Backpacker/Ekstremsport

Backpacker / Ekstremsport på surfetur til Jæren

En kald bris rusker oss i håret mens vi bærer surfebrettene ned mot den perlehvite stranden som ligger vendt ut mot et kongeblått hav. Kan livet bli bedre?

Surfing på hvite bølger

Klassens første surfetur går til sørvest-landet, nærmere bestemt Jæren. Etter mange timers kjøring i minibuss gjennom ulike deler av landet og med varierende landskap ankommer vi endelig grønnkledde jorder med steingjerder og blått hav som skimtes i horisonten. Vi er i Jæren og nå skal det surfes!

Hver dag reiser vi ut til den stranden som har best bølger slik at læringsutbyttet blir størst mulig. Vi tørrtrener pop ups, får info om sikkerhet og teknikk, kjenner på strømmene i vannet og springer rundt i sanden for å varme opp. En god blanding av lek og moro og samtidig mye læring.

Surfeteori

På tirsdag kveld har vi teorikurs om utstyr, surfe-etikette, dønninger, bølger, vind, svell, tidevann og strømmer. På den måten får vi satt det vi har lært i løpet av dagen i et system og forståelsen for surfing øker.

Videoanalyse

For å avansere surfeteknikken enda et hakk filmer instruktørene elevene mens de surfer, for så å ha videoanalyse dagen etter. Det å se seg selv på film er ofte en aha-opplevelse for mange og man innser plutselig hva man trenger å øve mer på for å få fremgang. Gøy å se at alle elevene klarte å ta en hvit bølge og at noen ble så gode at de kunne bli med instruktørene ut å padle på de grønne bølgene.

Fellesskapet i klassen

Boretunet stiller med et fantastisk flott surfehus nært plassert Borestranda og med plass til hele klassen. Her danser vi til god musikk mens vi lager mat på kjøkkenet, vi spiser fellesmiddager ved langbordet, brølsynger til gitarspill i fellesstua og har fellesaktiviteter på kveldene. Et bra sosialt fellesskap kommer ikke av seg selv, men disse fasilitetene legger godt tilrette for et.

Noen av kveldene fikk elevene i ansvar å lage en hyggelig kveldsaktivitet som alle kunne bli med på. Sjakkturnering, Mario kart og 15 Gjelder gikk av med seieren denne gangen. Sistnevnte skjedde i skumringen nede ved stranda hvor vi sprang i sand og gjemte oss i sivet, til frustrasjon for den som telte.

Nyt de små tingene, for en dag vil du kanskje se tilbake og oppdage at det var de som var de store

Robert Brault

Miljø

Med fokus på miljø i ryggsekken gjør vi følgende:

  • Elevene blir delt inn i matgrupper hvor de får i oppgave å handle inn ut ifra hva som allerede finnes i kjøleskapet, slik at vi bruker opp det vi har og ikke kaster noe mat
  • Vi sørger for å ha minst én vegetarmiddag i løpet av uka
  • Alle tar ansvar for å spise én skalk hver
  • Vi spiser opp restene fra dagen før
  • Vi passer på at matboks og drikkeflaske står oppført på pakkelisten
  • Vi smører nistepakke som vi tar med oss på stranda
  • Vi kjører minibuss i stedet for å fly
  • Vi bor på samme sted over flere dager og bruke det samme håndkleet hele uka

Vi hadde en fantastisk fin tur til Jæren, både med tanke på surfingen og det sosiale fellesskapet. Nå gleder vi oss allerede til fortsettelsen på surfe-eventyret i Klitmøller etter høstferien!