Foto/Opplevelser

Vått dansk eventyr for Foto/Opplevelser

Denne uka har foto fylt minnebrikken – både den mentale og digitale – med gode opplevelser i vårt fantastiske naboland i sør: Danmark.

Litt grønnere

De beste bildene og opplevelsene er ikke alltid lengst vekk. Derfor har vi brukt de første månedene til å bli kjent og fotografere i nærmiljøet rundt skolen.

Vi jobber for å kutte flybilletter, og er stolte av å teste nye reiseruter for å bli en litt grønnere skole.

Til København går det rutebuss fra Oslo med store, komfortable seter. Det er stikkontakter, Wi-fi og toalett om bord. Digg! Det blir tid til å lese, se serier, redigere bilder og gjøre research på fotospots og steder man vil besøke i København. (Vintage-butikker for eksempel 😇).

Og Vipps er vi i København.

Mandags kveld gikk til felles middag på restaurant, og rusling i nabolaget rundt hostellet – midt i Københavns indre by.

Kanalbåt

Tirsdag ble vi bedre kjent i byen, på guidet tur med båt gjennom havnen og kanalene.

Verdens beste sykkelby?

På hostellet leide vi sykler, og på et blunk cruiset vi rundt som hvilken som helst annen Københavner. Vel, kanskje med litt mer skrik, hyl og sommerfugler. Men vi fikk dreisen på det – og det er en utrolig kul og effektiv måte å ta seg rundt i byen på.

Vi besøkte Nyhavn, og syklet videre til Vor Frelsers kirke. Her tok vi de 400 trappetrinnene gjennom kirketårnet opp til Københavns mest spektakulære 360 graders utsikt. Den siste biten går man utenpå tårnet, og det kilte litt ekstra i magen.

Christiania

Christiania er en «fristat» der husokkupanter etablerte seg i restene av en dansk militærbase. Ca 900 personer bor i Christiania, og det er mye kunst, kafeer med fokus på organisk og miljøvennlig mat, gründervirksomhet og chill stemning.

Samtidig foregår åpenlyst salg av narkotika i «Pusher street», og det er mange falleferdige bygninger og mye søppel. Området framstår som herjet.

Denne kontrasten gjør området utrolig interessant og «fotovennlig», men man må vite hvor man kan peke kameraet. Et hint: ikke mot Pusher street.

Et høydepunkt i fristaden var skateparken, der vi fikk låne (ingen stoppa oss) brett og tok en liten spontan skatesession.

Explore

Som lærer (hei, det er jeg som skriver) synes jeg det er viktig at elevene får tid til å utforske og fotografere på egenhånd også.

Før turen har vi gjort research på hva som finnes i byen, og brukt Google Maps for å lagre interessante steder.

Når elevene må finne frem selv, lærer de byen å kjenne på en helt annen måte. Man prøver andre veier, går seg bort, og ramler over nye kule plasser. Det gjør også at alle får litt forskjellige bilder.

Det er kult når elevene stadig varierer gruppene de går og sykler rundt i. Jeg lar meg imponere av at elevene har et bevisst forhold til å investere tid med alle i klassen.

Romfordelingen er gjort ved å legge inn alle navn på random.org.

Vått 1

Det er mye regn, og godt når vi på onsdag kan besøke palme- og sommerfulghuset i Botanisk have – innendørs.

Vi besøker også Rosenborg slott, Christian IVs slott, og utstillingsplass for den danske kongefamiliens kronjuveler.

Tivoli

Kronen på verket for vår egen del, er å avslutte oppholdet i København på Tivoli med turpass til alle attraksjoner!

København > Klitmøller

Etter frokost og check-out på torsdag tar vi tog tvers gjennom Danmark, fra Sjælland, via Fyn, til Jylland. Målet er surfedestinasjonen Klitmøller, også kalt Cold Hawaii.

Her møter vi Backpacker/Ekstremsport som har surfet hele uka. Vi går ned på ikoniske «Bunker Beach» der bunkerser fra andre verdenskrig ligger strødd utover stranda. Sola er på vei ned og lyset er helt spesielt her ute. Det er også vinden, som pisker sand og sjø mot oss i voldsomme vindkast.

Vått 2

Fredag er det klart for ukas mest ekstreme opplevelse: oktobersurf. Vi får utdelt våtdrakter, og får innføring i teknikk for å padle og reise seg. Vi lærer også ulike signaler som hjelper oss å kommunisere med instruktørene.

Deretter går vi ut i havet og begynner å bryte med bølgene, kaste oss med, padle, forsøke å reise oss – og dette av. Og prøve igjen.

Det er vanvittig krevende å surfe, men vanvittig gøy når man får til å bli med bølgen mot land, mens vannet bruser rundt. Det gir en vanvittig mestringsfølelse (legg merke til ordvalget. Tørt, jeg vet).

Klitmøller > Elverum

Nå sitter vi med fullt minnekort på buss til Hirtshals. Vi har gode felles opplevelser og mestring i bagasjen.

Turen hjem går med ferge til Larvik, og så med buss til Elverum. Det gir oss – i tillegg til at det er grønn reisevei – muligheten til å se hva som finnes mellom A og B. (For eksempel 14 danske, 41 svenske og 10 norske rådyr, i tillegg til en norsk elg).

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund