Backpacker/Ekstremsport

Backpacker / Ekstremsport på topptur til Eltdalsskardet

Med slalomskiene/snowboardet på sekken og truger på beina bar det avgårde for å bestige flotte Eldalsskardet.

Skredlære

Tidligere i vinter har vi hatt skredkurs med fokus på å gjenkjenne og unngå skredterreng, forstå hva som skal til for å utløse et skred og hva du kan gjøre om noen skulle bli utsatt for et. Denne teorien fikk vi frisket opp igjen både som forarbeid og underveis på turen.

Elevene fikk i forkant av turen i oppgave å finne en vei på kartet som ikke befant seg i skredutsatt terreng, det vil si i terreng som er brattere enn 30 grader eller befinner seg i utløpssoner (det området hvor skredet går/ender opp). Da vi kom inn i terrenget byttet de på å gå fremst, slik at flest mulig fikk øvd seg på å lese kart og terreng, og finne en vei helt utenfor skredfare. De fikk trent seg på å legge gode og energibesparende spor ved ikke å gå brattere en maks 20 grader og baute.

Snøprofil

Omtrent halvveis på turen tok vi en liten pause for å lage snøprofiler. Vi fant en fint lite heng i samme himmelretning som vi gikk i, som kunne si noe om de ulike lagene med snø i området og gi en indikasjon på skredfarenivået. Ingen fikk utslag på stabilitetstesten (en test hvor man bruker en spade til å klappe snøen sammen for å se hvor de svake lagene eventuelt kan kollapse og utløse et skred).

Toppen

Turen var ikke spesielt lang, men å bære slalomski/snowboard på ryggen i oppoverbakke gir en bra treningsøkt tross alt. Utsikten fra toppen var vel verdt strevet! Og ikke minst turen ned igjen!