Se fotoklassens bilder fra Danmark

Den lille landsbyen Klitmøller (også kalt Cold Hawaii) ligger værutsatt til på vestkysten av Danmark, med havet rett på. Hit kommer surfeinteresserte fra hele verden – og en fotoklasse fra Elverum.

Klitmøller

Å surfe i oktober høres i utgangspunktet ut som en bitende kald opplevelse. Men med våtdrakt, sko, hansker, hette og ikke minst masse bevegelse er mye gjort. Det er rett og slett ganske eksotisk og veldig moro å surfe, kjempe med bølgene, padle og prøve å reise seg. Mange får det til!

På stranda har vi rigget opp en 150-600mm telelinse, så bilder blir det også. I lufta henger dronen. Det meste dokumenteres på fototur. Ofte i flere vinkler.

Vi bor og lager mat sammen i hytter på Nystrup Camping. Der får vi nystekte rundstykker hver morgen og bor fem minutters gange unna den spektakulære «Bunker beach», hvor bunkere fra andre verdenskrig bokstavlig talt ligger strødd utover stranda. Her kan man peke kameraet nesten hvor som helst og ikke unngå å få kule bilder.

København

Surfingen er en smakebit, og vi tar opp tråden i mars i Lofoten. (Brrrr). Nå er det København som står for tur. Vi har valgt å spare flybilletter, og har kjørt minibuss til Danmark. Vi samkjører med Backpacker/Ekstremsport-linja på turen ned. På veien videre sender vi fem elever med tog til Køben. Resten av gjengen kjører tvers gjennom hele Danmark – en tur som tar 6 timer – inkludert pauser.

Så langt på turen har ikke været spilt helt på lag. Nå har det blitt en motstander. Det pøser ned, men vi trosser været og kjører kanalbåt og får se de viktigste byggene og områdene i København, godt krydret med funfacts. (Visste du at sjømennene i København daglig fikk utdelt 10 liter øl fordi drikkevannet var forurenset? Som en konsekvens kunne aldri viktige avgjørelser bli tatt etter klokka 12.00.)

På kvelden spiser vi ute, før vi utforsker byen i ulike grupper.

En gjeng går til Nyhavn og prøver seg med lang lukkertid. En annen går på gratis dragshow. København tilbyr det meste.

Christiania er et alternativt samfunn som ønsker selvstyre og frihet fra Danmark. Frihet til å bestemme over seg selv, men også frihet til å drive en svært liberal politikk rundt rusmidler. Selv om de utad tar sterk avstand fra «tyngre rusmidler» er det ingen hemmelighet at rus er et stort problem i det tilsynelatende kunstneriske og artige frisamfunnet. Alt dette satt til side er det ingen tvil om at kreativiteten blomstrer i Christiania, og fra en fotografs perspektiv er det et vell av fotomuligheter – så lenge man ikke retter kameraet mot «pusher street».

World Press Photo er en internasjonal konkurranse der en jury velger ut verdens beste pressebilder. Resultatet er en knallsterk utstilling som går verden rundt, med mål om å informere og inspirere. Utstillingen viser noen av de humanitære krisene verden opplever, men også øyeblikk fra sport og dyreriket. Fotolinja har besøkt utstillingen i en årrekke, og i år er intet unntak.

Fra alvoret på World Press Photo blir kontrasten sterk til et Halloween-pynta Tivoli. Akkurat den kontrasten er kanskje noe av det viktigste man kan ta med seg.

Vi er ganske priveligerte som kan observere konfliktene utenfra og så bruke resten av kvelden i en fornøyelsespark.

Før hjemreisen rekker vi å få med oss to nye fotoutstillinger i det kongelige biblioteket «Den sorte diamant». Utstillingene er kunstneriske og tidvis abstrakte, og representerer en helt annen gren innenfor fotofaget sammenlignet med World Press Photo.

Vi avslutter med en liten roadtrip på E6 gjennom Sverige, med tilhørende harryhandel på Svinesund, og finaleetappe opp til Elverum.

Så langt har vi spart 42 flybilletter, av de planlagte 147. Og med det regnestykket går 10 timer i bussen ganske greit – med god miljøsamvittighet.

Elever plukker blåbær på Elverum folkehjøgskole

Interessert i bærekraft?

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur