Foto/Opplevelser

Surf og gatefoto i Danmark for Foto/Opplevelser

…krydret med strandrydding, pizzakonkurranse og aloha-stemning.

Den danske vestkysten er kjent for lange – lange – hvite strender, bølgende gress-sletter ut mot havet og et helt spesielt lys.

Til den lille byen Klitmøller kommer surfere fra hele verden for å oppleve «Cold Hawaii», som det kalles. Her er det gode surfemuligheter året rundt, og hele den lille byen har fått et særpreg høyt influert av surfekulturen. Det er surf shops, kunstgallerier, yogastudioer og kafeer.

Grønnere reise

Sammen med Backpacker/Ekstremsport fylte vi to minibusser og kjørte gjennom Sverige til Gøteborg, tok ferge til Fredrikshavn og kjørte over Jylland til vestkysten og Klitmøller. Turen tar en dag, men er det grønneste alternativet. Heller treig og miljøvennlig, enn rask og miljøfiendtlig.

Surfing Cold Hawaii

Et av hovedmålene for turen var å surfe. I oktober. I Nordsjøen. Det høres kanskje kaldt ut, men med våtdrakter funker det veldig fint. Det er kaldt å gå uti, men når vannet sakte trenger inn i drakta varmes det opp av kroppen og lager et ekstra isolerende lag.

De fleste hadde sitt første møte med surf, of mange fikk skylt seg skikkelig i bølgene. Men samtidig fikk vi noen skikkelig kule opplevelser da bølgene brusende tok oss med mot land. Noen stupte av. Noen stod og alle hadde det skikkelig moro og mange grenser ble pushet.

Pizzakonkurranse

Da sola var på vei ned møttes linjene for å planlegge og handle til pizzakveld. 28 pizzaer kom på bordet, mens lærere Silje og Eivind fungerte som ekspertpanel og dommere.

Resultatet ble imponerende godt, og vinneren ble en dessertpizza med nutella, kindersjokolade og jordbær ❤️

Action og lifestyle

En dag på turen var satt av til å skyte surfebilder med Backpacker-gjengen som modeller. Dronen fanget perspektivene som ellers er umulige.

Etterpå gikk fotogjengen løs på en Lifestyle-oppgave, som gikk ut på å fange surfekulturen i Klitmøller på kamera.

Strandrydding og bonfire på Bunker Beach

Rett sør for Klitmøller ligger «Bunker Beach», med en rekke Tyske bunkerser fra 2. verdenskrig. Med årene har sanda under bunkersene sklidd ut, og nå ligger de delvis begravd på skakke nedover stranda. Flere er nedtagget med graffiti og er perfekte fotoobjekter!

Bunker Beach, Klitmøller. Foto: Eivind Høimyr @fotolarer

En viktig del av surfekulturen er å «gi tilbake» til havet. Vi tok med oss kamera og søppelsekker og ryddet det vi fant av søppel i og rundt bunkerne. Det ble heldigvis ikke så stor fangst, men likevel nok til flere fulle søppelsekker.

Ingen surfetur er komplett uten bonfire på stranda ved solnedgang. Vi tok med ved og fyrte opp, og satt rundt bålet mens sola gikk ned i havet mot vest.

Gatefoto i Aalborg

En og en halv time fra Klitmøller ligger Aalborg, en av Danmarks største byer. Vi startet med å besøke Aalborgtårnet, med 360 graders panoramautsikt over byen og Limfjorden.

Fra Aalborgtårnet gikk vi ned til Kunsten moderne kunstmuseum, før vi gikk gjennom Kildeparken med «The Singing trees», en park der Sir Cliff Richard startet en trend for besøkende artister med å plante et tre og donere en sang til parken.

Aalborg har en spennende bykjerne med god blanding moderne og gammel arkitektur. Her kan du runde et hjørne og vandre fra moderne handlegate til det gamle stallområdet til byens festning. Det er små fargede hus og snirklete gater, og en bryggepromenade mot fjorden. Godt blandet med glassfasader, industri og yrende uteliv.

Dette gir et godt utgangspunkt for gatefoto, og fotoelevene gikk gatelangs på jakt etter gode motiver fra hverdagen i Aalborg. Blant annet var det mange som utfordret grensene sine ved å oppsøke fremmede på gata som de gjerne ville fotografere – og fikk lov! Kanskje er det ikke så farlig likevel? Og bildene gjør det definitivt verdt det, bare se…