Friluftsliv på Løtenfjellet

En strålende vinterdag i Løtenfjellet hvor læringstema er nødbivuak i skog, type vinter.

«Nødbivuakk er et midlertidig og improvisert overnattingssted i friluft, og som lages uten bruk av spesielt bivuakkutstyr som telt eller tilsvarende. Et nødbivuakk bygges gjerne som en barhytte eller et skjermtak (gapahuk), og ved bruk av stokker og grener. Om vinteren kan et nødbivuakk også bygges som snøhule». –Store norske leksikon

Vi finner oss ei nydelig skjørtegran, ei gran hvor de nederste grenene henger ned og lager et skjørt rundt stammen. Vi kaster snø rundt hele et godt stykke oppover grenene, klapper til og lar snøborgen rundt grana få «sette» seg litt.

Vi går en tur opp i alpinanlegget på Budor og øver litt på grunnleggende skiferdigheter på langrennski, dvs skileik med svingteknikk og balansetrening.

Til slutt denne dagen går vi ned igjen til grana og former gode liggeplasser i ly av snø og grenverk inntil granstammen. Vi graver ei grøft i inngangen så kulda siver ut av gropa. 

Neste dag er ikke mindre strålende. Soloppgang, vindstille vær og minus 15 på gradestokken. Frokost inntas i koiene vi har overnattet i og vi er klare for avgang mot Elverum.

Ferden går i løypenettet i Løtenfjellet. Lastet opp med ryggsekker på ca 15 kg, starter vi marsjen i nydelig vinterlandskap på langrenn/fjellski. Vi observerer ulike dyrespor på veien, krysser Klekkefjellet og Savalseterhøgda. Her starter en nydelig nedkjøring til Djupmyrskoia i Grundsetmarka, via Narsetra. Her kreves god balanse og svingteknikk, noe som kan være utfordrende på gnistrende føre, spesielt med relativt tung ryggsekk. Alle kommer helskinnet ned.

Vi går på beina siste biten fra Elgstua til skolen og er enige om at denne turen var strålende.

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur