Ord for dagen – Hvor er “Hjemme”?

Hva gjør at du føler deg hjemme? Hvor er hjemme?

Elverum Folkehøgskule er et forunderlig sted. Fra skolen starter i august til den slutter i mai er skolen et sted med konstante aktiviteter, høyt tempo, lavt tempo (ref film i Afrikarommet), mye lyd, latter i peisestua, øving på musikkloftet, applaus i matsalen om noen skulle være så uheldig å knuse et glass, puslespill hele natta på biblioteket, fag, timer, pakking av sekk og utstyr, dype samtaler, gode diskusjoner og totalt usaklige, men morsomme diskusjoner rundt bordene på verkstedene.

Men når elevene er borte, er skolen et helt annet sted. Byggene står der like fine som før, railparken er der, hvite kaffekopper står klare til bruk under kaffedispenseren, men alt er likevel annerledes. En merkelig opplevelse for en stakkars lærer som skulle forvirre seg inn på området i en ferie eller hjemreisehelg.

Nå som skoleåret fortsatt er i gang, men elevene ikke er her og vi har fjernundervisning – har jeg tenkt litt på hva ordet «hjem» betyr.

 

 «Et hjem er et bosted eller et oppholdssted brukt som permanent residens for et individ, familie, husholdning eller flere familier i en stamme».

 

Kanskje handler ikke hjem så mye om hvor i verden du befinner deg, men mer om hvem du er sammen med på stedet og hvilke opplevelser og minner vi har sammen. Og kanskje er vi på Elverum Folkehøgskule en slags familie, eller en slags stamme bestående av flere små «familier».

Covid-19 tvinger oss til å ikke være på samme sted akkurat nå. Noen av oss føler på usikkerhet og kanskje ensomhet.  Dermed blir det enda viktigere å være sammen og ta vare på stammen vår på de måtene vi kan. Vi fortsetter undervisningen digitalt, har videomøter, chatter, ringes og leverer oppgaver. Noen elever forteller at de spiller sammen online, facetimer, snapper og ringes når FHS-abstinensene blir for store.

Dagens oppfordring: La oss fortsette å ta vare på stammen vår. Send snapper til de det begynner å bli en stund siden du snakket med, join videomøtene, gjør oppgavene, send oss bilder, chat med hverandre. (Og oss lærere, we love it).

«Home» er en låt av Edward Sharpe and the Magnetic Zeros  som minner meg om Elverum Folkehøgskule. Fordi home is wherever I’m with you.

I'll follow you into the park
Through the jungle, through the dark
Girl, I never loved one like you

Moats and boats and waterfalls
Alleyways and pay phone calls
I've been everywhere with you

That's true, laugh until we think we'll die
Barefoot on a summer night
Never could be sweeter than with you

And in the streets you run a-free
Like it's only you and me
Geez, you're something to see

Ah, home, let me come home
Home is wherever I'm with you

Skriv en kommentar