Om tid – Chronos / Chairos

Nå er det spesielle dager for alle, og mange føler de opplever en veldig annerledes tid. For mange er det roligere dager, med litt mer tid til å reflektere  – f.eks over dette med tid.

Vi har alle en begrenset mengde tid her på jorda. Hva vi har til rådighet vet vi ikke, men vi vet at vi er her og nå – og da er det viktig å utnytte tida vår på denne jorda på en best mulig måte.

I det gamle Hellas hadde de to guder for tid. Den ene var Chronos som regjerte og passet på den kronologiske tiden. Denne tiden er konstant og tikker sakte av gårde. Hos oss på jorden er Chronos egentlig basert på tiden det tar for jorden å rotere om sin egen akse – som er et døgn, og så underdelt i timer, minutter sekunder osv.
Den andre greske guden for tid var Chairos. Han regjerte over det å gripe det rette øyeblikket, benytte seg av mulighetene som dukker opp. Skaffe seg kvalitetstid med mening og leve livet i de øyeblikkene og mulighetene som dukker opp.
I vår hverdag bør vi balanserer dette. Vi lever i en tid stadig mer preget av Chronos, der ny teknologi styrer våre liv med stadig smartere løsninger. Teknologien velger ofte for oss så vi slipper bryet med å utforske selv. Vi får tilbud om spillelister på spotify, google maps forteller oss korteste reiseveg, vi får informasjon om hva anmeldere mener er filmer og serier vi bør se eller ikke se. Dette kan være bra, men det er også viktig å utforske verden selv. I forhold til musikk gjelder det for eksempel å noen ganger ta seg tid til å høre hele album, og ikke bare «greatest hits» som noen andre bestemmer er bra. Ved å bare følge andre kan du gå glipp av fantastiske lytteopplevelser!

Vi får daglig forslag til hvordan vi skal leve livet – gjerne basert på hva de fleste velger og opplever som relevant. Stadig flere produkter vi omgir oss med har installert stemmegjenkjenning, og tilbyr seg å gjøre de rette valg for oss.
I alt dette er det ekstremt viktig med rolig kvalitetstid for ikke å miste seg selv og ikke leve et liv styrt av hva teknologier velger for oss. Chairos – betyr å gripe mulighetene som dukker opp, og også tenke selv, gjøre egne valg. Skaffe seg kvalitetstid med en god prat foran peisen, lese en god bok, reflektere – og ikke blindt la seg styre av meningspåvirkere, influensere eller flertalls/gjennomsnittsmålinger. I forhold til sosiale medier er det kanskje ikke så viktig å bruke timesvis hver dag på å få flest mulig likes på Instagram av folk du ikke kjenner eller noen sinne kommer til å få et nært forhold til.
Forfatteren Wilhelm Moberg har skrevet boka «Din stund på jorden»:
I denne baka sier broren til hovedpersonen ” Du skal ikke skusle bort livet”, og “Jeg er her på jorden bare denne ene gangen! Jeg må ta godt vare på livet mitt!” Dette sa en meget ung mann, som heller ikke fikk et langt liv.

Sitater om tid:
• «Fremtiden kommer av seg selv, fremskrittet ikke.» – Poul Henningsen

• «Hva er tid? Hvis ingen spør meg, vet jeg det. Men hvis noen spør meg, vet jeg det ikke.» – Augustin av Hippo

• «Om hundrede år er alting glemt.» – Dikt av Knut Hamsun (i Det vilde kor, 1904)

• «Tid er bevegelse. Hadde alt stått i ro, så hadde ingenting eldest og ingenting forandret seg.»

• «Tid er den beste lærer; dessverre dreper den alle sine studenter.»

• «Tid er det som hindrer alt fra å skje på én gang.»

• «Tiden er alltid ny, og derfor tidløs.» – Jiddu Krishnamurti

• «Tiden går ikke, den kommer.» – Afrika

• «Tiden leger alle sår.» – ukjent

Skriv en kommentar