Livet på skolen

Backpacker / Ekstremsport på studietur til København

En innholdsrik, variert og spennende tur!

Planlegging av tur

Før avreise jobbet vi mye med planlegging av tur. Vi måtte bestemme oss for reiserute, bestille kollektiv transport og finne overnatting som både var innenfor budsjettet, lå sentralt og hadde muligheter for å lage mat. Da det grunnleggende var på plass var det tid for å planlegge det mest spennende; å lage et program for turen. Kriteriene var at det skulle basere seg på både backpacking (historie og kultur) og ekstremsport (fysiske aktiviteter med preg av adrenalin). I tillegg måtte det være innenfor budsjettet, være tilgjengelig for hele klassen og gjennomførbart med tanke på både tid og avstand. Alle elevene fikk ansvar for hver sin aktivitet, noe som ga de mer innsikt i hva turplanlegging innebærer og gjorde de mer ansvarsbevisste.

Det var stressende, men lærerikt og ha ansvar for en aktivitet. Man måtte tenke på booking, åpningstider, avstand til andre steder, innholdet i stedet, guide eller ikke osv

Opplegget på turen

Dag 1 – Reisedag

Å reise kollektivt til København tar litt tid, men går samtidig overraskende raskt når man først har kommet seg på første buss. I ekte backpackerstil gikk vi til bussstasjonen i Elverum for å ta Vy-bussen til Oslo. Fra Oslo tok vi Flixbussen som reiser direkte til København. Så mer klimavennlig, effektivt og billig reise kunne vi neppe ha funnet på den strekningen.

Vel fremme i København sjekket vi inn på Steel Hostel Copenhagen. En overraskende høy standard til hostel å være og til en rimelig penge. Her kunne vi finne både svømmebasseng, liten kinosal, velutstyrt kjøkken, spillmaskiner, lounger, i tillegg til å ligge sentralt i byen.

Dag 2 – Botanisk hage, Glyptoteket, Julemarked og Amazing Race

Vi startet dagen i Botanisk hage, hvor vi fikk sett og lært om mange spennende planter og nyttevekster rundt om i verden.

Deretter gikk ferden til Glyptoteket hvor vi lærte om gresk og romersk skulptur, dansk og fransk kunst, det gamle Egypt og mumifisering, historien om landene rundt Middelhavet, dansk og fransk skulptur og kunsten å bevare et kunstverk.

Før middag ble det tid til en liten titt innom H. C. Andersens julemarked. Gøy å se hvordan andre skandinaviske land arrangerer julemarkeder sammenlignet med Norge.

På kvelden ankom både Kunst- og Norwegian-klassen hostellet vi bodde på. Alle elevene ble delt inn i grupper på tvers av klassene og kastet ut i en Amazing Race-konkurranse. De måtte løpe rundt i sentrum av København for å prøve og samle inn mest mulig poeng ved å gjøre flest mulige oppgaver. Oppgavene gikk ut på å oppsøke kjente steder, gjøre gøyale ting der og finne ut noe info om stedet.

Dag 3 – Fristaden Christiania, Bow combat og Cisternene i Søndermarken

Vi startet dagen med en tidlig tur til Fristaden Christiania. Dette er en kjent turistattraksjon fordi bydelen har stor grad av eget selvstyre, en interessant historie og mye stilig kunst, i tillegg til å være en såkalt «hippieby».

Som ekstremsport-aktivitet valgte elevene å gå for Bow combat, som er et slags paint ball bare med pil og bue. En teambuildende og morsom aktivitet hvor vi samtidig lærte oss å skyte med pil og bue. Vi hadde litt tid til overs, noe som ga oss muligheten til både å prøve rodeo og hinderløype med sumobryter-drakter.

Før middag tok vi turen innom Cisternene i Søndermarken hvor den berømte japanske kunstneren Chiharu Shiota hadde utstillingen Multiple Realities.

En fin og innholdsrik dag ble avsluttet med fellesmiddag på hostellet som vi lagde selv.

Dag 4 – Egenstudiedag, Humans of København og Tivoli

Denne dagen fikk elevene noen timer til å disponere helt selv. Målet var at de skulle, i ekte backpackerånd, finne en billig eller gratis aktivitet på kort varsel ved å spørre folk eller søke på nett. I tillegg hadde de i oppgave å finne en geocash (gjemte «skatter» rundt om i byen) og gjøre et lite dybdeintervju av en danske (les mer under Humans of København).


Til middagstider samlet vi alle klassene på restauranten Ankara til en deilig buffet, før det bar avgårde til en fantastisk avslutning på en flott tur, nemlig Tivoli; karusellparadiset som ligger midt i byen.

Det var en sliten gjeng som entret bussen halv elleve på kvelden. Vi var heldige som hadde skaffet oss fellesbuss, slik at vi kunne kjøre helt fram til dørstokken på skola fredag morgen.

Humans of København

Elevene hadde i oppgave på egenstudiedagen å komme i kontakt med en danske som de skulle få til å fortelle noe om livshistorien sin, a la Humans of New York.

Humans of København var veldig gøy, og er kanskje noe jeg kunne gjort senere