Vil du gå friluftslivlinje på folkehøgskole våren 2022?

Folkehøgskole og friluftsliv! Skiturer, alpint, kiting, vinterfriluftsliv, isfiske og kystfriluftsliv. Overnatting i telt, hytter og snøhule. Opplev Trysil, Jotunheimen, Femundsmarka, Rendalen og Sørlandet.

Greit å vite

Calendar

Opplev Norge

Trysil, Jotunheimen, Femundsmarka, Rendalen og Sørlandet m.m.

Illustrert ikon av skiheis

Sesongkort i Trysil

Kortet kan også brukes på fritiden.

Star

Utstyrspark  

Du får tilgang på kiteutstyr, kanoer, fiskeutstyr, telt, lavvoer og mye, mye mer.

Star

Midt i smørøyet

I Elverum er det kort vei til naturen – og til flere nasjonalparker.

Pris

65 580,-Rom med eget bad

62 095,-Rom med felles bad

Støttes av Statens lånekasse

Les mer om priser Søk om skoleplass

Et år med folkehøgskole, friluftsliv og nye venner

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt, lavvo og snøhule? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet? 

På Friluftsliv vår får du oppleve snowboard/alpint/telemarkski i Trysil,kiting,  topp­tu­rer og Femunds­marka på ski. Kystfriluftsliv og kurs i havkajakk. Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene.

Du får mye god naturkunnskap, lærer å omgås andre og får fellesopplevelser som gir grobunn for godt vennskap.

I tillegg til å lære mye om friluftsliv, lærte jeg mye om meg selv og andre mennesker. Jeg satte spesielt stor pris på det gode samholdet på linja. Skolen har veldig mange valgfag, og jeg fikk prøve mye nytt.

Emily Dishington, 2019/2020

Stikkord for semesteret:

 • Overnatting i lavvo, telt, koier, gapahuk og snøhule
 • Ulike båltyper
 • Matlaging på bål, stormkjøkken, varmrøyking, kokegrop
 • Turer på ski
 • Isfiske og fiske med stang
 • Havkajakk
 • Kiting
 • Bærekraft
 • Foto m drone
 • GPS, kart og kompass
 • Allemannsretten

På skolen har vi egen railpark for ski og brett med railelementer for alt fra nybegynner til avansert kjøring. Her kan du øve dag ut og inn – rett utenfor internatdøra.

På Friluftsliv får du utfordre deg selv sammen med nye venner. Du lærer å bruke kart og kompass, å fyre bål, du får kjenne på kontrastene fra en sliten og kald kropp – til et varmt leirbål og en lun sovepose. Vi pusher hverandre og får gode naturopplevelser sammen. 

Studieturer med friluftslivlinja våren 2022

Med Friluftsliv drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Her er en oversikt:

 •  2 døgns telttur m ski/pulk
 •  2 døgns Qamaniq overnatting
 •  4 døgns vintertur i Femundsmarka
 •  2 døgns kitecamp på Femunden
 •  2 døgns snøhuletur
 •  3 døgns vinter/vårtur i Jotunheimen
 •  2 døgns tur i Havkajakk
 •  3 døgns kystfriluftsliv på Sørlandet

Du blir med Trond Strømdahl inn i et eldorado for kanopadling med gode padleøkter, korte bæredistanser og spennende landskap i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Vi har med fiskestang og telt. Her er det både ørret, røye, abbor og harr som vi kan jakte. Forholdene ligger til rette for strålende naturopplevelser. Ingenting er som å lene seg inn til en furustamme, se ut over et vakkert vann, og bli god og varm rundt et skikkelig bål.

I vintersesongen pakker vi sekk og pulk, spenner våre ski og legger i vei inn i Femundsmarka. Her ligger et nydelig vinterlandskap klart til å utfordres og nytes. Du blir med på gode dagsmarsjer og overnatting i telt, samt matlaging på stormkjøkken. Vi tar med isbor og pilkestikke. Femundsmarka er kjent for gode ørret og røyevann. Underveis går vi topptur og får oppleve nydelig utsikt over store deler av Femundsmarka. 

Gode kulturopplevelser venter deg når vi reiser til Lofoten. Mange som har sveivet inn en ekte Lofotskrei på 7-10 kg, husker det resten av livet. Vi reiser Lofoten på langs og besøker historiske og kulturelle severdigheter, blant annet Lofotr Vikingemuseum og fargerike kunsthåndverkere som lar seg inspirere av den fantastiske naturen, lyset og været i denne perlen av Norge. I mars er mulighetene til å få oppleve nordlyset også stor. 

Du avslutter turopplevelsene med en tur til Vestland fylke. Øyriket Solund ytterst i Sognefjorden betegnes som et av Norges fineste kajakksdestinasjoner. Her får du kurs i havkajakk og våtkort. På Litle Færøyna får du god innføring i kystkultur og bærekraftig utnyttelse av naturressursene i et sårbart landskap av Roar Moe fra Kystkulturakademiet.

Vedrørende Covid-19

På grunn av Covid-19 og stadige endringer i smittesituasjonen, er det vanskelig å si noe sikkert for det kommende skoleåret. Men vi følger alle smittevernråd og reiseråd som gis fra myndighetene. Vi planlegger for et tilnærmet normalt skoleår, og for at alle reiser kan foregå som normalt. Men vi vil utarbeide gode alternative løsninger dersom ikke dette lar seg gjennomføre. Reisemål ved studieturene kan bli lagt til andre steder (også innenlands) hvis det inntreffer naturkatastrofer eller andre utenforliggende og ekstraordinære omstendigheter som skolen ikke rår over, og som i vesentlige grad påvirker gjennomføringen av reisen. Det gis normalt ikke økonomisk kompensasjon for dette.

Folkehøgskole og friluftsliv. Opplev naturen og bli kjent med mange nye mennesker!