åpen gruve, etterfulgt av en omvisning mellom de enorme maskinene de brukte for å frakte ut jernmalmen.

Vi bodde på Svanhovd, et konferansesenter for bioøkonomi, som også er besøkssenter for Øvre Pasvik Nasjonalpark. De serverte hjemmelaget lasagne til oss, noe som smakte helt fortreffelig etter en fin dag ute.

Neste dag gikk turen til Karasjok. Vi tok korteste rute, som innebar en reise gjennom Finland- etter en liten stopp på en lokal butikk skjønte vi hvorfor Finnland også blir kalt ‘Mummiland’ for her var det alt fra kopper til kjeks, sjokolade og te som ble med hjem i bussen som suvenirer.

Det karakteristiske og flotte Sametinget var først på programmet. Der fikk vi et godt inntrykk av samisk politikk, historie, kultur og kunst.

Dagens middag ble inntatt i ‘storgammen’ i Sápmi Park- veldig stemningsfylt å spise tradisjonell ‘bidos’ – en slags lapskaus med reinsdyr- rundt bålet med samisk musikk i bakgrunnen.

Siste post på programmet var et fantastisk ‘magisk teater’ med en forfilm om samisk kultur – satt opp mot dagens historie.

Den tredje dagen startet med en tur opp i utstillingen på Svanhovd. Elevene lærte om dyra i nasjonalparken og fikk oppgaver i forbindelse med dette. Så tok vi oss en gåtur ut på Fossevatn. Vannet som skiller Norge fra Russland er ikke stort, og vi kunne vinke over til den andre siden. Finnmarksløpet hadde akkurat gått forbi og vi fikk også hilse på et hundespann som bare var på treningstur.

Etter at vi gikk beskjed om at skolen skulle stenge, ble resten av turen avbrutt, så vi måtte bestille fly hjem neste dag, istedenfor å ta hurtigruta ned til Svolvær og Lotfoten. Siste kvelden ble derfor litt amputert, men veldig stemningsfull med grilling i en stor gapahuk, etterfulgt av badstu og snøbading og tilslutt film i auditoriet og vafler.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur