Livet på skolen

Lynkurs i teatersminke

Øvelse gjør mester!

Har du lyst til å lære hvordan man med super enkle grep kan endre uttrykket til en karakter på scenen? Hvordan bruke sminke, parykker og andre effekter for å fremheve magiske øyeblikk på scenen? For det har nemlig elevene på Elverum folkehøgskule lært i dag. 

Teatersminke

Teatersminke er en type sminke som skal tåle svette og er spesiallaget for teaterbehov. Sminken har utvalgte farger for scenelys som skal syntes godt på scenen.  

Teatersminke blir også brukt for å skape ulike karakterer ved å fremheve munn, øyne og bryn. Eller kanskje skal ansiktet sminkes om til et dyr eller annet vesen? Sminken gir liv og dybde i ansiktet slik at ansiktet ikke ser flatt ut under det sterke scenelyset. 

Hvordan

For å gi de aller beste tipsene på teatersminke spurte dokumentasjonsgruppen den beste av de beste om råd. Vår egen ekspert Beate, som har lang erfaring med teater, både utøvende og som instruktør i godt over tjue år hadde mange gode råd.

Hva slags forberedelser burde man foreta seg før man setter i gang med sminken? 

Det er viktig at det er god hygiene på både produktene og utstyret man bruker, fastslår Beate.  Det er derfor lurt å holde penslene som brukes på ansikt, og penslene som brukes i sminken, adskilt, legger hun til. 

Hva er teknikken bak teatersminke? 

Øvelse er hemmeligheten rett og slett. Etter hvert som man bruker penselen ofte, vil man kunne oppøve seg en god hånd. Ellers er det kun fantasien som setter grenser, forteller teatereksperten med et smil. 

Er det en type sminke som du mener er best å bruke til teatersminke? 

I Norge har vi noen butikker som selger ordentlig teatersminke, og det er den sminken vi bruker her på skolen. Jeg pleier å bestille fra en spesialbutikk i Lillehammer, sier Beate.  Grunnen til at jeg bestiller derfra er rett og slett fordi det er viktig at sminken er av god kvalitet, slik at den er godt synlig i scenelyset og at den ikke renner av. Derfor er det ikke gunstig å bruke sminke fra “Hennes og Mauritz”.

Tar det lang tid å bli en god sminkør? 

Det tar nok litt tid å bli en god sminkør, for det er faktisk et eget yrke! Man kan ta svennebrev i Maskør- og parykkmakerfag eller bli makeup-artist. Nå husker jeg ikke hvor lang utdannelsen er, men det tar noen år, fastslår hun. 

Hva er dine beste tips for å sikre den beste “sminkelooken”? 

En god teatermaske krever god research. På nett finner man mye inspirasjon som man kan dra nytte av i det området, sier Beate. 

Det er selvfølgelig også artig å kunne være kreativ og skape sitt eget. Utenom det gjenstår det bare øving, for man kan nok ikke regne med det beste resultatet første gangen man prøver. Øvelse gjør mester, avslutter hun med et glimt i øyet. 

Skrevet av Emma Moen Kristensen 
Dokumentgruppa

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur