Afrika – Bistand/Kultur

Afrika på plass i Rwanda og Uganda

Problemfri flytur med Turkish Airlines, ingen problemer med visakjøp og Steptown Hotel sto klar med egen buss for å kjøre oss til sentrum av Kigali og en litt kort natts søvn.

FOLKMORDET I 1994

Etter en god frokost fikk vi oppleve folkehavet og den meget godt strukturerte hovedstaden, Kigali. De neste to timene setter i gang veldig sterke følelser- men også nødvendige. Kigali Genocide Memorial blitt en tankefull og vond opplevelsestur, kombinert med et vakkert minnested for de etterlatte etter nærmere 1 million mennesker i løpet av 100 dager fra april 1994.

RWANDA 2024

Det er fælt å si det men dette landet har blitt et afrikansk foregangsland etter de startet gjenoppbyggingen noen år etter massakrene. En klok president – ihvertfall den gang-jobbet med sin regjering sammen med et verdenssamfunn med svært dårlig samvittighet. Dette løftet frem en dugnadsånd som ikke er så vanlig i nabolandene. Bortimot søppelfritt, plastforbud, gode regulerte veier ,motorsykkeltaxier med hjelm til både sjåfør og passasjer, store internasjonale konferanse hoteller for å nevne noe. Tipper også at landet heller ikke har håpløs utenlandsgjeld.

KIGALI-KASESE

To timers busstur uten fartsdumper til grenseovergangen Gatuna til Uganda. Veldig enkelgrensepassering( vi grudde oss) før vi fortsatt mot Kasese via nærmere 100 fartsdumper! men for en velkomst vi fikk da vi begynte på siste timen over savannen mot Kasese. Elefantene stor nærmest i kø for å fjonge seg,en stor flokk med bøfler og flere arter antiloper var med i velkomstkomiteen + et yrende fugleliv. Og det siste kvarteret fikk vi se kreftene i ekte afrikansk regntid. Strømbrudd og null nett gjorde ingenting og kanskje heller ikke masseklekking av insekter???

FØRSTE MØTE MED SKOLEN

I dag har vi hatt en bli-kjent-i Kasese-dag. I morgen blir det vedlikeholdsarbeid på både skole og fotballanlegg