Gatefoto i Budapest – Foto/Opplevelser

Budapest byr på storslått arkitektur, utsikt, byliv, trafikk, jazz, god mat og spabad. Alt en fotograf kan ønske seg.

Byen mellom to terror-regimer

Byen har en rik historie – og mye av historien er dessverre dyster. Byen var underlagt nazistene under andre verdenskrig, før den sovjetiske kommunismens terrorregime herjet.

I dag er Ungarns hovedstad et ettertraktet turistmål. Det er handlegater, både moderne og klassisk arkitektur, fine spisesteder, billige restauranter, effektiv kollektivtransport og gallerier, julemarkeder, uteliv og offentlige bad.

Har «alt»

For fotografer har Budapest «alt». Særlig for å jobbe med gatefoto, en sjanger som leker med lys og skygge, kontraster, mennesker, dyr, trafikk, arkitektur og bevegelse – ofte i kombinasjon.

Det handler om å fange bylivets øyeblikk. Å finne estetikk, humor, symmetri, ulikhet eller det som skiller seg ut.

Gatelangs

Foto/Opplevelser har vandret gatelangs, og kjørt trikk, buss og metro. Vi har knipset, observert og utforsket. På bucket-lista stod selvfølgelig parlamamentet, heltenes plass (Hösók tere), metro linje 1 med sine flislagte gammeldagse stasjoner og Fishermans Bastion med utsikt over hele Pest-siden av byen. (Nei, det er ikke tilfeldig at vi var der ved golden hour – timen rundt solnedgang).

Attraksjoner for enhver smak

Vi har besøkt ruinpuben Szimpla kert, fotografiets hus Mai Mano haza (med et fantastisk studio med naturlig lys), vært på julemarked, handla i antikvitets-fotosjappa Soos Photo og sett strålende musikere på Budapest Jazz club. Og selvfølgelig tatt et dypdykk i Ungarsk kultur i det utendørs spabadet Széchenyi thermal bath.

Foto: Eivind Høimyr

Samhold, samarbeid og opplevelser

Vi har bodd og laget mat sammen, spist ute, og lært å forstå metrosystemet og noen Ungarske gloser. Studieturene gir oss felles opplevelser. Det skaper samhold og tilhørighet. Vi får en større forståelse for kultur og tradisjon, for forskjeller og likheter.

Og vi mestrer en ny fotosjanger. Eksperimenterer, prøver oss frem og gir hverandre feedback. Fanger øyeblikkene, og forstår litt mer av hvordan vi kan bruke lyset.

Her er et lite utvalg bildebevis fra fotoelevene:

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund