Friluftsliv – Bjørn, ulv, gaupe og jerv

Folkehøgskole, friluftsliv og norske rovdyr! Pakk sekken, få på deg fjellskoa, ta bena fatt, opplev variert norsk natur og bli kjent med de fire store rovdyra våre.

Greit å vite

Calendar

Du kan søke fra…

1. oktober

Du trenger ingen forkunnskap…

…men må være nysgjerrig og innstilt på å utfordre deg sjøl i lag med andre. 

Star

Opplev årstidene  

Elverumsskogen, Femundsmarka, Jotunheimen, Lofoten og Vestlandet.

Star

Vidde og topp – til fots og på ski

Du lærer å ta vare på deg selv, dine medelever og ditt utstyr i fantastisk norsk natur.

Pris

129 440Rom med eget bad

122 600Rom med felles bad

Støttes av Statens lånekasse

Les mer om priser Søk om skoleplass

Folkehøgskole, Friluftsliv, bjørn, ulv, gaupe og jerv

Du lærer å kle deg riktig etter værforhold, og å navigere trygt og sikkert, for å gi deg en god opplevelse på turer med varierende lengde. Du lærer å fyre bål under alle forhold, lage mat på bål og stormkjøkken. Du får god erfaring i å sove i telt, gapahuk og under åpen himmel. Du får mye god kunnskap om de fire store rovdyra våre, både biologi og atferd. Opplevelsen blir god når du vet at turen og overnattingen er godt planlagt.

I barmarksesongen drar vi på kortere og lengre turer med ulikt innhold. Du blir med på feltarbeid som betjening av viltkameraer, innsamling av DNA, sporing og mulige observasjoner. Det blir fotturer i skogs- og høyfjellsterreng, samt kanoekspedisjon i nydelig fjellterreng. I løpet av høsten vil du også få laget din egen brukskniv.  Vintersesongen byr på varierte skiopplevelser. Vi benytter Trysilfjellet og viddeområdene rundt skolen.

I tillegg til å lære mye om friluftsliv, lærte jeg mye om meg selv og andre mennesker. Det gode samholdet på linja satte jeg spesielt stor pris på. Skolen har veldig mange valgfag og vi fikk mulighet til å prøve oss på mye forskjellig.

Emily Dishington, 2019/2020

Emner som vil bli berørt på tvers av års­ti­dene er bl.a. navi­ge­ring, tur­plan­leg­ging, matlaging på bål, storm­kjøkken og pri­mus, å utnytte naturressurser, lokal­his­to­rie, alle­manns­ret­ten og godt naturvett.

 • Fjellvandring og fjellfiske
 • Kanoturer
 • Overnatting i telt, lavvo, gapahuk og snøhule
 • Matlaging i naturen
 • Turer på ski
 • Isfiske
 • Bærekraft

Folkehøgskole og friluftsliv går hånd i hånd. Du får god veiledning i turforberedelse. Kunnskap om kart og kompass er helt nødvendig, og du får mye erfaring med dette. Vi praktiserer sporløs ferdsel og fokuserer på bærekraft. 

Studieturer: Friluftsliv – Bjørn, ulv, gaupe og jerv

 • Rogens Naturreservat 
 • Rondanestien 
 • Femundsmarka
 • Lofoten 
 • Litle Færøyna 

Du blir med Trond Strømdahl inn i et eldorado for kanopadling med gode padleøkter, korte bæredistanser og spennende landskap i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Vi har med fiskestang og telt. Her er det både ørret, røye, abbor og harr som vi kan jakte. Forholdene ligger til rette for strålende naturopplevelser. Ingenting er som å lene seg inn til en furustamme, se ut over et vakkert vann, og bli god og varm rundt et skikkelig bål.

Det blir en høsttur til fots i Jämtland hvor vi har et mål i sikte: å få gode observasjoner av bjørn!  

I vintersesongen pakker vi sekk og pulk, spenner våre ski og legger i vei inn i Femundsmarka. Her ligger et nydelig vinterlandskap klart til å utfordres og nytes. Du blir med på gode dagsmarsjer og overnatting i telt, samt matlaging på stormkjøkken. Vi tar med isbor og pilkestikke. Femundsmarka er kjent for gode ørret og røyevann. Underveis går vi topptur og får oppleve nydelig utsikt over store deler av Femundsmarka. 

Gode kulturopplevelser venter deg når vi reiser til Lofoten. Mange som har sveivet inn en ekte Lofotskrei på 7-10 kg, husker det resten av livet. Vi reiser Lofoten på langs og besøker historiske og kulturelle severdigheter, blant annet Lofotr Vikingemuseum og fargerike kunsthåndverkere som lar seg inspirere av den fantastiske naturen, lyset og været i denne perlen av Norge. I mars er mulighetene til å få oppleve nordlyset også stor. 

Du avslutter turopplevelsene med en tur til Vestland fylke. Øyriket Solund ytterst i Sognefjorden betegnes som et av Norges fineste kajakksdestinasjoner. Her får du kurs i havkajakk og våtkort. På Litle Færøyna får du god innføring i kystkultur og bærekraftig utnyttelse av naturressursene i et sårbart landskap av Roar Moe fra Kystkulturakademiet.

Vedrørende Covid-19

På grunn av Covid-19 og stadige endringer i smittesituasjonen, er det vanskelig å si noe sikkert for det kommende skoleåret. Men vi følger alle smittevernråd og reiseråd som gis fra myndighetene. Vi planlegger for et tilnærmet normalt skoleår, og for at alle reiser kan foregå som normalt. Men vi vil utarbeide gode alternative løsninger dersom ikke dette lar seg gjennomføre. Reisemål ved studieturene kan bli lagt til andre steder (også innenlands) hvis det inntreffer naturkatastrofer eller andre utenforliggende og ekstraordinære omstendigheter som skolen ikke rår over, og som i vesentlige grad påvirker gjennomføringen av reisen. Det gis normalt ikke økonomisk kompensasjon for dette.

Opplev naturen og bli kjent med mange nye mennesker!