Afrika- bistand og kultur inn i 2022

Juleferien er en dag unna og da er det snart 2022. Et spennende år for Afrika -Bistand/Kultur med tur til Øst Afrika i mars (selvfølgelig med coronaforbehold) swahilikurs, mer om hjelpearbeid, prosjektet «Venn i hverdagen» og inkludering av unge flyktninger i Elverum. Det vil bli mer om egne verdivalg og frodige diskusjoner over relevante temaer + sterke filmer/dokumentarer fra kontinentet Afrika. Men også gode sosiale arenaer som hyttetur, studieturer til Sørlandet og Utøya og spennende aktiviteter i Innlandet og kanskje det viktigste: Livet på internatet!.

Bistandsprosjektene 2022/23

Høsten -21

Det var svært hyggelig å komme ut i Ourwood og til skole/barnehageprosjektet som vi har bygd opp hos Sanfolket utenfor Tsumeb (vennskapsbyen til Elverum) i Namibia. Tre solide bygg, solcelleanlegg til vannpumper og nødvendig strøm, solcelle-bakerovn,to stor vanntanker på nytt fundament, et dieselagregat (til nødsituasjoner), samt frø, gjødsel og oppstart av en større kjøkkenhage. Videre planer for 22/23 vil bli et ambulerende helsetilbud (Red Cross) og et nytt sanitæranlegg. Høsten 2021 var den siste offisielle studieturen til Namibia pga behovet for mindre reising (klima)- og at NAMIBIA ikke har samme behovet for hjelp som vårt hovedprosjekt-REEC– i Kasese i Uganda.

Viktige vanntanker drevet av solcellepanel har en viktig funksjon hos Sanfolket.

UGANDA OG REEC:

Vi bruker 100% av alle innsamlede midler til prosjektene våre. Hovedsatsingen vår er REEC i Kasese-vest i Uganda. Der driver vi i disse dager med opprusting av skolebyggene etter over et års nedstenging av hele det flotte landet. Så langt i år har vi mottatt et prioritert budsjett for skoleåret 2021/22 fra prosjektledelsen i Kasese. Meget fornuftige forslag som vi har justert og midler er overført. Pr 8.12.2021 har vi samlet inn over 300.000 NOK. Mesteparten kom inn gjennom Aktiv for Andre for mer enn 1.500 elever i Elverum og Åmot kommune. Men tusenvis av kroner kommer også inn fra flaskepant på skolen, fadderskriv til foreldre, slekt og venner og ikke minst i foreldrehelgen. Kanskje bringer -22/-23 ny ideer for både prosjekter og måter å skaffe midler?

Fornøyde unger har fått nye senger med madrasser og myggnett

FORELDREHELG:

Vi har lyst til å rette en stor takk til alle besøkende på Foreldrehelga . 4 timer med AfrikaCafè, loddsalg og julegavesalg ga over 40000 NOK til bistandskontoen. Dette er julegaven for den som har alt: Gavekort på geiter, høner, myggnett, matpakker, skolepakker og full pakke (med internatplass). Den første lista over gavebestillinger er sendt og penger overført. Så det blir nok en varm og god jul for mange i Kasese.

Landbruket, fotballsatsing , fjellturisme og skolene

Landbruket fikk et stort løft med investeringen i ny traktor m/service avtale (!) Det og det nye sprinkelvanningssystemet gjør at landbruket har blitt svært viktig for mat til skolen, inntekter fra salg på markedene og gode arbeidsplasser for små landsbyer uten verken jobb eller mat. Nå produseres det det meste av frukt og grønt, samt honningproduksjon, kaffetrær og fiskedammer. Nytt høsten 2021 er oppstarten av dyrehold – griser, høner geiter og etter hvert kyr. Dette vil bli en naturlig satsning i -22/-23

På Kasese Stadium har vi stadig fem ansatte som jobber med SC Bronken for et godt idrett-og skoletilbud til barn/unge i Kasese Distrikt. Vi har også et Outreach program som gir godt tilbud til flere tusenunge, i det som heter rural areas- på norsk: i grisgrendte strøk. Turistprosjektet blir større og bedre takket være tidligere elever som engasjerer seg. På 1800 moh kan du besøke Restaurant Gode Dager, overnatte i Camilla`s House, oppleve fantastisk lokalt kulturliv eller gå hiking opp til 5140 moh til Mount Margaritha.

Ferie og fritid etter året på Elverum fhs

48 tidligere elever har reist til Kasese for å kombinere frivillig jobbing. Neste er det flere fra årets kull som har lyst til det samme. Og dere som søker for 22/23 vil nok få det samme tilbudet året etter. Da kan man kombinere frivillig jobbing i skolene, med fotballen, på landbruket eller i fjellene med safari, spennende kulturopplevelser, gorillatracking osv. Et lite kurs her på skolen og så jobbe i to til seks måneder.

Les mer om skolens bistandsprosjekt.

Takk for semesteret til dere som reiser hjem på juleferie og velkommen hit til dere som vurderer å søke skoleplass i 22/23!

Berge Bistand Bærekraft Flåm Gudvangen Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk bremuseum Norsk Cøliakiforening Studietur Troldhaugen Vatnahalsen Ålesund