To fjelltopper. En med et flagg. Ikon.

Linje

Friluftsliv – Bjørn, ulv, gaupe og jerv

Fjell- og skogsturer, bål og matlaging, kanopadling, toppturer, vinterturer på ski, alpint og kystfriluftsliv. Få kunnskap om de fire store rovdyra og rovfuglene våre. Opplev: Jotunheimen, Innlandet, Trysil, Rendalen, Jämtland og Vestland.

Om Friluftsliv

Friluftsliv på Elverum folkehøgskole.

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt og lavvo? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet etter en lang dag på tur?

På Friluftsliv får du oppleve bre­vand­ring, kano­ekspedisjon, fiske, toppturer, snowboard/alpint/telemark i Trysil, Femunds­marka og Rondane, tur til Lofoten og kystfriluftsliv i Vestlandet. Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene, og du får sesong­kort i Try­sil, nor­ges største skianlegg!

Pris

Rom med eget bad
129 440,-
Rom og felles bad
122 600,-

Studiet støttes av Statens Lånekasse.
Les mer om priser.

Lærer

Per Kjelland

Lær å mestre og sette pris på friluftslivet!

Vi øns­ker å gi deg god oversikt og kompetanse innen den fri­lufts­tra­di­sjo­nen vi har i Norge. Du skal få opp­leve mest­ring av store og små opp­ga­ver i natu­ren. På den måten blir du glad i – og får for­stå­else for – den natu­ren vi lever og beve­ger oss i. Du skal bli i stand til å ta vare på deg selv og ditt utstyr slik at du kan glede deg over alle natu­rens ele­men­ter. Du lærer gjen­nom prak­tisk arbeid, og er med på å avgjøre hva vi skal legge vekt på i faget.

Emner som vil bli berørt på tvers av års­ti­dene er bl.a. navi­ge­ring, tur­plan­leg­ging, matlaging på bål, storm­kjøkken og pri­mus, å utnytte naturressurser, lokal­his­to­rie, alle­manns­ret­ten, og godt naturvett.

Sko­lens belig­gen­het gir deg gode mulig­he­ter for utøvelse av fri­lufts­liv på fri­tida. Elverum har flotte skiløyper og gode forhold for turer og fiske. Trysil – med norges største skianlegg – er bare 50 minutter unna. Vi ligger i Østerdalen, og nært Gudbrandsdalen. I tillegg ligger vi nært både Femundsmarka og Svenskegrensa.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport på kanoekspedisjon

Emner i Friluftsliv

 • Fjellvandring, fjellfiske
 • Kanoturer
 • Overnatting i telt, lavvo, gapahuk og snøhule
 • Matlaging i naturen
 • Turer på ski
 • Isfiske
 • Bærekraft

Studieturer

Studieturer

 • Jotunheimen
 • Rondanestien
 • Ekspedisjoner i Femundsmarka
 • Lofoten
 • Øyriket Solund i Vestlandet
 • + mange ulike overnattingsturer

Studieturer med Friluftsliv på Elverum folkehøgskole

Med Friluftsliv drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Etter et skoleår på Friluftsliv skal du stå godt rustet for turer på egenhånd.

De lengre turene går til:

Jotunheimen: Vi går innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. Det blir brevandring og topptur på Glittertind, norges nest høyeste fjell.

Kanoturer: Fem dagers kanoekspedisjon i Rogens Naturreservat i Sverige med Trond Strømdahl.

Fjellvandring: Fem dagers vandring langs Rondanestien.

Lofoten: Vintertur til Lofoten med lofotfiske.

Femundsmarka: En ukes ekspedisjon med ski og pulk gjennom storslått fjellandskap.

På ski eller brett i Trysil: Norges største skidestinasjon ligger under en times kjøring unna, og vi bruker dette anlegget ofte.

Øyriket Solund: Vestlandstur med ski, pulk, telt, kite og havkajakk. God innføring i kystfriluftsliv på Litle Færøyna med Roar Moe.

Bilder og film

Film
Bildegallerier

Filmer fra Friluftsliv. Klikk øverst til venstre i avspillingsvinduet for å se mer.

Rom/Utstyr

Friluftsliv har egen utstyrs­pakke til elevene.

Du utsty­res i skole­året med en utstyrpakke bestå­ende av telt, storm­kjøk­ken m/gassbrenner, øks, snø­spade, kom­pass og kart­mappe.

Av eget utstyr tren­ger du en stor sekk, varm sove­pose, hodelykt, kniv, fiskestang, egnet tøy, fjell­ski med stålkant, snow­board, alpin– eller tele­mark­ski. Sesong­kort i Try­sil føl­ger også med!

På skolen har vi kanoer, pulker, telt/lavvo, drone og et eget samlingsrom/klasserom i «Friluftsbua». Vi har skaterampe og belyst railpark. Ønsker du å redigere film og bilder fra turene har vi et Mac-rom.

Pakkeliste

 • Tursekk
 • Fjellsko
 • Egnet turtøy til alle sesonger
 • Fjellski med stålkant
 • Alpinski/snowboard
 • Hjelm og goggles
 • Fiskestang

Forutsetninger

Hva trenger jeg?

Du trenger ikke å ha årelang friluftslivserfaring for å søke Friluftsliv. Men du må være villig til å utfordre deg selv, spesielt i forhold til vær, vind og adrenalin. Det blir garantert lange og kalde dager, men de vil ikke oppleves sånn når du forbereder deg riktig. Gevinsten får vi til gangs når vi når målet.

Se forøvrig pakkelisten over for en oversikt over nødvendig personlig utstyr.

Søknad

Søk på Friluftsliv

Søknad kan sendes fra og med 1. oktober høsten før det aktuelle skoleåret, og opptaket starter 1. februar. Dette er likt for alle folkehøgskolene.

Det er viktig å være tidlig ute da mange av våre linjer erfaringsmessig blir tidlig fulle, og vi har et begrenset antall plasser på hver linje.

Etter 1. februar vil søkere fortløpende få tilsendt tilbud om skoleplass så lenge det er plasser ledig. Tilbudet blir sendt i posten, på mail og på sms. Hvis du har fått tilbud om skoleplass, og har takket ja til dette, er du sikret skoleplass.