Foto/Opplevelsers Bergstadsvandring på Røros

Særegen arkitektur på UNESCOs verdensarvliste

3,5 timer nord for Elverum ligger Bergstaden Røros. Her startet Røros Kobberverk sin drift i 1644 som ble årsaken til at bebyggelsen vokste frem. Bergstaden ble grunnlagt i 1838 og kobberdriften varte helt til 1977. Her kan man vandre i gatene og se hvordan menneskene i gruvesamfunnet bodde og levde, både de velstående direktørene og de vanlige arbeiderne.

Bergstaden er på UNESCOs Verdensarvliste. Her er litt av begrunnelsen for den første innskrivingen i 1980.

«Røros er et særegent gruvemiljø med utelukkende trearkitektur. Byen har gjennom 333 år smeltet sammen impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige, Trondheim og de nærmeste distriktene omkring. Dette har resultert i et trehusmiljø som bærer i seg mye av det fineste i norsk tradisjon, og som samtidig er blitt noe helt spesielt i vårt land så vel på det industrielle, sosiale og kulturelle område som på det arkitektoniske. Røros Bergstad med sine omgivelser er et karakteristisk eksempel på en betydelig tradisjonell stil i trearkitektur og danner en enestående gruveby på en høyde 600 meter over havet.»

«Røros er et veldig fint sted å ta bilder, siden det er så unikt – bygningene er gamle, full av historie og stemningen er veldig spesiell»

Hanna Sundling, Elev på Foto/Opplevelser

«Det er alltid gøy å dra til nye steder og ta bilder – hver person i klassen ser verden på sin egen måte, og det er veldig spennende å se i etterkant hva de andre har tatt bilder av, som man kanskje ikke la merke til selv»

Hanna Sundling, Elev på Foto/Opplevelser

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur