Foto/Opplevelser

Foto flyr!

Fotolinja har fått ting til å sveve med kreative idéer, kamera og Photoshop

Vingardium leviosa

«Levitation» er en slags mini-sjanger der poenget er å oppheve tyngdekraften og få noe til å fly.

Den enkleste fremgangsmåten er å ta ett bilde av bakgrunnen, ett bilde med det som skal fly – uten å flytte kamerat en millimeter – og så legge bildene oppå hverandre i Photoshop og viske ut det som støtter opp personen eller objektet.

Men man kan også ta teknikken videre ved å legge til flere objekter, legge på skygger og spesialeffekter som gjør det hele mer troverdig, mer imponerende eller mer visuelt slående – her er det bare fantasien som setter grenser.

Nye verktøy i Photoshop gjør gir for eksempel mye større frihet til å klippe sammen objekter fra mange ulike bilder, uten at de må være tatt på samme sted, med samme lys og uten at kameraet flytter på seg.

Perfekt Photoshop-oppgave

Levitation er en perfekt oppgave for å lære seg en hel rekke smarte Photoshop-teknikker, inkludert masker, blending modes, filtere og ulike verktøy for å klone, fylle, flytte, markere og lime sammen ulike elementer fra flere bilder.

Vil du prøve?

  1. Du trenger stativ, kamera, en bakgrunn et motiv og noe som kan få motivet til å sveve (en stol, krakk osv…)
  2. Ta bilde av bakgrunnen uten selve motivet
  3. Ta bilde av motivet mens det støttes opp, gjerne foran nøyaktig samme bakgrunn hvis du vil holde det så enkelt som mulig. Hvis ikke, kjør på og ta bakgrunns- og forgrunnsbilde helt separat.
  4. Ta eventuelle ekstrabilder av motiver, f. eks. blader i lufta hvis du vil klippe inn det. Husk at jo likere lyset og fargene er i hvert bilde, jo lettere er de å kombinere senere.
  5. Åpne bakgrunnsbildet i Photoshop. Deretter kan du dra og slippe hvert bilde inn i programmet så de blir liggende på hvert sitt lag.
  6. Lag en markering rundt motivet (object selection tool, lasso tool, quick selection tool el. l.) og klikk på Maske-knappen nederst i Layers-vinduet.
  7. Gjenta for hvert motiv som skal inn. Flytt, skaler størrelsen på objektene og legg på uskarphet for å gi inntrykk av dybde.

Noen elevprosjekter

Erle Kathrine Davanger
Fiona Hammer
Maja Isabell Solli-Larsen
Isak Engstad Strøm
Helle Benjaminsen
Fiona Hammer
Ola Kalve