Afrika med kontrastfull linjeuke

Hyttetur

Linjeuka startet med strålende vær og minibusstur til Engerdal og en hyttetur. Med noen sosiale verdiøvelser, Yatzy-turnering, felles matlaging og musikk-quiz – ja sånn som en hyttetur skal være.

Stolt hane med flokken sin.
Dagen på hytta er endt-God natt!

Utøya

Fra hyttetur til Utøya er en brå overgang, men også et eksempel på hvordan livet er.

Etter to timer var vi på plass på Utstranda og det nyåpnede minnesmerket over de drepte på Utøya og ved regjeringskvartalet 22.juli 2011.

Med følelse av spenthet og ubehag tok vi MS Torbjørn over til øya. Med unge, kunnskapsrike Tiril som guide fikk vi en følelsesmessig sterk omvisning. I etterhvert nydelig sommervær ble kontrasten mellom øyas vakkerhet og den forferdelige historien enda større.

Et nydelig leirsted med viktig historie, som våre 19 åringer fikk høre, se og sanse. Alt fra såre tekstmelding mellom hjem og ofre, til kulehull og bilder av desperate ungdommer som forsøker å svømme fra terroristen. Du trenger ikke mange timer på Utøya for å bygge følelsesmessige sterke historier å ta med inn i fremtiden.

Intensjonen om å ta øya tilbake – ta demokratiet tilbake blir også svært viktig. Det har ildsjeler og etterlatte virkelig greid. Utøya lever for folk, og med folk som vil la seg engasjere.

Tankefulle unge damer etter sterkt møte med Utøya.
En stille gjeng på vei tilbake til det nye minnesmerket.

Kokkekamp med afrikansk mat

På torsdag var det klart for kokkekamp med oppgaven «lag et treretters Afrika-inspirert måltid på to timer.

I følge vårt eminente dommerpanel med kokkene Gunn Tove og Ketil, samt kjøkkenhjelper Renee og superamatørkokk og musikklærer Arild ble alle seks rettene høyt verdsatt, dog med ei vinnergruppe.

Knapt ferdig med spising bar det videre til «Venn i hverdagen» hvor vi besøker gamle, ensomme mennesker for et lite kaffeslabras.

Dommer-tunga til Sveum sier det meste: Dætti va gøtt!
Følger spent med på dommerenes vurderinger av Mandazi og Mango-chutney

Røde kors

Etter flere elevsamtaler på torsdagkveld var vi klare for besøk av Elverum Røde Kors og Hedmark Røde Kors på fredag.

Her fikk vi en innføring i hva Røde Kors står for, og hvilke aktiviteter de bedriver. Men enda viktigere var det og få gode ideer, tips og formelle viktigheter som vi trenger før vi starter med Kompis/Treffpunkt.

Kompis har som mål å bedre inkluderingen av unge flyktninger i Elverum gjennom aktiviteter på Elverum folkehøgskole, spille padel, bowling, dra på kino, lage mat, gå på tur/piknik, spille brettspill eller danse osv.

Fint å lære mer om alle våre hjelpeorganisasjoner i Norge. Og vi er klare for Kompis!

I morgen er det lørdag og ryddedag. Alle våre gamle gode dvd`er og spill skal klargjøres for gode høstkvelder på Elverum. Ei kontrastfullt og ei veldig god uke, synes nå jeg.