Livet på skolen

Alle våre beste tips og erfaringer fra Lofoten – Foto/Opplevelser

Ørn, hval og Lofot-lykke på Foto/Opplevelser. Vi deler alle våre erfaringer fra Lofoten!

Etter én uke i Lofoten er Foto-klassen mange opplevelser og historier rikere, og dette er noe av det vi har lært etter mange besøk nordover.

1. Midten av mars er den perfekte tiden å besøke Lofoten

Dette har vi ikke bare fått bekreftet i år, men gjennom mange år på studietur på Lofoten-øyene. Lyset er helt fantastisk, det er nok dagslys til at du får utnytta dagen, og det er mørkt nok om natten til at du kan se nordlys.

De lokale sier også stadig vekk at «dette er den beste tiden å komme på». I mars er det begrenset med turister (sommeren kan man risikere å gå i kø stort sett over alt), det er masse dyreliv og været er ikke så brutalt som det kan bli i vintermånedene frem til februar.

2. Ta det været du får

Selv om mars går for å være en god måned å besøke Lofoten må du være forberedt på å ta det været du får, og det kan være hva som helst.

I løpet av en dag kan du få «syv vintre og syv somre», og det er alltid spennende å kjøre inn i en tunell og se hva du får når du kommer ut på andre siden.

Det beste er å se ut av vinduet, og husk at hvis det ser dårlig ut kan det snu veldig fort.

Foto: Lotte Sofie Bruin

3. Havørn kan bli opptil 2,65 meter over vingene – og det kan du få oppleve på nært hold

Havørn er den største rovfuglen vi har i Norge, og det finnes over 6000 individer. Hvis du følger med opp mot himmelen er sannsynligheten stor for at du ser ørn i Lofoten.

Vi så flere hver eneste dag, og de er lett gjenkjennelige som store mørke silhuetter med lange og rolige vingeslag. I tillegg er vingene ganske kantete ytterst.

Som med oss mennesker blir ørnene hvite i fjærdrakta når de blir eldre. De er monogame og territorielle, som betyr at de slår seg ned sammen med en make og etablerer seg der.

4. Du trenger bil

Lofoten-øyene er langstrakte, og kobles sammen av E10, som slynger seg fra øy til øy helt ut til det siste tettstedet «Å». Det tar omtrent to timer effektiv kjøring fra Svolvær til Å, men med kamera på slep og uendelig mange naturperler, strender, fjell og fiskevær å utforske tar det for mange gnager så lang tid.

Med bil er det lett å ta seg frem og besøke en lang rekke fotoplasser på én dag. Bare husk å ha nok plass på minnekortet.

NB. Bil er også uvurdelig hvis det er litt overskyet der du er men god nordlysaktivitet. Kjører du en halvtime eller time kan det fort være sprekker i skylaget, og du får tidenes lysshow.

Vil du være med til Lofoten neste skoleår?

Les mer om Foto-linja og send søknad her.

5. Tips til fotospots i Lofoten:

  1. Nusfjord
  2. Hamnøy
  3. Sakrisøy
  4. Reine
  5. Unstad
  6. Ramberg
  7. Uttakleiv, Flakstad, Skagsanden og Haukeland strand
  8. Kvalvika strand og Ryten (topp)
  9. Henningsvær (fotballbanen hvis du har drone)
  10. Graffiti-verket «Butterfly» av Pøbel på Grimsøya

6. Havet er fantastisk, men krever respekt

I løpet av oppholdet var vi ute med RIB to ganger, og vi prøvde oss på «arctic surfing».

Forholdene for surf var krevende, og en gjeng tok heller en dukkert i bølgene nær land. Strømmen tok tak, og flere fikk kjenne på havets krefter.

Når alt gikk bra tar vi med oss en respekt for havet, og noterer oss at lek i vann fort kan bli alvor.

7. Rorbu trenger ikke koste skjorta

Lite er så ikonisk for Lofoten som hav, fjell og røde rorbuer langs vannet.

Ikoniske Hamnøy. Lotte Sofie Bruin.

Rorbuene ble brukt som overnattingsplass for fiskerne da de var i land, og de bodde så mange som 16 mann i køyesenger i halve hytta – den andre halvdelen ble brukt til å oppbevare fisk og fiskeredskaper.

Som guiden på RIB-tur sa: «du kan jo tenke deg hvordan det lukta der inne etter noen uker på havet uten å ha vasket seg, 16 mann og et lass med fisk og redskaper».

Nå til dags er rorbuene stort sett et veldig populært overnattingstilbud, og flere steder er standarden svært høy – og prisen deretter.

Ønsker du rorbufølelsen, hav, fjell og utsikt – men tenker på budsjettet? Vi anbefaler Skårungen rett ved Kabelvåg. Her kan du leie små sjarmerende og oppussede rorbuer med alt du trenger. Betjeningen er veldig hyggelig og behjelpelig, utsikten og plasseringen helt nydelig, og plassen er et perfekt utgangspunkt for aktiviteter.

Utsikten fra rorbuene på Skårungen. Eivind Høimyr.

8. Hvor bør man bo i Lofoten?

Vi bor som nevnt på Skårungen, ved Kabelvåg. Hvor det er lurt å bo kommer an på hva du skal gjøre og oppleve mens du besøker Lofoten.

Vi setter pris på å bo rett ved Svolvær. Her er det butikker, kjøpesenter, hoteller, Resturanter og kafeer. Og herfra kan man reise på båtturer til Trollfjorden og på havsafari for å se havørn, dra på fisketur osv.

I tillegg er det veldig overkommelig å kjøre til det meste annet. Leknes, den største byen utover på Lofoten-øyene ligger ca én time unna i bil. Én time til, og du er i øyenes siste tettsted «Å».

9. Andøya er «the place to be» for hvalsafari

Andøya ligger ca 3,5t kjøring nordover fra Lofoten. Fra Andenes nord på øya er det bare en kort båttur til Eggakanten, der brådypet begynner. Der trives hvalen, og siden 2010 har det bygget seg opp en stabil sannsynlighet for å se havets kjemper på nært hold.

Det er flere seriøse aktører som gjerne tar deg med ut for denne fantastiske naturopplevelsen. Vi har god erfaring med – og anbefaler gladelig – Whale2Sea Andenes.

I tillegg kan Andøya skilte med et av Norges høyeste fyr, sel som holder til i Havna og fantastiske strender og fjell som bades i nordlys når klarvær og aurora borealis treffer samtidig.

10. Nordlysvarsel er upresist – kom deg ut

Norlys har for alvor havnet på manges «bucket list». Det er ikke så rart, for det er virkelig magisk å oppleve det grønne, dansende lyset på himmelen når det slår til for fullt. Som du ser av bildene under kan det skje mye på bare ett minutt…

Det finnes mange apper som skilter med å varsle nordlys. Felles for alle er at de gir inntrykk av at nordlys er noe som er presist og sikkert – noe som er langt fra sannheten.

Etter mange år med jakt på det grønne lyset med ønske om å fange det på kameraet er det en erfaring som gir best resultat: kom deg ut, og bli der.

Det første du trenger er klarvær. Og hvis det er skyfritt er det alltid lurt å følge med mot nord. Nordlyset kan henge som en lys sky på himmelen, og være vanskelig å oppdage. Men plutselig blusser det opp og gir deg ditt livs show. Da må du være på plass, for det kan forsvinne like raskt som det kommer.

Så bruk gjerne nordlysvarselet som et godt påskudd for å komme deg ut, men ikke forvent at det blir finest akkurat på det tidspunktet appen melder.

Når det er sagt anbefales appen My Aurora Forecast, som finnes i gratisversjon – eller i pro-utgave med varsler.

11. Hvilke innstillinger funker på nordlys?

Nordlys over Andenes Fyr på Andøya. F2.8, 13 sek, ISO 1600. Ludvig Hundevadt.

Først, finn et sted med så lite kunstig lys som mulig. Jo mørkere jo bedre (så lenge du fortsatt har god utsikt mot himmelen selvfølgelig).

Bruk manuelle innstillinger: fokus, hvitbalanse, blender, lukker og ISO.

For å stille fokus kan du bruke skjermen, forstørr bildet (bruk knappen med forstørrelsesglass, som ofte finnes på kameraet), vend kameraet mot en lyskilde langt borte (hus, gatelykt el. l.) og still så skarpt som mulig. Sett på manuell fokus, og ven kameraet mot nordlyset igjen.

Start med følgende innstillinger:
ISO: 1600
Lukkertid: 12 sek
Blender: f3,5

Hvis det blir mørkt kan du bruke lenger lukkertid, eller øke ISO. Blir det for lyst kan du senke ISO, bruke kortere lukkertid eller blende opp noen trinn.

Ved lengre lukkertid enn 15 sek kan du se at stjernene rekker å bevege seg litt i løpet av eksponeringen, og at de får en liten hale. Nordlys vil du se at blir mer visket ut til et grønt teppe med lang lukkertid. Med kortere lukkertid ser man grønne bølger. Hvis du kan bruke mindre enn 15 sekunder, gjør det. Men opp til 30 sekunder går også fint.

Prøv en eksponering, og juster lukker, blender, ISO, WB og fokus til du er fornød.

Fyr løs!

Nordlys over Bleik på Andøya. F4, 3 sek, ISO 2500. Eivind Høimyr.

12. Hvis du vil se dyr må du være ute

Vi kunne skrevet «du ser ikke ville dyr fra sofaen», men det kan sikkert noen motbevise. Poenget er uansett det samme: du må være der det skjer, når det skjer. Tålmodighet er det aller beste verktøyet som finnes hvis du ønsker å komme tett på dyrelivet.

Elg utenfor Kabelvåg. Eivind Høimyr.

Å leie guider er en god måte å komme tett på dyrene og gir en større sikkerhet for å få en god opplevelse. Dette er imidlertid ofte kostbart, men kan likevel være verdt investeringen.

Ellers er det lurt å gjøre research.

Sel av typen Steinkobbe i havne på Andenes. Eivind Høimyr.

Snakk med turistkontoret, ring den lokale fotoklubben eller meld fotografer som har lagt ut bilder fra det området du skal besøke for å høre om de har noen tips.