Livet på skolen

Fotolærerens guide til kameramoduser

En full gjennomgang av de ulike kameramodusene – fra automatiske innstillinger for nybegynnere til manuell kontroll for erfarne brukere.

Hva gjør de grunnleggende kameramodusene?

Kameraprodusentene har nybegynnere i tankene når de lager de grunnleggende kameravelgemodusene. De hjelper deg rett og slett med å fokusere på å ha det gøy med fotograferingen.

Kameraet gjør alt det harde arbeidet med å justere eksponeringen basert på forholdene du fotograferer i. Dette er den perfekte måten å nyte å ta bilder på og bli kjent med kameraet ditt før du går videre.

Auto Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Auto

Auto er den automatiske modusen som de fleste nybegynnere velger. Kameraet gjør alt for deg, og du kan konsentrere deg om motivet. Noen ganger kan det symboliseres av en enkel grønn rektangel.

Macro Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Macro

Makrofunksjonen låser opp et ekstra fokusspekter på kameraet ditt slik at du kan komme tett på og fange små detaljer, som for eksempel blomster, insekter osv.

Det er lurt bytte vekk fra makro etter bruk, ellers kan du oppleve forsinkelser i fokustiden når du skal ta «vanlige bilder» igjen.

Landscape Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Landskap

De fleste kameraer har en dedikert modus for å fremheve det beste i en scene. Denne modusen vil automatisk få kameraet til å fokusere på så mye av landskapet som mulig ved å bruke en stor dybdeskarphet.

Kameraet kan også bruke en langsommere lukkerhastighet i noen tilfeller for å kompensere for den lille blenderåpningen, så et godt tips er å bruke stativ for å unngå risting og bevegelse som gir uskarpe bilder.

Night Time or Party Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Night Time / Party

Denne modusen går både under navnene natt- eller festmodus, men brukes begge i svakt lys. Nattmodus tvinger kameraet til å bruke langsommere lukkerhastigheter, og vil utløse blitsen automatisk for å hjelpe med eksponeringen, så du kan forvente noen særegne lysstriper sammen med fryste bevegelsesbilder.

Sports Photography Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Sport

Sportsmodus gjør det motsatte av nattmodus og øker lukkerhastigheten for å sikre at all bevegelse fryses og man unngår bevegelsesuskarphet.

Kameraet vil utvide blenderen om nødvendig for å kompensere for den raske lukkeren og sikre en jevn eksponering. Noen kameraer bruker ansiktssporing for å sikre at fokuset følger handlingen, men dette avhenger av kameraet.

Portrait Photography Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Portrett

Portrettmodusen er egnet for både mennesker og dyr, men motiver i bevegelse kan være bedre i sportsmodus. Blenderen åpnes for å redusere dybdeskarpheten, få bakgrunnen ut av fokus og gjøre motivet ditt til hovedelementet.

No Flash Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Uten blits

Blitsen vil ikke fyres av under noen omstendigheter, noe som er ideelt hvis du for eksempel prøver å være en diskret gatefotograf eller er i bryllup.

Funksjonen flyttes oftere og oftere inn i menyen for blitsinnstillinger, men finnes likevel på noen modusvelgere.

Scene / SCN

Dette er et alternativ for å fotografere spesifikke, spesialiserte scener (noen ganger kalt kreative moduser). Valgene vil variere fra merke til merke, så det er vanskelig å gå i detalj på alle.

Du kan se alternativer som stearinlys, høstfarger, skumring, leketøyskameraeffekt, miniatyr osv.

Kameraet kan bruke fargefiltre på LCD-skjermen din slik at du kan se effekten i sanntid. Mitt tips er å unngå disse modusene, og heller gjøre kreative korrigeringer i ettertid.

Guide (Nikon)

Denne grunnleggende kameravelgemodusen er en spesifikk funksjon for Nikon. Den gir brukeren tilgang til ofte brukte og nyttige alternativer som tidsstempler, språk, visning og sletting av bilder. Den er designet for å spare tid ved å lete gjennom det normale menysystemet.

Avanserte kameramoduser

Når du er klar for å ta bildene dine til et høyere nivå, vil den neste gruppen av kameramoduser gi deg mer kontroll og dermed kreativitet i fotograferingen din.

Kameraet vil ta et delvis eller fullstendig steg tilbake – avhengig av innstillingen – slik at du direkte kan påvirke bilderesultatet.

Manual Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Manuell

Kraften er i dine hender med manuell modus. Kameraet vil lene seg tilbake og la deg ta alle beslutningene angående blender, lukkerhastighet og ISO. Det vil ikke hjelpe deg med å balansere eksponeringen hvis du setter innstillingene feil, men å lære denne funksjonen åpner opp en hel verden av fantastisk kreativitet!

Lysmåleren er din venn når du bruker Manuell. Der ser du om bildet blir overeksponert eller undereksponert. Deretter er det opp til deg.

Aperture Priority Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Aperture Priority – Blenderprioritet

Blenderprioritet lar deg velge blenderåpningens størrelse, men lukkerhastigheten og ISO justeres automatisk for å gi deg den beste eksponeringen mulig. Det er flott å bruke hvis du vil lære om blender, men uten byrden av andre innstillinger.

Dette er en modus jeg anbefaler å starte med, fordi blenderen i tillegg til å styre hvor mye lys som kommer inn i kameraet også styrer dybdeskarphet. Vil du ha deilige Flurry bakgrunner er det blenderen du må jobbe med!

Det er verdt å nevne at Av står for Aperture value.

Shutter Priority Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Shutter Priority – Lukkerprioritet

Hvis du kan forstå blenderprioritet, vil lukkerprioritet være en lek! Du styrer lukkertiden – kameraet gjør resten.

Det er et fantastisk verktøy å bruke hvis du vil lære om effektene av lange eksponeringer for å fange stjerner, nordlys, light streaks, light panting osv, men også for å fryse bevegelse med raske eksponeringer av bilder, actionsport og bevegelse.

Det er også verdt å nevne at Tv står for Time value. Hvorfor Canon bruker Tv når alle andre bruker S er et mysterium.

Program Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Program

Å bytte til programmodus gir deg kontroll over ISO, eksponeringsmåling og hvitbalanse mens du tar bilder – men kameraet tar alle valg når det kommer til eksponeringen (blender og lukker).

Modusen er ideell for de litt mer erfarne brukerne som liker å perfeksjonere arbeidet sitt når de er ute på location.

Aperture Depth of Field Canon Camera Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Automatic Depth of Field (Canon)

Denne kameravelgemodusen er en eksklusiv funksjon for Canon. Den forteller kameraet hvilken del av bildet som må være skarp ved å bruke fokusknappen, og A-DEP-modusen velger tilsvarende blender for å sikre at blenderen blir riktig justert.

Creative Auto Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Creative Auto (Canon)

Dette er nok en modus spesielt for Canon. Den gir brukere rask tilgang til flere funksjoner som vil vises på kameraets LCD-skjerm. Du kan endre eksponeringen, dybdeskarpheten, drivemodusvalget (enkeltbilde/serieopptak) og noen andre innstillinger.

Denne kameravelgemodusen er designet for nye fotografer for å komme rett inn og oppnå flotte bilder av høy kvalitet uten å bli for tekniske om hvordan eksponeringen er satt.

Sensitivity Value Pentax Camera Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Sensitivity Value (Pentax)

Dette er en unik Pentax-modus som oftere refereres til som «ISO-prioritet». Akkurat som blender- og lukkerprioritet, velger du ISO, og kameraet vil justere blenderåpningen og lukkerverdiene for å balansere eksponeringen.

Sweep Panorama Sony Camera Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Sweep Panorama (Sony)

Ulikt mange andre velger ofte Sony å beholde panoramavalget på modusvelgeren i stedet. I denne modusen kan du sakte flytte kameraet rundt, mens bildet bygges opp fra flere bilder av scenen mens den endrer seg – på samme måte som panoramabilder skapes på iPhone.

Bulb Mode Mode Camera Dial Guide by iPhotography.com

Bulb Mode

De fleste kameraer har en Bulb-modus, men den snakkes ikke så mye om. Bulb brukes når du trenger lengre lukkertider enn kameraet klarer selv, bare hold nede utløserknappen så lenge du vil at opptaket skal vare.

Custom

Enten det uttrykkes som «C1, C2 eller C3» eller som «User» (U1, U2 osv.) er dette bare litt forskjellige navn på det samme – en modus der du lagrer innstillinger du bruker ofte, eller vil at skal ligge klare. En hurtigtast på en måte.

Jeg bruker disse modusene for å lagre innstillinger for fotostudio og filming. Merk at det trengs litt prøving og feiling for å finne ut hvilke innstillinger som lagres, og hvilke du må justere fra gang til gang.


Oppsummering

For fotografer er det avgjørende å forstå og utnytte kameravelgemodus for å øke kreativiteten og kontrollen over bildet. Fra automatiske innstillinger for nybegynnere til manuell kontroll for eksperter gir disse modusene varierte alternativer. Å mestre disse modusene gir fleksibilitet i ulike situasjoner og muligheten til å fange imponerende bilder med presisjon og kreativitet. Eksperimentering og regelmessig praksis vil bidra til kontinuerlig utvikling som fotograf. Gå ut, utforsk, og la kameravelgemodusene være verktøyene som frigjør din kreative visjon.