Livet på skolen

Afrika-linja møter luksus, slum og kultur

Velkomstseremoni, Queen Elisabeth National Park, Rena School, fotballandskamp og store kontraster.

På tirsdagen ble vi ønsket offisielt velkommen. Og det er en opplevelse som trass i tre timers program, er verdt å få med seg. Årets utgave hadde de sedvanlige lange rapporttalene, men kulturelle innslagene med ungene/ungdommene var flere og bedre enn noen gang. Litt flaut å bli takket så mye, men det er viktig å respektere at det er den måten de kan verdsette samarbeidet de har med Elverum folkehøgskole -med familier, elever, venner og annen slekt. Og ikke minst de lag, bedrifter og foreninger som er med og støtter REEC i Elverum og fra  våre elevers hjemsteder. Nasjonalsanger hører med, og vår tale- som de tar som en selvfølgelighet- ble i år omgjort til energikrevende dans i 35 grader. Men morsomt! 

Etter en dag med deltagelse på secondary med blant annet introduksjon av den nye systua som vi til innvilget 20 maskiner til i høst etter Aktiv for Andre, så reiste vi inn i Queen Elisabeth Nasjonalpark og et luksusdøgn på Mweya Lodge. Med en fantastisk båtsafari- hvor flodhestene flyter rundt båten, elefanten hilser på, krokodillene soler seg og vannbøflene nyter gjørmebad og lar kroppen sin brukes som landingsstripe for ti-talls fuglearter. 

Stor blir derfor kontrasten da vi tidlig neste dag drar ut til grensen til Kongo og det yrende, sjarmerende markedet. Det kan nok virke litt skummelt men det er bare å «bjuda på». Med smil og et «Obashire» (som betyr «god morgen!») så er gjestfriheten og gleden stor når det kommer et blekt tog med «msunguer».
Deretter ventet to flotte timer på Rena School i Bwera og hos Kule Phillip (Kule er et vanlig fornavn i Uganda). Et kontrastfylt døgn som også viser at «skal du forstå fattigdom må du også forstå rikdom» 

Lørdagen var det klart for tur til Mbunga- hvor så mange tidligere elever fra Elverum folkehøgskole har bidratt masse. Dette er et turistprosjekt som har base på 1700 moh hvor det første vi møter er Restaurant Gode Dager-oppkalt etter Sigurd Dager, tidligere elev på musikklinja vår, Men også hus oppkalt etter Camilla(tidligere elev på Afrika) Maria, Wilhelmine (teater). Telt og telt plass fra Inga (Foto) og selvsagt Fredrik (Foto) som er den som har hiket høyest- over 4000 moh…sies det! Frukt, nydelig lunsj, lokalt danselag fra landsbyen og en fantastisk frodig og god utsikt. En slitsom tur- men så vakker! 

Søndag var det klar for fotballandskamp mellom kvinnene fra Kasese SC Bronken og Døds-teamet fra Afrika-Bistand /Kultur. Ekstraomganger og knusende borteseier etter straffekonk. Say no more! 

For å feire ble vi invitert hjem til direktøren for skolen, Aganatya Katya, til middag hjemme hos seg og sin familie. Veldig hyggelig!