Friluftsliv – Bjørn, ulv, gaupe og jerv

Friluftsliv på vintertur i Femundsmarka

Forrige uke reiste Friluftslivslinja på vinterens store høydepunkt!

En fem dagers vandring på ski med pulk og telt i Femundsmarka lå foran oss. Utgangspunktet, etter busstransport fra Elverum, er Gutu langs Idrevegen i Engerdal. Vi satte kursen mot Lille Grøvelsjøen, som er første overnattingsspot. Nydelig varmt vær og ikke for mye vind på første etappe. Turlederne Eirik N og Emily ledet oss sikkert til spoten. Camp ble etablert uten store utfordringer og middagen ble laget etter alle kunstens regler på stormkjøkken. Utover kvelden dukket fullmånen opp mellom skyene og skapte en fantastisk magisk stemning.

Den andre etappen gikk fra Lille Grøvelsjøen nordover i skaret mellom Elgåhogna og Forborgen. Litt dårlig sikt på formiddagen, men det skapte ingen problemer for navigeringen. Eirik HP og Henrik HB ledet oss trygt og sikkert gjennom skaret med nok høyde på Forborgensiden i tilfelle snøskred fra Elgåhogna. Videre gikk turen via Storsteintjønnan, hvor vi fant en lun plass å lunsje. Derfra fortsatte turen østover hvor vi krysset vinterløypa fra Grøvelsjøen og vi til slutt slapp oss ned i bjørkeskogen sørvest på Rønsjøen. Vi observerte et par reinsdyr og ei rype i løpet av dagen. Vi fikk tilgang på etterlengtet vann etter å ha smeltet snø siste døgn.

Tredje etappe gikk langs vinterløypa nordvestover på høgda på vestsiden av Rønsjøhøgda og mellom Revlingklette og Litle Svuku. En fantastisk etappe i herlig vinterlandskap. Værgudene var blide mot oss, blidere enn det Yr meldte, og etappen som Arthur og Henrik P ledet ble helt suveren. Nedkjøringen mot Nordre Revlingsjøen var rett og slett vakker. Dagens camp etablertes i ei lun grop i terrenget.

Fjerde etappe startet litt utpå dagen. Formiddagen gikk til en skitur langs vinterløypa inn mot Grøtådalen. Når en kommer opp på Svuku-massivet og utsikten åpenbarer seg i alle himmelretninger, særlig i finvær, blir man takknemlig. Tilbake i camp startet forberedelser til den siste etappen. Denne ble nå endret etter Statsminister Erna Solbergs kunngjøring av stengte skoler. Da besluttet gjengen, etter å ha vært innom tunet på DNT hytta Svukuriset, at vi skulle gå hele veien ut til Båtstø, hvor bussen sto, og returnere til skolen.

Tross dramatisk avkorting av turen, ble det en fantastisk vintertur med god stemning i vakker vinterlandskap. I år var det rikelig med snø i Femundsmarka også.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur