To fjelltopper. En med et flagg. Ikon.

Linje

Friluftsliv

Vi skal på fjell- og skogsturer med telt og ryggsekk. Padle kano og fiske i innlandselver. Vi skal opp på fjell og vidder. Prøve oss på brevandring. Navigere i fjellet på ski. Lære bivuakkering på forskjellige måter og bli gode på å nyte friluftslivet, friheten og naturen.Vi skal lage mat på bål og kokeapparat. Kjøre alpint og oppleve kystfriluftsliv. Vi skal til Femundsmarka eller Rondane, Jotunheimen, Lofoten, Hedmarksvidda, Trysil, Rendalen og Sveriges vestkyst eller Vestlandet.

Om Friluftsliv

Friluftsliv på Elverum folkehøgskole.

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt og lavvo? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet etter en lang dag på tur?

På Friluftsliv får du oppleve bre­vand­ring, kano­turer, hunde­kjø­ring, fiske, klat­ring, snowboard/alpint/telemark i Trysil, Femunds­marka eller Rondane på ski, tur til Lofoten og kystfriluftsliv i Norden. Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene, og du får sesong­kort i Try­sil, nor­ges største skianlegg!

Elverum folkehøgskole Friluftsliv ekstremsport på hundekjøring

Pris

Rom med eget bad
129 440,-
Rom og felles bad
122 600,-

Studiet støttes av Statens Lånekasse.
Les mer om priser.

Lærer

Per Kjelland

Lær å mestre og sette pris på friluftslivet!

Vi øns­ker å gi deg god oversikt og kompetanse innen den fri­lufts­tra­di­sjo­nen vi har i Norge. Du skal få opp­leve mest­ring av store og små opp­ga­ver i natu­ren. På den måten blir du glad i – og får for­stå­else for – den natu­ren vi lever og beve­ger oss i. Du skal bli i stand til å ta vare på deg selv og ditt utstyr slik at du kan glede deg over alle natu­rens ele­men­ter. Du lærer gjen­nom prak­tisk arbeid, og er med på å avgjøre hva vi skal legge vekt på i faget.

Emner som vil bli berørt på tvers av års­ti­dene er bl.a. navi­ge­ring, bruk av bål, storm­kjøkken og pri­mus, natur­kunn­skap, lokal­his­to­rie, alle­manns­ret­ten og lov­verk, øko­logi, tur­plan­leg­ging, hold­nin­ger til ferd­sel og bruk av natu­ren.

Sko­lens belig­gen­het gir deg gode mulig­he­ter for utøvelse av fri­lufts­liv på fri­tida. Elverum har flotte skiløyper og gode forhold for turer og fiske. Trysil – med norges største skianlegg – er bare 50 minutter unna. Vi ligger i Østerdalen, og nært Gudbrandsdalen. I tillegg ligger vi nært både Femundsmarka og Svenskegrensa.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport på kanoekspedisjon

Emner i Friluftsliv

 • Fjellvandring, fjellfiske
 • Kanoturer
 • Overnatting i telt, lavvo, gapahuk og snøhule
 • Matlaging i naturen
 • Turer på ski
 • Hundekjøring
 • Isfiske

Studieturer

Studieturer

 • Jotunheimen
 • Ekspedisjoner i Femundsmarka
 • Lofoten
 • Hedmarksvidda
 • Sørlandet og Sveriges vestkyst

Studieturer med Friluftsliv på Elverum folkehøgskole

Med Friluftsliv drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Etter et skoleår på Friluftsliv skal du stå godt rustet for turer på egenhånd.

De lengre turene går til:

Jotunheimen: Vi går innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. Det blir brevandring og topptur på Glittertind, norges nest høyeste fjell.

Kanoturer: Vi padler i Kynnavassdraget, Gloma og kanskje Renaelva

Fjellvandring: Vi vandrer i Sølenriket i Rendalen, -muligens Rondane og Hedmarksvidda

Lofoten: Vintertur til Lofoten med lofotfiske

Femundsmarka eller Rondane på ski: En ukes ekspedisjon med ski og pulk gjennom storslått fjellandskap.

På ski eller brett i Trysil: Norges største skidestinasjon ligger under en times kjøring unna, og vi bruker dette anlegget relativt ofte

Apriltur: Vi avslutter året med en lengre tur. Turen kan gå til Sveriges vestkyst, til Sørlandet, eller Jotunheimen. Vi kan dra på tur med havkajakk, nyte kystfriluftslivet og/eller gå toppturer. Dette får du være med på å bestemme.

Bilder og film

Film
Bildegallerier

Filmer fra Friluftsliv. Klikk øverst til venstre i avspillingsvinduet for å se mer.

Rom/Utstyr

Friluftsliv har egen utstyrs­pakke til elevene.

Du utsty­res i skole­året med en utstyrpakke bestå­ende av telt, storm­kjøk­ken m/gassbrenner, øks, snø­spade, kom­pass og kart­mappe. Av eget utstyr tren­ger du en stor sekk, varm sove­pose, hodelykt, kniv, fiskestang, egnet tøy, tur– eller fjell­ski, snow­board, alpin– eller tele­mark­ski. Sesong­kort i Try­sil føl­ger også med!

På skolen har vi , kanoer, pulker, telt/lavvo, GoPro-kamera og et eget samlingsrom/klasserom i «friluftsbua». Vi har skaterampe og belyst railpark. Ønsker du å redigere film og bilder fra turene har vi et Mac-rom.

Pakkeliste

 • Tursekk
 • Fjellsko
 • Egnet turtøy til alle sesonger
 • Langrennski/fjellski
 • Alpinski/snowboard
 • Hjelm og goggles
 • Fiskestang

Forutsetninger

Hva trenger jeg?

Du trenger ikke å ha årelang friluftslivserfaring for å søke Friluftsliv. Men du må være villig til å utfordre deg selv, spesielt i forhold til vær, vind og adrenalin. Det blir garantert lange og kalde dager, men de vil ikke oppleves sånn når du forbereder deg riktig. Gevinsten får vi til gangs når vi når målet.

Se forøvrig pakkelisten over for en oversikt over nødvendig personlig utstyr.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport primus

Søknad

Søk på Friluftsliv

Søknad kan sendes fra og med 1. oktober høsten før det aktuelle skoleåret, og opptaket starter 1. februar. Dette er likt for alle folkehøgskolene.

Det er viktig å være tidlig ute da mange av våre linjer erfaringsmessig blir tidlig fulle, og vi har et begrenset antall plasser på hver linje.

Etter 1. februar vil søkere fortløpende få tilsendt tilbud om skoleplass så lenge det er plasser ledig. Tilbudet blir sendt i posten, på mail og på sms. Hvis du har fått tilbud om skoleplass, og har takket ja til dette, er du sikret skoleplass.