Livet på skolen

Handlenett, byttedag og matfokus i aksjonsforskning

Nå har vi kommet godt inn i det nye året. Her kan du lese hva aksjonsforskning har gjort så langt i år. På ord for dagen, onsdag 1. mars, hadde aksjonsforskerne et stunt hvor vi presenterte våre nye handlenett.

Alle elevene har fått hvert sitt handlenett med skolelogoen på. Handlenettene er et tiltak vi gjør for å begrense vårt plastikkforbruk, da vi ikke trenger plastikkposer fra butikkene. Nå florerer det av elever med handlenett om skulderen. Rundt om på skolen har søppelgruppa plassert ut nye søppelbøtter til plastikksortering og bedre kildesortering.

Det første vi gjorde i skoleåret var å holde en klesbyttedag. Vi var veldig engasjerte for å ha byttedag etter et tankevekkende seminar av Frida Ottesen kjent fra Sweatshop. Elevene tok med seg klær til skolen hjem fra ferien som de ville bytte bort. Det bugnet med klær til alle og en hver. Mange fant “nye” skatter til sitt klesskap og alle var enige om at byttedagen var en suksess. De resterende klærne ble tatt frem da vi organiserte en sy om- og verkstedettermiddag. Der ble det sydd knapper, lappet hull i bukser og generelt fikset klær. Det er viktig å ta godt vare på klærne som finnes, for ved å hindre at avfall oppstår blir det nettopp mindre avfall.

1.april er den store klesbyttedagen og vi anbefaler på det sterkeste å holde en slik dag på skolen, jobben, i kollektivet eller med vennegjengen!

Aksjonsforskning ønsket å gi elevene informasjon på mat sin innvirkning på miljøet. Derfor sendte vi en forespørsel om få et foredrag fra fremtiden i våre hender om matproduksjon. Organisasjonen sendte oss Line Gilberg som holdt et opplysende seminar om matproduksjon med hovedemnet kjøttproduksjon. Matgruppa organiserte en vegetaruke hvor 25 påmeldte spiste vegetarisk. Det resulterte i tre nye vegetarianere og engasjement for et nytt konsept kalt flexiterianer. Etter inspirerende foredrag og vegetaruke ble det satt fokus på matkasting og ordningen flexiterianer. Resten av skoleåret skal 10 påmeldte spise vegetarisk i fra mandag til torsdag, med kjøtt i helgen. Etter inspirasjon fra Sund folkehøgskole hadde vi en matkastekonkurranse. I uke 6 skulle matavfallet fra frokost, lunsj, middag og kvelds sorteres linjevis og veies. Prosjektet ble gjort for å bli bevisst på maten man kaster. Vi håper og tror at konkurransen bidrar til at det blir kastet mindre mat i fremtiden.

Videre skal vi Skype med Sund folkehøgskole neste uke, 27.mars. De er også invitert hit samme uke, noe vi gleder oss til. Fremover skal vi lage en forpliktende klimaavtale for folkehøgskolen i samarbeid med Astrid fra Fremtiden i våre hender. Vi skal også få besøk av Marit Asheim fra informasjonskontoret til folkehøgskolene som vil blogge om vårt arbeid som aksjonsforskerne.

Over og ut hilsen aksjonsforskerne, ved mediaansvarlig Ragnhild Bjerkvik Alnes.

backpacker Bistand Bærekraft ekstremsport elverumfhs elverum folkehøgskole Historie kite Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening snowkite Studietur